Arama sonuçları

MEB, Türk kültürüne uygun yetenek testi yapacak

MEB, Türk kültürüne uygun yetenek testi yapacak

MEB, Türk kültürüne uygun yetenek testi yapacak. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) özel yetenekli öğrencileri belirlemek için Türk kültürüne uygun geliştirilmiş yetenek testi yapacak.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) yapılan açıklama şöyle:
YABANCI TESTLER DEĞİL: Özel yeteneklilerin tespit edilmesi amacıyla kullanılan yabancı ülke kaynaklı ve ülke uyarlamalı testler yerine geçerliliği ve güvenirliği yüksek, ulusal ve uluslararası alanda kabul edilebilir, ülkemize ait testlerin geliştirilmesi üniversitelerimiz ve Millî Eğitim Bakanlığı açısından önem arz etmektedir.

ANADOLU SAK TESTİ: Bu kapsamda, Millî Eğitim Bakanlığı ve Anadolu Üniversitesi işbirliğinde, kültürümüze uygun ve öncelikle özel yetenekli öğrencilerin tespitinde kullanılacak bir test (Anadolu SAK Testi) geliştirilmesine yönelik 24.12.2015 tarihinde protokol imzalanmış olup, araştırmacı ekip tarafından ölçeğin alt yapısı oluşturulmuş, uygulayıcı eğitiminin ilk kısmı tamamlanmıştır.

4-12 YAŞ ARASI KULLANILACAK: Bu protokol ile Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim kurumlarında öğrenim gören 4-12 yaş aralığındaki özel yetenekli ve özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı rehberlik ve araştırma merkezlerinde tanılanmasında kullanılmak üzere bir genel yetenek testinin geliştirilmesi ve 2016-2017 eğitim öğretim yılında Bakanlığımızca kullanılmaya başlanması hedeflenmiştir. Testin geliştirilmesi tamamlandıktan sonra 3 yıl boyunca sadece Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ve sınırsız olarak kullanılacak olması, ileriki yıllarda özel yetenekli öğrencilerin ulusal bir test ile tanılanması sağlanmış olacaktır.

İLK YERLİ ZEKA TESTİ ASİS: Türkiye’nin ilk yerli zeka testi, ASİS Zeka Ölçeği, genel zekayı ve genel zekayı oluşturan ana bileşenleri objektif olarak ölçen bireysel bir zeka ölçeğidir. Prof. Dr. Uğur Sak ve ekibi tarafından Anadolu Üniversitesi ve Millî Eğitim Bakanlığı işbirliğinde geliştirilen testin 7 alt test, 276 madde, 4-12 yaş aralığı, 1202 çocuk ile pilot uygulaması yapılmıştır.

ASİS DENEMESİ YAPILDI: 276 madde, 26 bölgede köy-kent, 4641 çocuk, 64 testör ile standardizasyon çalışması yapılmıştır. 1500’ün üzerinde çocuk ile geçerlilik ve güvenirlik çalışması toplamda 14 araştırmacı, 5 içerik uzmanı, 64 testör, 26 bölge, 190 okul, 6400’den fazla çocuk ve 2 yıl süren bir çalışma ile ASİS tamamlanmıştır. Testin uygulayıcı eğitimi 15-16-17 Kasım 2016’da tamamlanacak olup 17 Kasım 2016 tarihinde kapanış toplantısı yapılacaktır.

Söz konusu kapanış toplantısı Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör ve Temel Eğitim Genel Müdürü Dr. Cem Gençoğlu’nun katılımlarıyla gerçekleşecektir.

16-11-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş