Arama sonuçları

YÖK'ten üniversitelerden ne istedi?

YÖK'ten üniversitelerden ne istedi?

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), çağrı mektubu gönderdiği üniversitelerden, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası Türkiye'yi karalamaya yönelik yürütülen kampanyalara karşı, yabancı akademisyenlere ve üniversitelere 15 Temmuz'un anlatılmasını istedi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, çağrı mektubunun, "darbelerin bilimsel açıdan incelenmesi, topluma ekonomik, sosyolojik, psikolojik etkilerinin yanı sıra dış politika üzerindeki etkilerinin de araştırılması ve topluma maliyetinin ortaya konması" için gönderildiğini belirtti.

DARBELER ÜZERİNE TEZLER YAZILMASINA TEŞVİK

Saraç, "Böyle acı dönemlerin bir daha yaşanmaması, tekrar böyle bir teşebbüse dahi girişilmemesi için üniversitelerde darbe dönemlerini aydınlatma faaliyetlerinin yapılmasını ve hatta darbeler üzerine tezler yazılmasını teşvik etmek amacıyla bu yazı gönderilmiştir" ifadelerini kullandı.

YAPILAN ÇALIŞMALAR YÖK’E BİLDİRİLECEK

Mektupta, üniversitelerden kendi içlerinde darbeleri ve 15 Temmuz'u neden ve sonuçlarıyla tartışmaları, darbe girişimiyle ilgili verilerin paylaşıldığı etkinlik ve bilgilendirme toplantıları yapmaları, bu dönemi yabancı akademisyenlere anlatmaları ve yapılan bu çalışmalarla ilgili 30 Temmuz'a kadar YÖK'e bilgi vermeleri istendi.

YÖK'ten üniversitelere gönderilen mektupta, Türkiye'nin 15 Temmuz 2016 gecesi, hain bir darbe girişimine maruz kaldığı, vatanperver Türk milletinin devletin etkin unsurlarıyla birlikte tam bir savunma gerçekleştirerek demokrasisine sahip çıktığı kaydedildi. Türk milletinin ağır ve acı kayıplara uğrayarak, şehitler ve gaziler ile sayısız vatandaşın girişimleriyle kalkışmanın bertaraf edildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Yükseköğretim camiamız da vatanımız ve milletimizin güzide bir parçası olarak bu savunmada yer almış, şehitler vermiştir. Yaklaşık olarak şehitlerimizin yüzde 30'u ve gazilerimizin yüzde 24'ü lisans veya lisansüstü eğitimlidir. Tüm şehitlerimiz ülkemizin, devletin bekası için yitirdiği değerlerdir. Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Beykent Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi, Okan Üniversitesi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi öğrenci ve akademisyenlerini şehit veren üniversiteler arasındadır.Geçtiğimiz süreçte uluslararası kamuoyu nezdinde konu çarpıtılmış, darbe girişiminin ve demokrasi mücadelesinin gerçek verilerine dayanmayan bilinçli bir algı yönetimi sürdürülmüştür ve maalesef halen de sürdürülmektedir. Ülkemizin prestijine karşı bu karalama kampanyası, akademik faaliyetlerimizin uluslararası boyutuna doğrudan zarar verir hale gelmiştir. Sözde güvenlik gerekçesi ile ülkemizde düzenlenen uluslararası kurslar, toplantılar ve etkinlikler yurtdışı paydaşlarca iptal edilmekte, yabancı öğrencilerin ve akademik personelin Türkiye'ye gelmeleri sistemli şekilde engellenmektedir. Halbuki diğer ülkelerde terör olayları yaşandığında, aynı paydaşlarca akademik çalışmaların etkilenmemesi için azami özen gösterilmektedir."

Türkiye'ye yönelik karalama kampanyası düzenleyenlerin kendi devletlerinin asla zarar görmeyeceği şekilde sistemli hareket ettikleri ifade edilen açıklamada, "Memleketimizin maruz kaldığı bu haksız uygulamalara karşı yükseköğretimin tüm unsurları olarak birlikte mücadele edilmesi elzemdir." ifadesine yer verildi.

Yazıda "Akademik camiamızın, devletimizin yanında, demokrasimiz ve kendi geleceğimiz için aktif girişimlerde bulunması icap ediyor. Darbe teşebbüsü hakkında devletimize yönelik yürütülen yıpratıcı, olumsuz değerlendirmelere ve ağır ithamlara karşı gelişmeleri doğru ve kapsamlı bir şekilde anlatmak vatandaşlık bilincimizin de gereğidir." değerlendirmesi yapıldı.

30’UN ÜZERİNE 15 TEMMUZ MAKALESİ YAYINLANDI

YÖK, 15 Temmuz'un birinci yılı dolayısıyla bir çalışma grubu oluşturdu. Çalışma grubu 15 Temmuzla ilgili üniversitelerin yapmış olduğu makale, kitap, bildiri, kitap bölümü, tez, uluslararası sempozyum gibi akademik çalışmaları derleyen bir rapor hazırlayacak. YÖK raporunda, 15 Temmuz'la ilgili akademisyenlerin yazdığı şiirlerinden, marş albümlerine, kitaplardan bildirilere kadar çok sayıda çalışma yer alacak.

YÖK'ün verilerine göre Türkiye'de bir yılda 15 Temmuz'la ilgili 30'un üzerinde akademik makale yayınlandı, 60'ın üzerinde bildiri sunuldu. Birçok üniversite 15 Temmuz'un dış politikaya, siyasal hayata ve topluma maliyeti açısından akademik çalışmalar yaptı, ulusal ve uluslararası sempozyumlar düzenledi, bültenler bastırdı.

14-07-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş