Arama sonuçları

Edirne kırmızısı ve Edirne gülü için araştırma merkezi kurulacak

Edirne kırmızısı ve Edirne gülü için araştırma merkezi kurulacak

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, "Edirne kırmızısı" ve "Edirne gülü" ile ilgili Trakya Üniversitesi (TÜ) bünyesinde araştırma ve uygulama merkezi kurulacağını açıkladı.

Üniversitelerin nisbi etkinlik ve başarı elde edebildikleri veya rekabet üretebildiği alanlara daha fazla yönelmesini teşvik ettiklerini ifade eden Özvar, büyük bir kapasiteye olan TÜ’nün Türkiye’ye ve daha geniş coğrafyaya niş alanlarda hizmet edebileceğini bunlardan birinin de “Edirne kırmızısı” olduğunu söyledi. 

Üniversitede bazı öğretim elemanlarının Edirne kırmızısı bitkisi üzerinde yaptığı çalışmalarla sanayi ve endüstriye dönüşebilecek çalışmaları başlattığını anlatan Özvar, “Trakya Üniversitesinin bu çalışmaları bir üst lige çıkartmasını arzu ediyoruz” dedi. 

EDİRNE KIRMIZISI DÜNYAYA AÇILACAK

Bu amaçla Edirne kırmızısıyla ilgili bir araştırma uygulama merkezinin kurulmasını ve bu merkezde farklı alanlardan bilim insanlarının bir araya gelmesini müzakere ettiklerini belirten Özvar, şöyle devam etti:

“Tekstil, sanayi, kimya, sağlık, kozmetik ve diğer alanlarda Edirne kırmızısının dünyaya ve ülkemize tanıtılmasını arzu ediyoruz. Kuracağımız bu araştırma ve uygulama merkeziyle Edirne kırmızısı üzerine yapılan çalışmalar çok daha kaliteli hale gelecek, çok daha fazla sayıda bilim insanı bu alanda çalışmaya başlayacak. 

Özvar, Edirne kırmızısının yanı sıra Edirne gülü üzerine de bir araştırma ve uygulama merkezi kurulacağını, merkezin gülün yetiştirilmesi, ürün elde edilmesi ve bu ürünlerin sanayiye kazandırılması gibi bir amaçla ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını belirtti. 

26-02-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş