Arama sonuçları

165 puanla Boğaziçi ve ODTÜ’lü olmaya hazır mısınız?

165 puanla Boğaziçi ve ODTÜ’lü olmaya hazır mısınız?

2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2024 YKS), kılavuzu çıktı ve başvurular da başladı. 8 Haziran’da Temel Yeterlilik Testi (TYT), 9 Haziran’da Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) var. Başvurular 26 Şubat saat 23.59’da son bulacak. Kılavuz ÖSYM sitesinde yer alıyor. Adayların başvurularını yaparken kılavuzu dikkatli incelemeleri, özel koşullara bakmaları gerekiyor.

Bu sene de YKS’de yine 34 yaş üstü kadınlara özel kontenjan uygulaması devam ediyor. Yani tıpkı geçen sene olduğu gibi bu yıl da tartışmalara neden olan ve 500 tam puanla öğrencilerin yerleştiği Boğaziçi, ODTÜ, Galatasaray gibi üniversitelere 165 puanla özel kontenjandan adayların yerleştiğini göreceğiz.

166 PUANLA BOĞAZİÇİLİ OLDU

Hatırlayalım geçen sene 34 yaş üstü kadınlara ayrılan özel kontenjan sayesinde 166 puanla Boğaziçi Üniversitesi’nde fizik bölümüne bir kadın aday yerleşti. Üstelik 180 puan barajı kaldırılmasıydı bu adayın lisans programı tercih etme hakkı bile olmayacaktı. Yine ilk yerleştirmede 190 puanla Ortadoğu Teknik Üniversitesi’ne (ODTÜ) 207 puanla Galatasaray Üniversitesi’ne, 223 puanla da İstanbul Teknik Üniversitesi’ne (İTÜ) adaylar yerleştirildi.

Ek yerleştirmede ise  34 yaş üstü kadınlara üniversitelerde  tanınan bu özel kontenjan ile 165 puanla ODTÜ fizik, 175 puanla ODTÜ kimya, 193 puanla Galatasaray matematik, 172 puanla İTÜ’ye adaylar yerleşti. Bu uygulama tartışmalara neden olsa da bu yıl da devam edecek. Üstelik baraj kaldırılmasa 180 puan alamadığı için lisans programı tercih edemeyecek bu adaylar pedagojik formasyon alarak, mezun olduklarında öğretmenlik yapma haklarına da sahip olacaklar. Oysa baraj olsa bu adayların büyük bölümü lisans değil, ancak 2 yıllık ön lisans programlarını tercih edebilirdi.

EK YERLEŞTİRMEDE 165 PUANLA ODTÜ

Ek yerleştirmeye geldiğimizde ise Boğaziçi’nin “papuçu”nu ODTÜ’nün attığı görüldü. Bu kez Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) fizik bölümüne 165 puanla aday yerleşti. Kimyaya ise 175 puanla yerleştirme yapıldı. Bu kez ilk merkezi yerleştirmede 166 puanlı adayın yerleştiği fizik bölümüne ek yerleştirmede 257 puanlı aday girdi.

345 PUAN FARKLAR OLDU

500 puanlı öğrencilerin girebildiği birçok bölümde bu kadar düşük puanla öğrenci yerleştirilmesi tepkilere neden olma da bazı bölümlerde genel kontenjanla giren ile özel kontenjanla yerleşen arasındaki puan farkı 345’i bulsa da uygulama sürecek.

34 YAŞ ÜSTÜ KADIN KONTENJANLARI

Bu yılki YKS kılavuzunda da 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla 34 yaşını tamamlamış kadınlar için (1 Ocak 1990 tarihi ve öncesi doğumlu adaylar) devlet üniversitelerinde merkezi yerleştirme ile öğrenci alan ön lisans ve lisans programlarında "34 Yaş Üstü Kadınlar" kontenjanı bulunuyor. Bu kontenjan, başarı sıralaması şartı aranan tıp, diş hekimliği, eczacılık, mühendislik, mimarlık, hukuk gibi bölümlerde kullanılmayacak.

Daha önce bir ön lisans programından mezun olanlar ise sadece lisans programları için ayrılan kontenjanları tercih edebilecekler.

01-02-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş