Arama sonuçları

Üniversiteye geçişte TEOG modeli mi gelecek?

Üniversiteye geçişte TEOG modeli mi gelecek?

Bir süredir iki aşamalı üniversite sınavlarının yerine liseye geçişte uygulanan ve yılda 6 dersten toplam 12 sınavın yapıldığı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin (TEOG) getirilebileceği tartışmaları yaşanıyor.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı üniversite sınavlarının değiştirilmesinin söz konusu olup olmadığına ilişkin soruya “tek bir sınavın pedagojik açıdan doğru olmayacağına” vurgu yaparak, gelecekte nasıl bir sınav sistemi düşündüklerini şu sözlerle anlatıyor:

DAHA SAОLIKLI SİSTEM OLUR

"TEOG sisteminde yaptığımız gibi, bütün bir lise eğitimi boyunca gösterilen performansa bağlı olarak çocuklar üniversiteye gidebilirlerse tabii daha sağlıklı seçimler yapmış olur. Üniversiteler de öğrenciyi daha iyi tanıyarak alacak. 4 yıllık bir performansına bakarak öğrenci almak başka bir şey, gireceği yıl yapılan iki sınav sonucunda öğrenci almak başka bir şey. Dolayısıyla 4 yıllık bir performansın değerlendirilmesi, daha sağlıklı olur. Orta vadede niyetimiz, öğrencilerin üniversiteye bu 4 yıllık performanslarına bakarak üniversiteye girebilecekleri bir düzeni oluşturmaktır. Ama bunun için hem fiziki hem beşeri altyapının biraz daha gelişmeye ihtiyacı var."

YÖK: ADİL BİR SINAV

Ancak 2547 sayılı YÖK Kanunu’nun üniversiteye geçiş sistemi ile ilgili düzenleme yapma yetkisi tanıdığı YÖK, bugün uygulanan üniversite sınavlarının “adil”olduğu görüşünde. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç geçtiğimiz günlerde katıldığımız bir toplantıda “Üniversite sınavlarının değişmesi söz konusu mu?” ve “Sorular müfredat dışında mı soruluyor?” şeklindeki sorulara şu yanıtı vermişti:

“Üniversite sınavlarındaki tüm sorular lise müfredatından soruluyor. Sorunlar, soruların soruluş biçiminde aranabilir.  Sistemde değiştirilmesi gereken bir durum olduğunu düşünmüyorum. Soruların soruluş biçimlerine yönelik birtakım iyileştirmeler yapılabilir, lise eğitimini takviye edici ek kararlar alınabilir. Mevcut sistemin oluşturulması 1.5 yıl sürmüştü. ޞu anki sistem sınav serüvenimizin en olgunlaşmış halidir ve adildir.”

NE ÖLÇTÜĞžÜ BİLİNMEYEN BİR SİSTEM

YÖK kaynakları TEOG modelinin liselere geçişte uygulanmasının mümkün olup olmadığı şeklindeki soruya “TEOG modeli bu yıl ikinci kez uygulanacak ve ne kadar ölçtüğü bilinmeyen bir sistem. ޞu anda gündemimizde sınavların değiştirilmesiyle ilgili bir çalışma bulunmuyor” yanıtını veriyor.

HORMONLU NOTLAR ETKİLİ OLUR

TEOG modelinin üniversiteye geçişte uygulanmasına karşı çıkılmasının bir başka nedenini ise “hormonlu notlar”oluşturuyor. Okul notlarının etkisinin artırılacağı böyle bir sistemin hormonlu not veren okulların öğrencilerini öne geçireceği, bunun da adaletsizliğe yol açacağı vurgulanıyor. ޞu an üniversitelere yerleştirme puanlarının hesaplanmasında okul notlarının etkisi en fazla yüzde 12, oysa TEOG yerleştirme puanlarında bu etki yüzde 30.

62. HÜKÜMET PROGRAMINDA YER ALIYOR

Ancak geçtiğimiz eylül ayında Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından TBMM'de okunan 189 sayfalık hükümet programında üniverseteye geçişle ilgili düzenleme yapılacağı yer alıyor. Programın “İnsani Kalkınma" başlığı altındaki "Yeni Türkiye'ye Nitelikli İnsan" bölümünde test sınavı odaklı eğitim sistematiğinden kurtulmak amacıyla ortaöğretim kurumlarına tek sınavla öğrenci yerleştirme sisteminin kaldırılıp, yerine okulu, okul öğretmenlerini ve müfredatı esas alan temel eğitimden ortaöğretime geçiş usulü yürürlüğe konduğu ifade edilerek, "Ortaöğretimden yükseköğretime geçişte de benzer bir mantıkla okulu temel alan bir yerleştirme sürecine ilişkin çalışmalar sürüyor" deniliyor.

TEOG SİSTEMİ NEDİR?
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'nde (TEOG) 8. sınıf öğrencileri Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil ve İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük olmak üzere 6 dersten yılda 12 sınava giriyor.  Liselere geçişte kullanılan Yerleştirmeye Esas Puanı'nın (YEP) oluşmasında bu 12 sınavın puanları yüzde 70 etkili. Öğrencinin 6., 7. ve 8. sınıf yılsonu başarı puanları da yerleştirme puanının oluşmasında yüzde 30 etkili oluyor.

Fotoğraf: Bahçeşehir Üniversitesi 

28-05-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş