Arama sonuçları

2024 YKS: Renk körlüğü olan öğrenciler için ayrı kitapçık olacak mı?

2024 YKS: Renk körlüğü olan öğrenciler için ayrı kitapçık olacak mı?

2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2024-YKS), için başvurular başladı ve 26 Şubat saat 23.59’da süreç son bulacak. YKS ise 8-9 Haziran 2024 tarihlerinde yapılacak. 8 Haziran 2024 tarihinde Temel Yeterlilik Testi (TYT), 9 Haziran 2024 tarihinde sabah oturumunda Alan Yeterlilik Testleri (AYT), öğleden sonra oturumunda Yabancı Dil Testi (YDT) uygulanacak.

Sınava başvuruların başlamasıyla başta başvurular olmak üzere çeşitli konulardaki soruların yanıtları da adaylar tarafından aranmaya başlandı. Bunlardan birisi de renk körlüğü olan öğrencilerden geliyor. 2024 YKS ile ilgili ÖSYM'nin sitesinde yer alan kılavuzda yer alan engelliler ile ilgili bilgilendirmede “renk körlüğü " ile ilgili düzenlemenin bulunmadığını söyleyen adayların merak ettiği ise sınavda sorun yaşayıp yaşamayacakları oluyor.

KİTAPÇIKLAR BUNA GÖRE HAZIRLANIYOR

Biz de onlar için bu konuyu araştırdık. ÖSYM’den bu konuyla ilgili şu bilgi verildi: “Başkanlığımızın gerçekleştirdiği sınavlardaki sorular için hazırlanan şekil, tablo ve düzenlenen görsellerde renk körlüğü olan adaylar dikkate alınmaktadır. Özellikle en sık rastlanılan kırmızı-yeşil renk körlüğü bulunan adaylar düşünülerek; iki renk kullanılan tasarımlarda renk körlüğü yaşayan adayların karışıklık yaşamasına neden olabilecek renk birleşimlerini kullanmaktan kaçınılmaktadır. Çok renkli tasarımlarda ise aday için özellikle sorun oluşturabilecek durumlarda, renkleri veya işaret ettikleri bölgeleri isimleri ile belirterek ya da her bir renk için harf kodları kullanarak adayların soruyu algılamasını etkileyebilecek durumlardan kaçınmaya özen gösterilmektedir.”

12-02-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş