Arama sonuçları

Hormonlu notlar ‘sıralamayı’ değiştirecek

Hormonlu notlar ‘sıralamayı’ değiştirecek

Kolay sorulardan oluşmuş Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS) ardından öğrenciler önce yüksek puan sevinci ardından da "düşük başarı sırası" şokunu yaşadı. Günlerdir hem öğrencilerden hem de ailelerinin "hayal kırıklıklarını" dinliyoruz. Onlara söylediklerimizi sonuçların ilk açıklandığı günden itibaren bu köşede de dile getiriyoruz. 

Hem ÖSYM hem de MEB baraj altında kalan öğrenci sayısının yüksek olmasını istemediği için bu yıl özellikle sorular çok kolay seçildi. Bu yüzden de net yapan öğrenci sayıları yükseldi ve yüksek puanlara rağmen başarı sıraları düştü. Bu yüzden özellikle geçen yılın başarı sıralarını kıyaslayarak yorum yapmamak gerekiyor. Eğer bunu yaparsanız bazı puan türlerinde 300 binden fazla 'başarı sırasında oynama' görürsünüz. Fen Bilimleri Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt Habertürk için geçen yılın ve bu yılın puanları ile başarı sıralarını karşılaştıran bir çalışma yaptı. 

BAŞARI SIRALARI NASIL DEĞİŞİYOR?
Buna göre sayısal puanlardan YGS-1 puan türünde geçen yıl 434 puan alan öğrencinin başarı sırası 5 bin 783 iken bu yıl aynı puandaki öğrencinin sırası 18 bin 396. Yine aynı puan türünde 197 puanlı öğrencinin başarı sırası 482 bin 517'ydi bu yıl ise 763 bin 330 oldu. Bu puan türünde aradaki fark 280 bini aşıyor. 

Eşit ağırlık puanlarından YGS-5'te durum daha da vahim. Geçen yıl 447 puanı olan öğrenci 1415 başarı sırasında. Bu yıl aynı puandaki öğrencinin başarı sırası 5 bin 668. Yine geçen yıl 219 puandaki öğrencinin başarı sırası 696 bin iken bu yıl aynı puanlı öğrenci 1 milyon 25 bin başarı sırasına gerilemiş durumda. İki puan türünden örneği paylaştığımız bu durum tüm diğer puan türleri için de geçerli. 

OBP SIRALAMALARI DEĞİŞTİRECEK 
Bu yüzden özellikle YGS puanlarıyla tercih yapacak öğrenciler bu yıl sıkıntı yaşayacak gibi görünüyor. Ancak bu puanlara henüz Ortaöğretim Başarı Puanları'nın (OBP) eklenmediğini de unutmayalım. Bu sıralamayı yerleştirme puanlarına etkisi en yüksek yüzde 12 olan OBP'ler değiştirecek. Burada da "bol keseden not veren" okulların öğrencileri öne geçecek. Notu bol okulun öğrencisi 60, kıt olan 30 puan alacak

LYS’LERİN ÖNEMİNİ DİKKATE ALIN
Ancak ÖSYM'nin YGS'deki gibi "kolay soru politikası" izlemeyeceği tahmin edilen LYS'ler çok önemli. Bu sınavların soruları "daha seçici" olacaktır. Peki LYS'de başarı sıranızı yukarıya çekebilir misiniz? Yine Yeşilyurt'un hazırladığı örnekler üzerinden gidersek cevap "evet" olacak. Tek bir soru bile binlerce sıra değiştirecek. Örneğin geçen yıl YGS-5'te 25 binlerde olan öğrenci LYS'de iyi bir performans gösterdiğinde TM-3 puanında 3 bin 923 başarı sırasına kadar yükselmiş. YGS-1'de de 15 bin başarı sırasındaki öğrenci 7 bin başarı sırasına ulaşabiliyor. 

Bu örnekler LYS'nin önemini gösterdiğine göre artık "başarı sırasını" bir kenara bırakıp, LYS'lere çalışmaya başlamalısınız. 

Bu yazı Habertürk Gazetesi’nde Pervin Kaplan’ın köşe yazısı olarak da yayımlanmıştır.

30-03-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş