Arama sonuçları

Ortak sınavlar ‘hormonlu notları’ engeller mi?

Ortak sınavlar ‘hormonlu notları’ engeller mi?

Türkiye’de eğitimde tartışılan konulardan birisi de "hormonlu notlar” yani  öğrencilere bol kepçeden verilen şişirilmiş notlar. İşte bu “hormonlu notlar” hem lise hem de üniversite yerleştirmelerinde adaletsizliğe neden oluyor.

Bu notları sadece özel okulların verdiğini de düşünmeyin, ağırlık bu okullarda ama devlet okullarında da bu uygulamalarla karşılaşılmaya başlandı. Bu durum ise adaletli olan, öğrencilerine gerçek notları veren okullar ile velileri karşı karşıya getiriyor.

HORMONLU NOTLARI ETKİSİ

Peki bu hormonlu notlar nasıl etki yapıyor derseniz.

Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanının hesaplanmasında okul notu etkili değil. Ancak sınavla öğrenci alan liselere yerleştirmelerde puanı eşit öğrencilerden hangisine öncelik tanınacağını belirlerken kullanılan 7 kriterden 4’ü okul notları oluyor. Hele sınavın kolay olup, birincilerin sayısının yüzleri bulduğu sınavlarda sınav başarısının önüne okul notu geçiyor. Öyle ki her öğrencisini 100 ile mezun eden okullar var. Durum böyle olunca da bu kriter öğrencileri sıralamakta yetersiz kalıyor ve öğrencilerin doğum tarihleri belirleyici oluyor.  Sınavsız öğrenci alan liselere yerleştirmelerde de kullanılan 3 kriterin 1’ini okul notları oluşturuyor.

30 İLE 60 PUAN ARASINDA DEĞİŞİYOR

Üniversite yerleştirme puanının hesaplanmasında ise  okul notunun etkisi 30 ile 60 puan arasında değişiyor. Burada da yine şişirilen okul notları  yüzünden binlerce sıra kaybeden öğrenciler oluyor. Her ne kadar Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yaptığı yönetmelik değişikliğiyle  “Okullarda yapılan öğrencilerin başarı durumlarının ölçülmesine ilişkin sınavlarda gerçek dışı not verildiğinin tespiti halinde” kapatmaya kadar giden düzenleme yapılmış olsa da şu ana kadar bu nedenle ceza alan ya da kapatılan bir kurum duymadım. Tüm öğrencilerini 100 ile mezun eden okullar olmasına rağmen.

Peki bu hormonlu notlar nasıl engellenecek?

Bunun yollarından birisi ortak yazılı sınavlar olabilir mi?

ORTAK SINAVLAR DURDURUR MU?

Biliyorsunuz Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ortaokul ve liselerde, "ülke genelinde", "il ve ilçe genelinde" ve "okul genelinde" olmak üzere 3 farklı ortak yazılı sınav yapılacağı açıklanmıştı. Bakanlık, ortaokul 6’ncı sınıf öğrencilerinin Türkçe ve matematik, 9. sınıfların da Türk dili ve edebiyatı ile matematik derslerinden birinci dönem ikinci sınavlarını ülke genelinde ortak yazılı sınav yaptı.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e bu sınavların notları kontrol etmede etkili olup olmadığını sorduğumuzda aldığımız yanıt şöyle oldu:

OKUL VE ORTAK SINAV NOTLARI

“Ortak sınavların değerlendirilmesi bizim için önemli. Çünkü bu şekilde okullar arasındaki farkları da görebileceğiz. Sadece ölçme ve değerlendirme açısından değil, okullardaki öğrencilerin kazanımlarını da saptayacak ve takip edebileceğiz. Ortak sınavdan ve okulun yaptığı yazılıdan alınan notları karşılaştırma olanağı da olacak.”

Yani okul notu ile ortak sınavlar notu karşılaştırıldığında eğer şişirilmiş not varsa bakanlık bu yolla saptamayı düşünüyor. Okulların da bunu bildikleri için not verirken “gerçekçi” olacaklarını bekliyor diyebiliriz.

Aynı zamanda bu ortak sınavlar okullar arasındaki nasıl bir fark olduğunu ve aralarındaki “eşitsizlik” makasındaki açıklığın boyutunu da göstereceğini düşünmek gerekiyor.

Bakalım sonuç ne olacak? Hep birlikte göreceğiz.

29-01-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş