Arama sonuçları

Yabancıya özel okul ortaklığı yasak

Yabancıya özel okul ortaklığı yasak

Yabancıya özel okul ortaklığı yasak. Eğitim alanını düzenleyen Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanunu'na göre, özel okul ve diğer özel öğretim kurumlarındaki yabancı uyruklu gerçek veya tüzel kişilerin ortaklığı sona erdirilecek. 

Buna göre, gerekli şartları taşıyıp özel hukuk tüzel kişileri veya özel hukuk hükümlerine göre yönetilen tüzel kişiler tarafından açılan özel öğretim kurumlarının kurucularında, yabancı uyruklu gerçek veya tüzel kişilerin ortaklığının tespit edilmesi halinde, söz konusu kurumlara brüt asgari ücretin 20 katı idari para cezası uygulanacak. 

YABANCI ORTAKLI OKULLARA 30 İŞGÜNÜ SÜRE VERİLDİ

Bu kurumlara, yabancı uyruklu gerçek veya tüzel kişilerle ortaklığın sona erdirilmesi için 30 iş günü süre verilecek. Bu süre sonunda yabancı uyruklu gerçek veya tüzel kişilerin ortaklığının sona erdirilmemesi veya aynı kurumda ikinci kez yabancı uyruklu gerçek veya tüzel kişilerin ortaklığının tespiti halinde, söz konusu kuruluşun, kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilecek.

YABANCI ORTAK OLAMAZ HÜKMÜ YOKTU

Düzenleme öncesi mevzuatta, özel öğretim kurumu açılışında yabancı sermaye ortaklığına izin verilmemesine karşın, kurumun daha sonra yabancı uyruklu ortak edinmesi durumunu düzenleyen kesin bir hüküm bulunmuyordu.

19 BİN ÖZEL ÖĞRETİM KURUMU İNCELENECEK

Yeni düzenleme kapsamında, Türkiye genelinde yaklaşık 19 bin özel öğretim kurumunun yabancı ortağının bulunup bulunmadığının tespiti için çalışma yürütülüyor. Bakanlığın çalışmasının amaçları arasında, yabancı uyruklu ortakların özel okullar üzerinden yasa dışı faaliyette bulunmasının önüne geçilmesi de bulunuyor. 

Bu çalışma kapsamında, yabancı ortaklığı tespit edilen özel okul, özel rehabilitasyon merkezi, muhtelif kurslar, uzaktan öğretim yapan kurslar, hizmet içi eğitim merkezleri, özel öğrenci etüt eğitim merkezleri, özel sürücü kursu ya da özel öğretim kurslarını da kapsayan tüm özel öğretim kurumlarına yeni kanun hükümleri uygulanacak.

YABANCI SERMAYE ULUSLARARASI OKUL AÇIYOR

Türkiye'de mevzuat gereği yabancı sermaye tarafından sadece milletlerarası okullar açılabiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, düzenlemenin bir amacının da FETÖ ve diğer bölücü terör örgütlerinin Türkiye'de eğitim alanında olası yapılanmasının önüne geçmek olduğunu ifade etti. 

YABANCI FONLAR ÖZEL OKULLARDAN ÇEKİLDİ

Eğitim sektörüne yaklaşık 5 yıl önce özel sermaye fonları girdi, 2016’da ise bilenen yabancı sermaye bu okullardan çıktı. Özel sermaye fonları K-12 düzeyinde eğitim veren sektöre ilk kez Doğa Koleji ile girdi. 2011 yılında Turkven, Doğa Koleji’nin çoğunluk hissesinin yaklaşık yüzde 80’ini satın aldı. Okulun yüzde 100 hissesi ise 20 Ağustos 2016’da gayrimenkul sektöründeki isimlerden Metal Yapı Konut şirketinin sahibi Ömer Saçaklıoğlu tarafından satın alındı. 2002 yılında Fethi Şimşek tarafından kurulan Doğa Okulları’nın 106 kampusu, 70 bin öğrencisi ve 8 bin çalışanı bulunuyor.

CARLYLE DE SEKTÖRDEN ÇIKTI

Doğa’nın ardından 2011’de Bahçeşehir Koleji de ABD’li ünlü özel yatırım fonu Carlyle’e yüzde 42 hissesini sattı. Temmuz 2016’da okulların kurucusu Enver Yücel fona sattığı yüzde 42 hissesini geri aldı.. Bahçeşehir’in fonda kaldığı süre içerisinde kampus sayısı 69’a, öğrenci sayı 53 bine, çalışan sayısı da 5 bin 200’e ulaştı.

MEKTEBİM OKULLARI’NIN YENİ SAHİPLERİ KİM OLDU?

2006 yılında Ümit Kalko’nun kurduğu Mektebim Okulları ise en son fona hisse satan ve ilk çıkan eğitim kurumu oldu. Suudi Arabistan’ın önde gelen şirketlerinden SEDCO 2015 yılında ilk etapta şirketin 19.5’ini satın aldı, ardından hissesi yüzde 30 oldu. 2015 Aralık ayında ise Mektebim Okulları’nın yüzde 30 hissesi Haydar Sancak’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Sancak Group’a satıldı. Mektebim Okulları’nın üçüncü ortağı yüzde 30’una sahip Suudi SEDCO da hisselerini, Gelişim ve Başarı Eğitim Yatırım AŞ’ye devretti. Bu devir ve satış ile okulun ortaklık yapısı yüzde 40 Ümit Kalko, yüzde 30 Gelişim ve Başarı Eğitim AŞ, yüzde 30 Sancak Group olarak şekillendi.

Ancak sektörde yerli ve yabancı başka fonların okulları ‘satın alma’ girişiminde bulunacakları da konuşuluyor.

Bu yazı Habertürk Gazetesi'nde Pervin Kaplan'ın köşe yazısı olarak yayımlanmıştır

12-12-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş