Arama sonuçları

2020 YKS: Tercihler nasıl yapılacak?

2020 YKS: Tercihler nasıl yapılacak?

2020 YKS: Tercihler nasıl yapılacak? Bu yıl Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme puanları yüksek gelmesine rağmen, başarı sıraları düşük oldu. Bu durum adayların tercihlerini nasıl etkiyecek? Tercih listelerini hazırlarken neleri dikkate almaları gerekiyor?

2020 YKS: TERCİHLER NASIL YAPILACAK?

YKS tercihleri 6-14 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Adayların 24 tercih hakkı olacak. Peki YKS üercihleri nasıl yapılacak? Bu kez pervinkaplancom instagram yayınında konuğumuz Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt oldu.

Yeşilyurt’un adaylar için tercih önerileri şöyle oldu:

SAY PUANIYLA TERCİH YAPACAKLAR NELERE DİKKAT ETMELİ?

Sınav ortalamaları bize 2020 YKS’ye AYT Matematik sorularının damga vurduğunu söylüyor. Kolay AYT Matematik soruları özellikle Sayısal alan öğrencilerini çok olumsuz etkilemiş durumda.

Yukarıdaki tabloda Sayısal puan türünde ham puan ortalamalarının karşılaştırmasını  görüyorsunuz. AYT Matematik ve Fen testlerinin kolaylığı Sayısal alan adaylarının daha fazla soru çözmelerine dolayısıyla daha fazla puan almalarını sağladı. Kolay sınavın her zaman daha fazla risk içerdiğini bir kez daha gördük.  Maalesef Sayısal alan adaylarına yüksek puan ve geçen yıla göre çok daha düşük başarı sıraları geldi.

Tablodan da açıkça görüldüğü gibi 2019’da 350 puan alan bir aday 62.250. olurken, bu yıl aynı puanı alan aday 97.608. olabilmiş.

EA TERCİHLERİ NASIL YAPILMALI?

Bu tabloda da Eşit Ağırlık puan türünde ham puan ortalamalarının karşılaştırmasını  görüyorsunuz. Sayısalda olan durum Eşit Ağırlık için de geçerli. Eşit Ağırlıkta da geçen yıla göre daha düşük başarı sıralamaları gelmiş. 2019’da 340 puan alan bir aday 31.858. olurken, bu yıl 45.390. olabilmiş.

SÖZ TERCİHİ YAPACAK ADAYLAR

 

Sözel puan türünde Sayısal ve Eşit Ağırlık puan türüne göre tam tersi bir durum var. 2019’da 300 puan alan bir öğrenci 94.693. olurken, bu yıl 71.561. olmuş. Sözel alan sorularının daha zor olması ortalamaların düşmesine neden oldu.  Düşük ortalamalar nedeniyle geçen yıla göre bu yılki başarı sıralamaları adaylara daha iyi geldi.

TYT TERCİHİ YAPACAK ADAYLAR

TYT puan türünde de geçen yıla göre başarı sıralamalarında düşüş var. 250 puan alan bir aday 2019’da 440.024. olurken 2020’de 532.632. olmuş.

BARAJI GEÇENLERİN SAYISI NE OLDU?

Barajı geçen aday sayılarını incelediğimizde; özellikle Sayısal puan türünde çok fazla yığılma olduğunu görüyoruz. 2019’da 180 puan barajını geçen aday sayısı 484.820 iken, bu yıl 170 barajını geçen 693.440 aday var. Tam 208.620 kişilik bir fazlalık var. Bu kadar yüksek bir sayı olmasının birinci nedeni barajın 170’e çekilmesi ikinci nedeni ise yukarıda da bahsettiğimiz gibi soruların kolaylığı. Ayrıca 12. Sınıf 2. dönem konularının kapsam dışı olması da diğer bir neden. Sayısal alan adayları için hiç olmadığı kadar sıkıntılı bir tercih süreci yaşayacağız.

Barajı geçen aday sayılarında Eşit Ağırlık puan türünde de geçen yıla göre tam 168.821 kişilik bir artış var.

Geçmiş yıllardan farklı olarak Sözel puan türünde barajı geçen aday sayısında azalış var. Baraj puanı 170’e düşürülmesine rağmen 2019’da 862.628 olan sayı 823.330’a düşmüş. Bu durum Sözel alan adayları için avantaj diyebiliriz.

 

 

HANGİ STRATEJİLER İZLENMELİ?

Ön lisans (2 yıllık)  tercihlerinde adaylar başarı sıralamalarına değil, TYT puanlarına bakacaklar. Bu yıl barajın 170’e düşürülmesi ön lisans tercih yapacak adayların şansını arttırıyor. Çünkü 170’i geçen öğrencilerin çoğu ön lisans yerine 4 yıllık bölümlere yönelecektir. Bu durum da ön lisans bölümlere yerleşmeyi kolaylaştıracaktır diye düşünüyorum.

Sayısal alan adayları için en zor tercih dönemi olacaktır. Çünkü bu kadar yığılmaya ilk kez şahit oluyoruz. Yapılması gereken sayısal  puan türünde çok üstten ve çok alttan tercih listesi oluşturmak. Örneğin 100 bininci bir adaya 20-30 binlerden listesini oluşturmaya başlamasını ve 200 binlerin altına inmesini söylemeliyiz.  Ancak burada adayın istemediği bir bölümü de yazmaması gerekiyor.

Sayısal alan adaylarının bir kısmı Eşit Ağırlıklı puan türü ile öğrenci alan Hukuk, Psikoloji, PDR, İşletme ve İktisat gibi bölümleri tercih edebiliyor. Eşit Ağırlıklı alan adayları da Sözel puan türü ile öğrenci alan Reklamcılık, İletişim gibi bölümleri tercihlerinde bulundurabiliyor.

Yapılması gereken Sayısal puan türünde olduğu gibi Eşit Ağırlık ve Sözel puan türünde de çok üstten ve çok alttan tercih listesi oluşturmaktır.

Hukuk Fakültesi’nde 125 bin puan barajı çok yüksek. 125 binin içinde çok sayıda Sayısal alan öğrencisi var. Belki 70 bin-80 bin civarında. Bu öğrencilerin Hukuk’a yönelip yönelmemesi kontenjanların boş kalıp kalmamasını belirleyecektir.

 

Bunun dışında;

Adayların istemediği bir bölüm kesinlikle listeye eklenmemeli.

Tercihler istek sırasına göre yapılmalı. Örneğin aday 18 binden alan bir bölümü daha çok istiyorsa 14 binden alan bir bölümün üzerine yazabilir.

Mutlaka programların kontenjanlarına da dikkat edilmeli. Örneğin 2018’de 100 kontenjanı olan bir bölüm 2019’da 50 kontenjana düştüyse buranın başarı sırasının yükseleceği yorumu yapılabilir.

Adaylara yükseköğretim programlarının özel koşullarını okumaları gerektiği mutlaka söylenmeli. Örneğin bir vakıf üniversitesi Tam Burslu Hukuk bölümü için 20.000 başarı sırasına girme koşulu isteyebiliyor.

Yeni açılan bölümler Kılavuzda ---- olarak belirtilmiş durumda. Bu bölümler adayın istek sırasına göre listeye eklenmeli.

Vakıf üniversitelerinin % 50 Burslu programlarında  her yıl olduğu gibi bu yıl da sürpriz düşüş ve yükselişler olabileceği mutlaka öğrencilere hatırlatılmalı.

Her yılın tercih dinamikleri farklı ve her yıl sürprizlerle karşılaşılabilinir. Pandemi sürecinin tercihleri ne kadar etkileyeceğini yerleştirme sonuçları açıklanınca göreceğiz. Acaba pandemiden dolayı mezuna bırakacak öğrenci çok mu olacak, yoksa pandemi var mutlaka bir yere yerleşelim seneye ne olacağı belli değil diyenlerin sayısı mı artacak? Hep birlikte süreci takip edeceğiz.

 

 

 

29-07-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş