Arama sonuçları

Ortak sınavlar: YKS’den 1 gün önce sınav olur mu?

Ortak sınavlar: YKS’den 1 gün önce sınav olur mu?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), bu yıl yaptığı en önemli değişikliklerden birisi de ortak sınavlar kararı alması olmuştu. Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik ile okul öncesinden 12. sınıfa kadar okullarda ölçme değerlendirme uygulamalarına ilişkin yeni esaslarda, ortaokul ve liselerde "ülke genelinde", "il ve ilçe genelinde" ve "okul genelinde" olmak üzere 3 farklı ortak yazılı sınav yapılacağı açıklanmıştı. Buna göre il, ilçe ve okul genelinde yapılacak ortak sınavların tarihleri de bakanlık tarafından belirlendi.

Ancak ikinci dönem sınavları tartışma konusu oldu. Bakanlığın açıkladığı takvime göre 2. dönem birinci sınavları mart ayının son haftası ile nisan ayı ilk haftasında yapılacak. Yani 5 Nisan’da ara tatil başlarken ilk sınavlar tamamlanmış olacak.

İKİNCİ SINAVLAR YKS’DEN HEMEN ÖNCE

2. dönem ikinci sınavların ise mayıs ayı son haftası ile haziran ayının ilk haftası arasında gerçekleştirilecek. Bu sınav takvimi de 7 Haziran Cuma günü bitiyor, ertesi gün ise gençlerin yıllardır hazırlandıkları Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) olacak. Peki bu sınavdan önceki güne ortak sınavlar denk gelir mi? İşte tüm öğrencilerin merak ettiği konu bu.

Eğitimcilerle görüştüğümüzde bunun olasılık dahilinde olduğunu söylüyorlar. Bakın ne anlatıyorlar: “İki haftalık bir süreç var sınavların tamamlanması için. Yani 10 okul günü. Her okula göre değişir ama en az 12’nci sınıflar 10 dersten sınava girecekler, yönetmelik mücbir durumlarda günde 3 sınav yapılabileceğini söylüyor. Ama bu çocuklar birkaç gün sonra tüm hayatlarını değiştirecek sınava girecekler. Bu sınav öncesinde 7 Haziran’da dahil olmak üzere sınava girmeleri olası. İki gün önce bile bu kadar stres altındayken sınava girmek onların psikolojilerini olumsuz etkiler. Üstelik okul notları da çok önemli, çünkü yerleştirme puanlarına eklenecek. Sınava girmeseler telafiye girsin denilse yine çok sakıncalı bir durum.”

NEDEN 12’LERE AYRI TAKVİM OLMASIN?

Peki ne yapılabilir? 8-9 Haziran tarihlerinde YKS’ye girecek öğrenciler için ayrı bir takvim düzenlenemez mi? Bu öğrencilerin sınavı mayıs ayının sonuna kalmadan yapılamaz mı? Sanırım Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) YKS adaylarını düşünerek, bu konuda bir düzenleme yapabilir. Bakalım, göreceğiz.

12-02-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş