Arama sonuçları

YÖK Başkanı: Devlet üniversiteleri öğrenci beklemektense tercih edecek adayların peşinden koşmalı

YÖK Başkanı: Devlet üniversiteleri öğrenci beklemektense tercih edecek adayların peşinden koşmalı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Naci Gündoğan ve Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Yılmaz ve diğer katılımcılarla üniversite bünyesinde çayla ilgili bilimsel çalışmaların tanıtıldığı fuarı gezdi.

RTEÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversiteler Olağan Toplantısı'na katılan Özvar, toplantının şimdiye kadar Düzce, Bingöl, Kırşehir Ahi Evran, Uşak, Burdur Mehmet Akif Ersoy ve Kastamonu üniversitelerinde gerçekleştirildiğini söyledi.

YÜKSEKÖĞRETİMDE ÇEŞİTLİLİK

YÖK olarak 11. Kalkınma Planı'nda yer alan "Yükseköğretimde çeşitliliğinin artırılması" hedefi doğrultusunda, yükseköğretimin tüm süreçlerinde çeşitlilik, farklılaşma ve bölgesel gelişme odaklı bir planlama anlayışını ve yaklaşımını önemsediklerini belirten Özvar, şöyle devam etti:

"Yapısal değişim niteliğindeki en önemli girişimlerimizden birisi olan üniversitelerimizin misyon farklılaşması odaklı ihtisaslaşmasına yönelik çalışmalarımızı da bu kapsamda değerlendiriyor ve bu alandaki faaliyetlerimizi üniversitelerimiz ve tüm paydaşlarımızla bundan sonra da güçlendirerek devam ettirmeyi düşünüyoruz. Halihazırda başkanlığımız tarafından 22 üniversitemizin katılımıyla yürütülmekte olan Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı kapsamında üniversitelerin eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme gibi birincil faaliyetlerinin yanı sıra bulunduğu ilin ve bölgenin doğal, ekonomik, ticari, sanayi ve sosyal potansiyelinin etkin olarak kullanılması, yerel ekonomik hayatın geliştirilmesine katkı sağlanması, bölgenin ihtiyaç duyduğu insan kaynağının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır."

BİRBİRLERİNE BENZEMEMELİLER

Özvar, üniversitelerin birbirine benzemeye çalışması ve aynı misyona sahip olmalarının yükseköğretimde gelişmeyi ve ilerlemeyi engelleyen bir durum olduğunu düşündüklerine işaret ederek, şunları söyledi:

"Halihazırda belirli uzmanlık alanlarında misyon yüklenmiş 77 üniversitemiz bulunmaktadır. Bunlar arasında 23 araştırma üniversitemiz, 22 bölgesel kalkınma üniversitemiz, 2 uygulamalı bilimler üniversitemiz, 3 sağlık bilimleri üniversitemiz, 2 güzel sanatlar üniversitemiz ve son olarak da geçtiğimiz günlerde ilan ettiğimiz 25 öncelikli alanda ihtisaslaşan üniversitemiz yer almaktadır."

Çağrısına çıktıkları ve değerlendirme süreçleri devam eden 5. grup bölgesel kalkınma üniversitelerini de kamuoyuyla paylaşacaklarını dile getiren Özvar, bu kategorilerin dışında kalan üniversiteler için de yeni misyon kategorileri planlaması yaptıklarını aktardı.

ÜNİVERSİTELER ARASI REKABET

Özvar, rekabetin sadece vakıf ve özel üniversitelerin arasındaki bir süreç olmadığının altını çizerek, şunları kaydetti:

"En az vakıf üniversiteleri kadar devlet üniversiteleri arasında da tatlı bir rekabetin meydana gelmesi, üniversitelerimizin daha iyi Ar-Ge yapabilmek, daha kaliteli eğitim-öğretim süreçlerine sahip olabilmek, daha fazla toplumsal faydayı temin edecek şekilde kendi aralarında yarışmaları üniversitelerimizin hem kalitesini artıracak hem akademik üretkenliğini yükseltecektir. Devlet ya da kamu üniversitelerinin genel sınava girdikten sonra kazanacak öğrencilerini beklemektense o üniversiteyi tercih edecek adayların peşinden koşmasının üniversiteler adına fevkalade önemli bir hedef olduğuna inanıyorum. Bu vesile ile devlet ve vakıf üniversitelerimiz arasında akademik üretkenliği, araştırma geliştirmeyi ve eğitimöğretim alanında kaliteyi daha fazla üst düzeye çıkaracak bir yarışmanın ülkemizin sadece yükseköğretimde değil, ülkemizin aynı zamanda dünyaya sağladığı bilimsel üretime de fevkalade önemli katkılar sağlayacaktır."

Prof. Dr. Özvar, Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı'nın etkin ve verimli şekilde yürütülmesi ve hedeflenen bölgesel çıktılara ulaşılabilmesi için her kesimin büyük çaba harcadığına dikkati çekerek, destek verenlere teşekkür etti.

Rektör Yusuf Yılmaz, Prof. Dr. Erol Özvar'a hediye takdim etti.

Toplantıya, Rize Vali Vekili Ömer Faruk Duman, Belediye Başkanı Rahmi Metin, ÇAYKUR Genel Müdür Yardımcısı Zeki Karaoğlu ile 25 üniversitenin rektörü ve görevliler katıldı.

12-07-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş