Arama sonuçları

'Dünyanın kaç yerinde yardımcı doçentlik var?'

'Dünyanın kaç yerinde yardımcı doçentlik var?'

Dünyanın kaç yerinde yardımcı doçentlik var? İslam ülkeleri arasında yükseköğretim alanının oluşturulması için düzenlenen "İslam Ülkeleri Rektörleri Forumu"nun açılışı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapıldı. İki gün sürecek forumun açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Yardımcı doçentlik ile ilgili eleştiriler yapan Erdoğan yardımcı doçenklik için “ön kesiyor” değerlendirmesi yaptı.

DÜNYANIN KAÇ YERİNDE YARDIMCI DOÇENTLİK VAR?

Erdoğan YÖK Başkanı Saraç ile de yardımcı doçentlik ile ilgili konuştuğunu söyleyerek,  rektörlerden bu konuda ricası olduğunu belirtti. Erdoğan’ın yardımcı doçentlik ile ilgili sözleri şöyle: "Yardımcı doçentlik olayı nedir? Şunu bir gözden geçirin. Yardımcı doçentlikle ön kesiyoruz. Dünyanın kaç yerinde acaba yardımcı doçentlik var? Ben araştırdığım yerlerde doğrusu böyle bir mekanizma pek görmüyorum. Bunu birileri birilerini oyalamak için yapmışlar. Bu, gerçekten ilmiye sınıfına bir paravan, engel oluşturuyor. Bunu aşmamız lazım ve aşacağımıza inanıyorum."

ERASMUS’A ALTERNATİF MEVLANA

Erdoğan, YÖK Başkanı Saraç’tan Mevlana Değişim Programı'nı, İslam dünyasındaki yükseköğretim sistemleri için Erasmus benzeri hatta ondan daha ileri düzeyde bir değişim programı haline dönüştürmesini rica etti. Erdoğan, programın yönetimine İslam ülkelerinin de dahil edilmesiyle çalışmaya uluslararası bir mahiyet kazandırılmasının önemli olduğunu vurguladı.

ORTAK DİPLOMA PROGRAMLARI OLMALI

Akademisyenler ve öğrenciler düzeyindeki değişim programının sadece bununla sınırla kalmaması gerektiğini, bir üst aşama olan ortak diploma programlarının devreye alınmasının da şart olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı sözlerini şöyle sürdürdü:  "YÖK'ün batı ülkelerindeki üniversitelerle 250'yi aşkın ortak diploma programı bulunuyor. YÖK Başkanı'mızdan talebim, en az 15 üniversitemizin bu toplantıya katılan İslam ülkeleri üniversiteleri ile lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde ortak, çift diploma programları başlatmasına öncülük etmesidir."

 BATI ÜLKELERİNE GİDEN DÖNMÜYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesi arasında İslam ülkelerinden bir avuç kurumunun bulunduğuna dikkati çekerek, İslam toplumlarının, en zeki öğrencilerini ve en parlak beyinlerini batılı eğitim kurumlarına kaptırdığını söyledi. Bunun için de batı ülkelerine çok ciddi paralar da aktardıklarını söyleyen Erdoğan şöyle konuştu: "Bu öğrencilerin akademik çalışmalarını bitirdikten sonra doğal olarak kendi ülkelerine dönmelerini, kendi insanlarına hizmet etmelerini bekliyoruz. Ancak çoğu zaman okullarını bitirenler ana vatanlarına dönmüyor, eğitim aldıkları yerlerde kalıyorlar. Bu durumda alıştıkları hayat standardından vazgeçememe gibi sebepler mutlaka etkilidir."

HEDEF İSLAM DÜNYASI YÜKSEKÖĞRETİM ALANI OLUŞTURULMASI

YÖK Başkanı Saraç da forumun İslam ülkeleri arasında yeni bir yükseköğretim alanı oluşturmayı hedeflediğini söyledi. Saraç, İslam dünyasının rektörlerinin tartışacağı konular arasında; ortak mezun yeterlilikleri çerçevesi, ortak kalite güvence sistemi, ortak kredi sistemi, yeterliliklerin ve diplomaların tanınırlığı konularının yer aldığını söyledi. Saraç şöyle konuştu:

“Bu şekilde oluşturulacak İslam ülkeleri ortak yükseköğretim sistemi ile öğrenci ve mezunlarımızın hareketliliği mümkün olabilecek, öğrencilerimiz, eğitimlerinin belli dönemlerini yıl kaybı olmadan farklı bir İslam ülkesindeki üniversitemizde geçirebilecektir. Bu da başta akademik ve kültürel olmak üzere birçok açıdan önemli kazanımlar sağlayacaktır. Bu kapsamda hareketliliğin bir üst aşaması olan ortak diploma programları da bu forumda ele alınacak ve tartışılacak konular arasındadır. Bu konu, YÖK'ün öncelikleri arasında yer almaktadır. Bu programlar sayesinde öğrencilerimiz, aynı eğitim süresi içerisinde iki hatta üç diploma sahibi olabileceklerdir. Bu şekilde başlatılacak girişimler, sadece öğrenci değişimi ve eğitim süreçleri ile sınırlı kalmayacak, öğretim üyesi ve araştırmacıların değişimi de bu şekilde işbirliklerinin arttırılması süreçlerine katkıda bulunacaktır. Bu da İslam dünyasının bilim alanındaki gücüne katkı sağlayacaktır."

 

 

 

 

26-07-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş