Arama sonuçları

İşte velilerin yeni sisteme ilişkin soruları ve yorumları

İşte velilerin yeni sisteme ilişkin soruları ve yorumları

İşte velilerin yeni sisteme ilişkin soruları ve yorumları. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, dün liseye geçişte TEOG yerine gelen yeni sistemi açıkladı. Yeni sisteme göre ortaöğretim kurumlarına yerleştirilecek öğrencilerin yüzde 90'dan fazlası "Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi" ile adresine en yakın okula yerleştirilecek. Yüzde 8 ise Haziran ayında okullar kapanmadan yapılacak sınavla yerleştirilecek. Sınava isteyen girecek.  Sınavda 6’ncı, 7’nci ve 8’inci sınıf müfredatından toplam 60 soru sorulacak. Yeni sistem açıklandı ancak veliler ve öğrenciler sisteme tepkili. Veliler 3 yıl müfredatından toplam 60 soru sorulacak olmasını ve adrese dayalı yerleştirmenin adres değişikliğine yönlendireceği endişesi ile yeni sisteme tepki gösteriyor. 

İŞTE VELİLERİN YENİ SİSTEME İLİŞKİN SORULARI VE YORUMLARI

İşte velilerin TEOG yerine gelen yeni sisteme ilişkin soruları ile yorumları: 


-60 soru ile ayrıştırma olamaz. 6 ve 7 son dakikada dahil edilemez. Sınav öncesi çocugun performansı bilinmeden tercih yapılamaz.

-Niteliksiz okulun müdürü öğretmeni öğrencisi velisi komple niteliksiz mi ? O zaman beklenti kalite sıfır o okullarda.

-Bu sene sınava girecek çoçukların 6-7 sınıfından müfredatından sorulması hak mı? 60 soruylada artık binlerce birinci çıkarırız.

İMAM HATİPLERE ÖĞRENCİ İÇİN Mİ?

-Bu sistemi gerçekten imam hatiplere katılımı arttırmak için mi getirdiler?

-Kesin olan tek şey; sistemin seneye tekrar değişeceği…

-8. sınıflar okumadıkları 6. ve 7. sınıf müfredatlarından mı sorumlu olacak ? Müfredat değişti.

-TEOG’a 6. ve 7. sınıf müfredatları eklendi 8. sınıf ağırlıklı sorular denmekte. Şimdi sorum şu 6. ve 7. sınıf müfredatları değişti. Ne olacak ?

-Bu sistem adil değil. Şimdiye kadar TEOG sınavına giren öğrenciler 8. sınıf müfredatına göre hazırlaniyorlardı. Bu yılki 8. sınıflar 6 ayda 3 yıl müfredatına nasıl çalışacaklar? Çocuklarımız kaç kat sınav stresi yaşayacaklar bu yıl?

EĞİTİM GÖÇÜ YAŞANACAK MI?

-Eğitim göçü  ne ölçüde yaşanır bilemem ama  bu sistemin de uzun soluklu olacağını düşünmüyorum.  Çünkü getirilen sistem, eğitimin sağladığı sosyo-ekonomik mobilitenin sonunu  getirecek gibi görünüyor. Baştan okullarının yüzde 90'ını ortalama ve ortalamanın altında ilan eden Milli Eğitim Bakanının istifa etmesi gerektiği mevzusuna girmek bile istemiyorum. Ama yetişkin nüfusunun hala önemli bir bölümü okuma -yazma bilmeyen ülkemizde gençlerin önünü  kesen bu sınav ve yerleştirme sistemini icat edenlerin aklından ne geçtiğini çok merak ediyorum.

HANGİ DERSLERDEN SORU SORULACAK?

-Sınava 8. sınıf konularından hazırlanan çocuklara, sınava 5 ay kala “Siz 6, 7, ve 8’inci sınıf konularından sorumlusunuz” nasıl derler? Çocuklar şimdi bu panikle 8. sınıf konularına mı çalışacak? Tekrar koskoca üç yıl öncenin derslerine mi çalışacak? Yoksa mahallesinde bulunan imam hatipe mi gidecek? Bence sistemin üzerinde hiç düşünülmemiş, apar topar karar verilmiş. Ayrıca üç senenin derslerini 60 soruya asla sığdıramazsınız.

-Hangi derslerden soru sorulacak? Çünkü bakanımız temel dersler dedi. Bu temel derslerin içinde İngilizce, Din var mı? 6 ve 7’nin derslerinden kaç soru çıkacak? Bunların hiçbirinin cevabını söylemediler.

-İki gün sonra onu da değiştirirler. Bunlara  güvenip de ev mi değiştirilir?!

EVLERİN KİRALARI YÜKSELECEK?

-İyi okulların yanındaki kiralar ikiye katlanır.

-Anadolu liseleri de düz lise mi olacak acaba?

-Tercihler sınav öncesi ve sadece 5 adet. Bu nasıl olabilir? Çocuğun ne yapacağını bilmeden 5 okul seçmek kumar oynamak gibi. Bunu çocuklarımıza neden yapıyorlar? Her açıklama da daha fazla endişelendirmeyi çok iyi başarıyorlar. 

06-11-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş