Arama sonuçları

Yeni müfredatta integral yok ama YKS’de 4 soru var

Yeni müfredatta integral yok ama YKS’de 4 soru var

Tartışmalara neden olan ve önümüzdeki eğitim öğretim yılında 2024-2025’te kademeli olarak başlayacak Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli adını taşıyan müfredatta integral kaldırıldı. Başta matematik uzmanları olmak üzere integralin kaldırılmasını eleştirirken, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “İntegral konusunun lisans eğitiminde işlenmesinin daha doğru olacağı gerektiği değerlendirildi, gerekenler kaldı, diğerleri çıkarıldı” yanıtını vermişti.

KALDIRILACAK KONULARDAN SORULAR

Ancak Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan SAY ve EA puanlarının hesaplanmasında kullanılacak olan matematik testinde kaldırılan integralden 4 tane soru çıktı. Trigonometrinin kaldırılacak olan alt kazanımlarından toplam fark ve yarım açı formüllerinden de 2 tane soru yer aldı.

Buna karşın şu anda öğretilen polinomdan klasik sorular yok ama mantığını kullanmamanız gereken 2 soru var. Bunlardan birisi faktöriyel sorusu diğeri de fonksiyon sorusu. Logoritmadan sadece 1 soru olması şaşkınlık yarattı ki, bu soru da uzmanlar tarafından da “en eleyici sorulardan biri” olarak nitelendiriliyor.

ÖĞRENCİLER ZORLANDI

Yine görüştüğümüz matematik öğretmenleri integralin kaldırılmasının çok hatalı olduğunu dile getirerek şu ifadeleri kullanıyor:  “Pandemi döneminde bu konu işlenmemişti ve mimarlık, mühendislik okuyan öğrenciler çok zorlanmışlardı. Bir hata yapıldı, umarız dönülür diyoruz ama çok da umutlu değiliz.”

Yine bir başka öğretmen de her sene öğrencilerin kolayca yapabilecekleri 1 integral, 1 logoritma sorusu olduğunu anlatarak, “Bu sene öyle bir soru kesinlikle yok. İntegral soruları da zor” diye konuşuyor.

İNTEGRAL 3 YIL DAHA DEVAM

Yeni müfredat bildiğiniz gibi okul öncesi, 1, 5 ve 9’larda başlayacak. Bu durumda üniversite sınavına girecek gençlere daha 3 yıl integral de yine trigonometrinin kaldırılacak olan alt kazanımlardan toplam fark ve yarım açı formüllerinden de soru gelmesi beklenebilir.

ÖĞRETMENLER VE SORULAR

Peki lise öğretmenlerinin soru hazırlayan ekibe katılması matematik sorularına yansıdı mı? bu soruya da bir öğretmen, “Bence bir fark oldu. Birden fazla kazanım ölçen sorular ile soruların günlük hayatla ilişkilendirilmesi öğretmen etkisi diye düşünüyorum. Hep matematiği somutlaştırmak gerektiğini söyleriz, bu durum yansımış sorulara diye düşünüyorum” diyor.

09-06-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş