Arama sonuçları

'Lokomotif'ten sonra araştırma üniversiteleri seçilecek

'Lokomotif'ten sonra araştırma üniversiteleri seçilecek

'Lokomotif’ten sonra araştırma üniversiteleri seçilecek. Lokomotif ünivesiteler listesi hazırlayan YÖK’ün gündeminde bu kez araştırma üniversiteleri var. Bazı üniversiteler araştırma üniversitesi olarak seçilecek ve özel olarak desteklenecek. 

Gelin önce lokomotif üniversiteler olarak yükseköğretime giren bu tanıma ve lokomotif üniversite olarak ilan edilen yükseköğretim kurumlarına bakalım, sonra araştırma üniversitelerinin nasıl seçileceğine bakalım.

LOKOMOTİF ÜNİVERSİTELER NE DEMEK?

2006 yılında kurulan 40 üniversite arasından 5’i lokomotif üniversite olarak seçildi ve geçtiğimiz 18 Ekim’de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 2016-2017 akademik yılı açılışını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandılar. İşte lokomotif üniversiteler: Düzce Üniversitesi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Bingöl Üniversitesi ve Uşak Üniversitesi.

Bu üniversiteler bölgesel kalkınma odaklı olarak belirlenen misyonlara göre bulundukları bölgelerin kalkınması için projeler üretecek. Mesela Düzce Üniversitesi sağlık ve çevre alanında çalışırken, Uşak Üniversitesi tekstil, dericilik, seramik alanında projeler üretecek. Bu üniversiteler özel olarak teşvik alıp, desteklenecek. 

Akademik yıl açılışında Erdoğan lokomotif üniversiteler gibi araştırma üniversitelerinin de seçilmesi gerektiğini söylemişti. İşte YÖK şimdi bu araştırma üniversitelerini seçmek için çalışmalara başladı. 

ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ NASIL SEÇİLECEK?

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, lokomotif üniversiteler gibi 5 tane de araştırma üniversitesinin seçileceğini söyledi. Bunun için de YÖK ilana çıkacak, kendilerini “araştırma üniversitesi”olarak görenler de bu ilana başvuracak. 

Peki araştırma üniversiteleri nasıl seçilecek. Bakın Saraç bunu da nasıl anlatıyor: 

100’E YAKIN PARAMETRE: Araştırma üniversiteleri için 100e yakın parametre belirlendi. Müracaat eden üniversiteler "çıktı odaklı" olarak bu parametrelere göre değerlendirilecek. 

KÖKLÜ ÜNİVERSİTE OLMASI AVANTAJ DEĞİL: YÖK, belirlenen beş araştırma üniversitesini diğerlerinden farklı bir şekilde destekleyecek. İstediğimiz şey şu; Sistemin bütünü rekabet üzerine kurgulansın istiyoruz. Rekabet de kalite ortamında olacak. O da ürettiği ile olacak. Ben şu kadar eskiyim, benim şu kadar öğrencim var ile değil. Ürettiği ile, işi ile, çıktısı ile değerlendirilecek. Bu üniversitelere destek hem YÖK hem de diğer bakanlıklar nezdinde farklılaşacak.

28-12-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş