Arama sonuçları

2021 YKS: Ek yerleştirmenin kuralları nedir, kimler katılabilir?

2021 YKS: Ek yerleştirmenin kuralları nedir, kimler katılabilir?

Yükseköğretim kurumlarında 260 binin üzerinde boş kalan kontenjan için ek yerleştirme yapılacak. Bu yıl ek yerleştirme iki kez yapılacak. İkinci ek yerleştirme için düşürülen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) puanlarıyla adaylar katılabilecek. Ancak ilk yerleştirme tercihlerine ön lisans programları tercih edebilmek için adayların Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanının 150, lisans programlarını tercih edebilmek için de Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Dil Yeterlilik Testi (YDT) puanı 180 ve üzerinde olan adaylar katılabilecek. 

2021 YKS sonuçlarına göre ek yerleştirme tercihleri 20-23 Eylül tarihleri arasında ÖSYM'nin internet adresinden yapılacak. Tercih işlemleri, 20 Eylül 2021 tarihinde saat 10.00’da başlayacak, 23 Eylül 2021 tarihinde saat 23.59’da sona erecek. . Ek yerleştirme ücreti 25 TL. Bu ücretin 24 Eylül saat 23.59’a kadar yatırılması gerek, aksi halde başvurular dikkate alınmayacak.

24 TERCİH HAKKI VAR

Adayların 24 tercih hakkı var. Tümünü doldurmak zorunda değil. Başarı sırası barajı ile özel koşullar ek yerleştirme için de geçerli.

YERLEŞEN KATILAMAZ

Ek yerleştirme tüm adaylara açık değil. Bir yükseköğretim programına yerleşen adaylar kayıt yaptırmasalar bile ek yerleştirmeye katılamaz. Bu kuralın dışında kalanlar özel yetenek sınavıyla bir yükseköğretim kurumuna yerleşenler.

HER BÖLÜMÜ TERCİH EDEMEZSİNİZ

Ek yerleştirmede adayların her programı tercih etme hakkı yok. Merkezi yerleştirmede kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan ancak, yerleştirilen adaylardan birkaçının kayıt yaptırmaması nedeniyle kontenjan açığı oluşan ön lisans ile lisans programlarını tercih edebilmeniz için bu programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olması gerekir. Bazı programların karşısında puan yazdığını göreceksiniz. Bu o programı tercih edebilmeniz için eşit ya da yüksek puana sahip olmanızı gösteren “en küçük puan.”

En küçük puanı oluşmayan adaylar ise TYT’de 150, lisans programlarında ilgili puan türünde 180 puan ve üzerindelerse bu programları tercih listelerine alabilirler.

Adayların yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilmeleri için bu programların koşullarını karşılamaları gerekiyor. Aksi halde yerleşseniz bile kayıt yaptıramazsınız.

KAYITLAR NE ZAMAN YAPILACAK?

Bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri üniversiteler tarafından 4-7 Ekim 2021 tarihleri arasında yapılacak. Elektronik kayıtlar ise 4-5 Ekim 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

DÜŞEN BARAJLARLA TERCİH YAPACAKLAR

İkinci ek yerleştirmeye TYT puanı 140 ile AYT ve YDT puanı 170 ve üzerinde olan adaylar da katılabilecek. Bu adaylar 7 Ekim'de yükseköğretim kurumlarına kayıtların tamamlanmasının ardından gerçekleştirilecek ikinci ek yerleştirmeye katılacaklar.

 

19-09-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş