Arama sonuçları

2023 LGS: Eğitimciler soruları nasıl değerlendirdi?

2023 LGS: Eğitimciler soruları nasıl değerlendirdi?

Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB), düzenlenen ve yaklaşık 1 milyon öğrencinin katıldığı Liseye Geçiş Sınavı (LGS) bitti, sorular üzerinde yorumlar başladı. Öğrencilerin ardından eğitimciler de soruları değerlendirmeye başladı. Öğrenciler gibi eğitimciler de bu sene matematik sorularının kolay olduğunu ama Türkçe ve fen sorularının zorlayıcılığına dikkat çekti.

İşte eğitimcilerin değerlendirmeleri:

FMV ISPARTAKULE IŞIK ORTAOKULU BÖLÜM BAŞKANLARI

TÜRKÇE: ÇELDİRİCİSİ YÜKSEK SORULAR

2022-2023 LGS Türkçe soruları genel olarak çeldiricisi yüksek, zaman alan sorulardır. Okuryazarlık becerilerini ölçen, anlam yoğunluğunu içinde barındıran kısa paragraflar bulunmaktadır. Türkçe testinde soruların zorluk düzeyi 3 kolay, 10 orta, 7 zor soru şeklindedir.

Sınavda 2 grafik okuma, 1 görsel okuma ve 1 sözel mantık olmak üzere 4 adet yeni nesil soru bulunmaktadır. Yazım ve noktalama kurallarını ölçen soruların her ikisi de doğrudan bilginin ölçüldüğü sorulardır. Her yıl mutlaka sorulan söz sanatları, atasözleri ve deyimlerden soru sorulmaması Türkçe testinde dikkat çekmektedir. Cümlede anlam ilişkileri kazanımlarını ölçen bir soru bulunmamaktadır.

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK:OKUDUĞUNU ANLAMA

“İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük” testinde zorlayıcı soru yer almamıştır. Özellikle lehine, aleyhine, ulusal bağımsızlık, ulusal egemenlik gibi öğrencileri zorlayan terim ve kavramlar sorulmamıştır.

Soruların tamamı bilgiden ziyade okuduğunu anlayarak çıkarımda bulunma becerisi gerektirmektedir. Soruların yanıtları net ve anlaşılır nitelikte olup, zorlayıcı çeldiricilere yer verilmemiştir.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: EŞİT DAĞILIM YOK

“Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi” testinde iki tane çeldiricisi yüksek soru bulunmaktadır. Kazanımlar açısından sorular eşit dağıtılmamıştır. Sorular genel olarak orta seviyededir.

İNGİLİZCE: DİKKAT GEREKTİRDİ

2023 LGS İngilizce soruları ele alındığında sınırlandırılan konu kapsamına uygun olarak ilk 5 üniteden eşit dağılımlı bir değerlendirme görülmektedir. Soruların 8 tanesi olumlu soru köküyle, 2 tanesi ise olumsuz soru köküyle yazılmıştır. İngilizce sorularının tamamı okuduğunu anlayarak bilgiyi transfer etme becerisi gerektiren yeni nesil sorulardan oluşmaktadır.

Özellikle dikkatli okumanın daha da önem kazandığı sorulara yer verilmiştir. Seçeneklerdeki güçlü çeldiriciler dikkat çekmektedir.  2023 LGS İngilizce soruları genel olarak değerlendirildiğinde örnek sorular ile uyumlu, kapsam ve zorluk düzeyi bakımından beklenen düzeyde sorulmuştur.

MATEMATİK: KOLAY SORU SAYISI ARTMIŞ

2023 LGS matematik soruları yıl boyunca yayınlanan örnek sorulara oldukça benzer sorular içermektedir. Önceki yıllardan farklı olarak kolay soru sayısının arttığını gözlemlemekteyiz. Kazanımları öğrenmiş öğrencilerin sınavın yarısını zorlanmadan yapabileceğini söylemek mümkün. Zorluk seviyesi orta ve üstünde olan soruların zorlayıcı kısmı işlemden ziyade mantık muhakeme becerisi gerektirmesinden kaynaklanmaktadır. Birkaç seçici soru haricinde çeldiricileri az olan bir sınavdı. Genel olarak değerlendirildiğinde bu yıl yayınlanan örnek sorularda 2023 LGS matematik sorularından daha zorlayıcı sorular mevcuttu.

FEN BİLİMLERİ: ZORLAYICI SORULAR VAR

2023 LGS fen bilimleri soruları geçmiş yıllarla karşılaştırıldığında zorlayıcı soruların ağırlıkta olduğu, okuduğunu anlama becerisinin ölçüldüğü bir sınavdı. Geçmiş yıllarda çıkmış LGS sorularını çözen öğrencilerin bu yıl fen bilimleri sorularına daha fazla zaman ayırmaları gerektiği gözlenmiştir.

Okuma sorularının, açıklamaların ve metinde sorunun cevabını belirleyecek ayrıntılı bilgilerin bulunduğu, okuduğunu doğru anlayan, bol soru çözmüş öğrencilerin başarılı olabileceği bir sınavdı. Öğrencinin okuduğunu görselleştirmesi gereken deney sorularına ve kesinlik içeren sorulara yer verilmiştir. Basınç, mutasyon ve biyo teknoloji konusu soruları diğer sorulara göre daha üst düşünme becerisi gerektiren zor sorulardır. Sınava hazırlanan, kazanım eksiği olmayan öğrencilerin çözebileceği, zorluk derecesi daha az 6 soru bulunmaktadır.

Çeldiricisi yüksek olan 6 soru puanlamada belirleyici olacaktır. Sınavın genelinde öğrencilerin sahip olması beklenen üst düzey düşünme becerileri örnek sorularda beklenen becerilerle örtüşmektedir.

UĞUR OKULLARI VE UĞUR KURS BÖLÜM BAŞKANLARI

TÜRKÇE: SÖZEL MANTIK SORULARINA DİKKAT

Türkçe Bölüm Başkanı Handan Büke: Sorular; okuma becerisini ölçme, tablo - grafik yorumlama, metin tahlili üzerinden görsel - grafik yorumlama, sözcük bilgisini ölçme, cümle düzeni kurabilme, sözel mantık yorumlama, yazım - imla kurallarını sorgulama, dilbilgisi kurallarını çözümleme amacıyla hazırlanmıştır. Bu yıl da sınavın genelinde öğrencinin muhakeme etme, bilgiyi kullanabilme ve akıl yürütme becerisini sorgulatan okuma, anlama, yorumlama sorularının yanı sıra dil bilgisi ile imla kuralları sorularına yer verilmiştir. Görsel ve grafik yorumlama soruları yoğun dikkat gerektiren doğru okuma ve detayları görebilme becerisini ölçmüştür. Anlam bilgisi soruları oldukça dikkat gerektiren tarzda ve orta uzunlukta hazırlanmıştır. Anahtar ifadelere dikkat çekilmek istendiği görülmüştür.  Soruların dörtte biri öğrencilerin başarı sıralamasını belirlemede daha seçici ve belirleyici olmuştur. Türkçe sorularının zorluk düzeyi ortanın üstünde olarak değerlendirilebilir.

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: EŞİT DAĞILIM YOK

Bölüm Başkanı Burcu Aksoy Sertkahya: LGS sınavının bilgiyi yorumlayıp çıkarımda bulunmaya yönelik temel bilgi içeren sorulardan oluştuğu görülmektedir. Sınav kapsamında yer alan 3 ünitenin tamamından soru sorulmuştur. İlk üniteden 3, ikinci üniteden 4, üçüncü üniteden 3 soru sorulmuştur. Birinci ünitede yer alan “Mustafa Kemal’in Fikir Hayatı” konusu ile ilgili soru sorulmamıştır. İkinci ünitede yer alan her konudan soru sorulmuştur. Üçüncü ünitede sadece Batı Cephesi ile ilgili konudan 3 soru sorulmuş, Doğu ve Güney Cepheleri ile Mudanya Ateşkes Antlaşması konularıyla ilgili soru sorulmamıştır. Son üniteden yalnızca bir konudan soru sorulması dikkat çekmektedir. Bu da sınav sorularının konulara eşit olarak dağıtılmadığını göstermektedir. Sorular incelendiğinde paragrafların MEB örnek soruları ile benzer uzunlukta olduğu görülmüştür. Paragraflarda alıntı metinlere yer verilmiştir. Sorularda harita, görsel veya infografik bulunmamaktadır ancak tablo ve şemaya dayalı iki soru sorulmuştur.  Neden sonuç ilişkisini ve kavram bilgisini sorgulayan sorulara da yer verilmiştir. Anlam bulanıklığı yaratacak ifadelere ya da çok güçlü çeldiricilere yer verilmemiştir.

Orta düzeyde bir sınav olduğu söylenebilir. Neden sonuç ilişkisi kurabilen, kavram bilgisine sahip ve bilgiyi yorumlayabilen öğrencilerin çözebileceği düzeyde bir sınav olmuştur.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: OKUMA VE ANLAMA SORULARI

Bölüm Başkanı Muhammed Yasin Bekir: Kader İnancı ünitesinden üç soru, Zekât ve Sadaka ünitesinden dört soru, Din ve Hayat ünitesinden ise üç soru sorulmuştur. Soruların genel olarak okuma, anlama, yorumlama ve çıkarım yapma becerilerini ölçtüğünü görülmektedir. Soruların zorluk derecesinin genelde olarak kolay, iki soruda ise ortaya yakın olduğunu tespit edilmiştir. Bazı soruların içerisinde yer alan “tevekkül, zan, fitre, nisap, sadaka-i cariye” gibi temel kavramlar öğrenciyi zorlayabilecek niteliktedir. Öğrencilerin bu kavramları bilmediği takdirde soruları çözerken zorlanacaklarını söyleyebiliriz. Bu sebeple sınavda soruların çözümünde kavram bilgisi önemli bir etkiye sahip olmuştur. Aynı zamanda soruların hemen hemen hepsinde “asıl anlatılmak istenen”, “en kapsamlı yargı”, “kesinlikle söylenebilir” gibi ifadeler kullanılarak cevaplar aranmıştır. Bu tip sorular sınav yorgunluğuyla birlikte öğrencileri hataya sürükleyebilecek başlıca soru tipleri arasında yer alması sebebiyle sınavın dikkat gerektiren soru tiplerinden hazırlandığını bizlere göstermektedir.

İNGİLİZCE: DİYOLOG SORULARI AĞIRLIKLI

 Bölüm Başkanı Serra Erdem: Sorularının sınav kapsamındaki konulara eşit olarak dağıldığı görülmektedir. Sorular genel olarak değerlendirildiğinde, akademik yıl boyunca MEB tarafından yayınlanan örnek sorularda yer alan grafik ve tablo ile ilişkilendirilmiş soru tiplerinin yer almadığı görülmektedir. Sınavda diyalog soruları ağırlıklı olarak verilmiş ve bu diyaloglara bağlı kalarak çıkarımlar yapılması istenmiştir. Cümle yapıları basit ve anlaşılır olduğu için geçtiğimiz yıllarda çıkan sorular ile karşılaştırdığımızda soruların çok daha kolay olduğu söylenebilmektedir. Okuduğunu anlama becerilerini ölçen ve üst düzey dikkat becerisi gerektirmeyen soruların sorulduğu gözlenmiştir. Bir soruda üniteler arası sarmal soru yapısı kullanılmıştır. Soru kökleri kısa, anlaşılır ve net olup yine yapı olarak hem olumlu hem de olumsuz soru köklerine de yer verilmiştir. Özetle okuduğunu yorumlayan ve özümseyen öğrenciler İngilizce sorularını dikkatle okuduğunda rahatlıkla cevap verebilecek ve başarılı olacaktır.

MATEMATİK: KAZANIM SORULARI AĞIRLIKTA

 Bölüm Başkanı Pelin Sancaktar: Matematik dersinde öne çıkan tablo soruların geçtiğimiz yıllara göre zorluk derecesi açısından daha öğrenci yanlısı olduğu ve kazanım odaklı soruların daha fazla yer aldığı şeklindedir. Sınavda Çarpanlar ve Katlar konusundan üç soru, Üslü Sayılar konusundan dört soru, Köklü Sayılar konusundan dört soru, Veri Analizi konusundan iki soru, Olasılık konusundan iki soru ve Cebirsel İfadeler konusundan dört soru sorulmuştur. 

Bu yıl LGS’de matematik bölümünde beceri temelli sorulara daha az yer verildiği görülmüştür. Kazanım odaklı soruların yoğunlukta olduğu ve işlem becerilerinin öne çıktığı sorular daha ağırlıklı yer almıştır. Özellikle Köklü Sayılar ve Üslü Sayılar konularında işlem becerisi ön plana çıkmaktadır. Konuya ait temel kuralları ve temel bilgileri doğru işleme dökmek soruda doğru sonuca ulaşmak için yeterli olmuştur.

Soruları tek seferde dikkatlice okuyan bir öğrencinin rahatlıkla çözebileceği sorulara yer verildiği görülmüştür. Elbette yorum gerektiren sorular mevcuttur fakat bu yorumlar ulaşılması zor yorumlar değildir. Sorularda görseller kullanılmış ve geometrik şekillerin alan, çevre veya kenar uzunlukları üzerinden kareköklü sayılar ve cebirsel ifadelerle ilişkilendirileceği tarzda sorular sorulmuştur. 

Her ay yayınlanan örnek sorulardan farklılık gösteren 20 kadar sorunun sınavda yer aldığı görülmektedir. Örnek sorular ile benzerlik gösteren sorular ise daha çok sorunun içinde farklı ihtimallerin olduğu sorulara yer verilmiş olmasıdır. Bu ihtimalleri barındıran soruların ise zorluk düzeyi örnek sorulara göre oldukça düşüktür.  Örnek sorularda karşılaştığımız çok kuvvetli çeldiricilerin olduğu soru tipleri sınavda karşımıza çıkan şıklara konmamıştır.

FEN BİLİMLERİ: DİKKAT GEREKTİREN SORULAR

Bölüm Başkanı Filiz Polat:   Bu yıl LGS’de, ‘’Mevsimler ve İklim’’ ünitesinden üç soru, ‘DNA ve Genetik Kod’ ünitesinden sekiz soru, ‘Basınç’ ünitesinde beş soru, ‘Madde ve Endüstri’ ünitesinden dört soru sorulmuştur. Sınavda DNA ve Genetik Kod ünitesine ağırlık verildiği görülmektedir. Gaz Basıncı konusundan soru sorulmamıştır. LGS sınavındaki fen bilimleri sorularının yıl içerisinde MEB tarafından yayınlanan örnek sorulara ve her ünite için hazırlanan il bazlı sorulara benzerlik gösterdiğini söyleyebiliriz.

Sorular; öğrencilerin öğrendiği bilgiyi kullanma, verileri karşılaştırma, kavram bilgisini ölçme, okuduğunu anlama ve yorumlama yeteneğini geliştirme gibi becerileri ölçmektedir. Ayrıca bazı sorularda grafikler ve tablolar kullanılarak analitik düşünme becerisini geliştirme de ölçülmüştür. Bazı sorularda öğrencilerin bilimsel düşünmeleri sağlanarak verilen olaylar arasında bağlantı kurmaları istenmiştir. Bazı sorularda ise günlük hayatımızdan örneklere yer verilmiştir. Bazı sorularda bilimsel deney düzeneklerinin görsellerle anlatıldığını görmekteyiz. Bu tarzda hazırlanan sorularda bağımlı değişken, bağımsız değişken ve sabit değişkenin doğru tespit edilmesi sorunun çözümünde oldukça etkili olup dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Ayrıca bu sorularda öğrencilerin verilen öncüllerdeki işlemleri zihinlerinde canlandırmaları gerekmektedir. Paragraflardan oluşan soruların dikkatli okunması ve soruda tam olarak ne istendiğinin doğru tespit edilmesi öğrencileri doğru cevaba ulaştıracaktır. Sınavda öğrencileri zorlayan ve çeldiricisi güçlü olan soruların da olduğu görülmüştür. Sıvı basıncı soruları, gen aktarımı ve mutasyon sorularını bunlara örnek verebiliriz. Sınavda uzun ve aşamalı soruların yanında kısa ve kazanım odaklı sorular olduğunu da görmekteyiz. Fen bilimleri sınavının tamamını değerlendirdiğimizde sınavın geçen seneye göre daha zorlayıcı ve soruların çözümünün de daha zaman alıcı olduğunu söyleyebiliriz. 

TÜRKÇE VE FEN BELİRLEYECEK

Uğur Okulları & Uğur Kurs Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt: ‘LGS’nin geneline bakıldığında Türkçe ve Fen Bilimleri derslerinin öğrencinin sıralamasını belirleyeceği öngörülmektedir. Türkçe dersindeki soruların; doğru okuyan, bilgiyi kullanabilen ve dikkat becerisi güçlü öğrencilerin yapabileceği tarzda olduğu gözlemlenmiştir. Soruların zorluk düzeyi orta ve ortanın üstü olarak belirtilebilir. Fen Bilimleri dersinde soruların geçen seneye göre zorluk düzeyinin fazla ve çeldiricilerinin daha güçlü olduğu görülmektedir. Kolay ve orta zorlukta soru sayısının zorlayıcı sorulara göre daha fazla olduğu belirtilebilir. Görsel içerikli sorular, daha ön planda olup çok dikkatli bir şekilde incelenmesi önem teşkil etmektedir’ dedi. Matematikte görsele dayalı sorular ön planda.  Sınavda kazanım odaklı ve işlem becerisi gerektiren soruların çok olduğu gözlemlenmiştir. Yoruma dayalı soruların az sayıda olduğu ve basit düzeyde yorum gerektirdiği tespit edilmiştir. Matematik sınavının geçmiş yıllara göre kolay bir sınav olduğunu söyleyebiliriz. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sınavındaki soruların anlam bulanıklığı içermeyen, öğrencilerin aşina olduğu tarzda sorulardan oluştuğu görülmekle birlikte zorluk düzeyinin orta olduğu ifade edilebilir. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde, okuma anlama sorularının içerisinde kavram bilgisinin de ölçüldüğü görülmektedir. Sınav yoğun olarak dikkat gerektiren sorulardan oluşmuştur. İngilizce dersinde ise dikkatli okuyan, okuduğunu transfer edebilen ve özümseyen öğrencilerin kolaylıkla yapabileceği bir sınav olduğunu söylemek mümkündür.

ARI OKULLARI BÖLÜM BAŞKANLARI

TÜRKÇE: AĞIRLIK ANLAM BİLGİSİ, PARAGRAF

2022-2023 eğitim-öğretim yılı LGS kapsamında uygulanan merkezi sınavda; soru dağılımının ağırlıklı olarak anlam bilgisi yani sözcük anlamı, cümle anlamı ve paragraf anlamı konularına ait olduğu görülmektedir.Paragraf sorularında öğrencilerden verilen mesajı bulmaları, olaylar, durumlar ve nesneler arasındaki ilişkileri keşfederek örüntülere ulaşmaları, paragraftaki çıkarımları birleştirerek yeni çıkarımlar oluşturmaları, metnin içeriği ve biçimi üzerine düşünmeleri, metinde boş bırakılan yerleri tamamlamaları, verilerden hareketle akıl yürüterek sonuca ulaşmaları istenmiştir. Paragrafta ve seçeneklerde anlatılanlar açık ve nettir. Soruların çözümünde metnin anlam bütünlüğünü yakalayabilmek, okuduklarını anlamlandırabilmek ve seçeneklerde yapılan çıkarımları metnin içerisinde tespit edebilmek önem taşımaktadır.

Beceri temelli soru olarak nitelendirebileceğimiz 14, 15, 16 ve 17. sorularda sözel mantık, görsel okuma, grafik ve tablo soruları yer almaktadır. Görsel okuma, grafik ve tablo yorumlama soruları diğer sorulardan daha fazla zaman aldığı fakat sınav süresinin tamamına bakıldığında sürenin soruları çözmek için yeterli olduğu görülmektedir. “Bisiklette vites kullanımı” ile ilgili 15. soru,  iş ve işlem basamaklarının dikkatle takip edilerek çözülmesi gereken zor olarak nitelendirebileceğimiz sorulardan birisidir. Pasta grafiği sorusu olan 16. sorunun ise çeldiricisinin güçlü olduğu görülmüştür.

 Yazım kuralları ve noktalama işaretleri kazanımını yoklayan 18 ve 19. sorularda soru kurgusu kural-metin ilişkilendirme şeklinde değil de direkt bilgi sorusu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu da soruyu ancak yazım kurallarına ve noktalama işaretlerinin görevlerine, kullanım alanına hâkim olan öğrencilerin yapabileceğini göstermektedir.

Zamanı doğru yönetebilen, bütünsel bakabilen, analiz ve değerlendirme yapabilen, pratik düşünebilen, okuduğunu hızlı ve doğru yorumlayan, soyut anlam ve sözcük bilgisine sahip, okuma alışkanlığı edinmiş öğrencilerin Türkçe sorularında başarılı olacağı düşünülmektedir.

T.C. İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK: ORTA GÜÇLÜKTE

LGS sınav soruları, 2022-2023 eğitim-öğretim yılı müfredatına uygun olarak hazırlanmıştır. Soruların “Bir Kahraman Doğuyor”, “Milli Uyanış”, “Milli Bir Destan: Ya İstiklal Ya Ölüm!” ünitelerinden geldiği görülmektedir. Sorular öğrencinin metindeki bilgi, tablo ve alıntılardan hareketle; akıl yürütme, analiz etme, çıkarımda bulunma, karşılaştırma ve bu süreçler sonrası doğru bilgiye ulaşma yeterliliğini ölçmektedir.  “Sosyokültürel”, “siyasal gelişme“ , ”müttefik”, “Tekalif-i Milliye”, “zaruri” ve “muhakkak” gibi kavram ve sözcük bilgisi sorularda yoklanmıştır.  Sınavda tablo ve şemalarla hazırlanan sorulara yer verilirken harita ve görsel yorumlama becerisini ölçmeye yönelik bir soru yer almamıştır. Genel olarak soruların geçmiş yıllarda yayımlanan örnek sorulara paralel ve orta güçlükte olduğu düşünülmektedir.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: AÇIK VE ANLAŞILIR

LGS din kültürü ve ahlak bilgisi soruları belirlenen kapsama uygun olarak açık ve anlaşılır bir dille hazırlanmıştır. Sınavın öğrencinin okuduğunu anlaması ve ilgili mesaja ulaşmasını hedefleyen sorulardan oluştuğu görülmektedir. Seçenekler incelendiğinde, özellikle 5 ve 7. sorularda, çeldiricilerin güçlü olmadığı doğru yanıta kolay ulaşılabileceği düşünülmektedir.  Soru tarzlarına bakıldığında yıl içinde örnek sorularda görülebilen şema ve görseller kullanılmamıştır. Kavram bilgisi ölçen sorulara yer verilmemiş bununla birlikte kavram bilmenin sorunun çözümüne katkı sağladığı görülmüştür. Sınavın genel olarak orta düzeyde sorulardan oluştuğu düşünülmektedir.

İNGİLİZCE: BECERİLER ÖLÇÜLDÜ

LGS İngilizce alt testi soruları “8. Sınıf İngilizce MEB Öğretim Programı” kazanımlarına paralel hazırlanmıştır. İlk 5 ünite kazanımlarından hazırlanan soruların dili açık ve anlaşılırdır. Sınavda okuduğunu anlama, verilen diyalogları yorumlayabilme becerilerini ölçen ve dikkat gerektiren sorular yer almaktadır. Önceki yıllarda sorulan sorularla karşılaştırıldığında, tablo ve grafik okuma becerisi gerektiren görsel içerikli sorulardan çok diyalog sorularına yer verildiği görülmektedir. Örneğin 7, 9 ve 10. sorular ağırlıklı olarak diyalogda verilen durumu anlama ve yorumlamaya yöneliktir. Sınavda 7. sorunun olumsuz köklü hazırlandığı görülmüştür. Diğer sorularda ise genellikle soru kökündeki bilgilere ve verilen öncül bilgilere bakılarak doğru kişi ya da kişilerin bulunması beklenmektedir. Sorularda ağırlıklı olarak “kabul etme-reddetme, özür dileme, mazeret sunma” gibi ünitelerde bağlamlar içinde sunulan iletişimsel işlevler ile ilgili sözcük ve söz öbeklerinin yer aldığı görülmektedir.

MATEMATİK: KOLAY SORULAR

LGS matematik sorularının kavram bilgisi kullanılarak kazanımların açıkça sorgulandığı; oldukça kolay, anlaşılır, az basamaklı işlemlerle rahatlıkla çözülebilecek düzeyde olduğu Sorularda ne istenildiği, hangi işlemlerin yapılması gerektiği açıkça belirtilen matematik sorularının bir önceki yıla göre daha kolay olduğu görülmektedir.

Soru köklerinde “olabilir”, ”en fazla”, ”olamaz”, ”en az”, “en küçük”, “en ucuz”, “irrasyonel” ve “döşenmemiş” gibi sözcükler, soruların çözümünde anahtar rolü üstlenmiştir. “Aralarında asal sayılar”, “ekok” ve “irrasyonel sayılar” konularından soruların olması geçmiş senelerde uygulanan sınavlara göre bu sınava farklılık kazandırmıştır.

Soruların geneli değerlendirildiğinde bu yıl yayımlanan MEB örnek sorularında olduğu gibi soruların giriş kısımlarında tanımlara ve formüllere yer verilmiştir. Cebirsel ifadeler ve veri analizi sorularının örnek sorulara çok yakın sorulduğunu söyleyebiliriz.

Öğrencilerin “kareköklü sayılar”, “üslü sayılar” ve “cebirsel ifadeler” konularından karşılaştıkları sorular, basit işlem düzeyinde olup zorlanmadan çözülebilecek düzeydedir. Kareköklü sayılar kazanımı içeren 10. soru, geometri bilgisi gerektirmektedir.

Cebirsel ifadeler konusu ile ilgili 16. soruda öğrencinin önce hayal ederek çok yönlü düşünmesi sonrasında işlem yapması gerekmektedir. Ayrıca olasılık soruları, görsellerle zenginleştirilerek çok fazla işleme yer verilmeden yorumlanmıştır. Matematik alt testinin belirleyici sorularının, olasılık konusuyla ilgili olan sorular olduğu düşünülmektedir.

FEN BİLİMLERİ: BELİRLEYİCİ SORULAR VAR

Fen bilimleri soruları, pandemi sürecinde 1. dönem konu kapsamından oluşan 2020 yılı soruları gibi ikinci ünite ağırlıklı hazırlanmıştır. Uzun metinli soruların fazla olduğu, okuduğunu anlamanın ön planda tutulduğu soruların kazanımlara uygun olduğu görülmektedir. Öğrencilerin bütün olasılıkları muhakeme edip değerlendirmelerini gerektiren “sadece” ve “kesinlikle” ifadelerinin olduğu 4 soru yer almaktadır.

Mutasyonla ilgili soruda verilen bilgiler ve şekil ilk anda karmaşık gibi görünse de soru, seçenekler yardımıyla rahatlıkla çözülebilmektedir. Ancak çeldiriciler içerisinde A seçeneğinin kuvvetli olduğu düşünülmektedir.

Dikkat gerektiren basınç sorularında alışılagelmişin dışında kontrollü deney düzenekleri kullanılmış ve değişken analizleri istenmiştir. Sıvı basıncı ile ilgili olan 15. soruda öğrencinin grafik okuma becerisi test edilmiş ve bu beceri ile grafiği deney düzenekleriyle düşünmesi beklenmiştir. Üç boyutlu düşünme becerisi gerektiren yine sıvı basıncı ile ilgili olan 16. soruda, I numaralı öncülün çeldiriciliğinin çok yüksek olduğu düşünülmektedir.

Asit baz sorusunda verilen aşamaların iyi analiz edilmesi gerekmektedir. Alışılmış belirteçlerin dışında farklı bir belirteç verilerek tüplerdeki sıvıların asit ya da baz olma durumlarının bulunması, sonrasında da pH’larına dair çıkarım yapılması beklenmektedir.

Genel anlamda fen bilimleri sorularının temel bilgi düzeyinde ve orta güçlükte olduğu düşünülmektedir. Ancak 3-4 sorunun özellikle çok dikkat gerektirdiği ve bu soruların fen bilimleri alt testini sınavın belirleyici testi yapabileceği öngörülmektedir.

ÖZEL NAZMİ ARIKAN FEN BİLİMLERİ EĞİTİM KURUMLARI BÖLÜM BAŞKANLARI

TÜRKÇE: OKUMA, YORUMLAMA VE AKIL YÜRÜTME

Türkçe Bölüm Başkanı Tolga Torman: Sınav özellikle okuma- yorumlama- akıl yürütme kurgusuyla hazırlanmış; soruların dili, öğrencilerin yaş seviyesine uygun olarak seçilmiş. Okumayı seven, okuduklarından bir sonuç çıkarmaya hevesli her öğrenci, bu sınavdan beklediği sonucu alacaktır. Bu yıl kazanımlarda yer almasına rağmen cümlenin ögeleri kazanımından sınavda soru gelmemesi bizim için şaşırtıcı oldu. Bunun yanında yazım noktalama, fiilimsi sorusu ise öğrenci düzeyinde, yapılması mümkün sorulardı. Bu yıl geçmiş yıllara göre örnek sorularla çıkan soruların örtüştüğü de görüldü. Türkçede birkaç soru öğrencilerin için eleyici nitelikteydi. Bu sorulardaki çeldiricilerin güçlü olması yanlışların bu sorularda yığılmasına yol açacaktır. Sınavın geneli bize şunu gösterdi ki bol bol kitap okumak, bu gibi sınavlarda zorlayıcı soruları çözmemizde en büyük yardımcımız. Öğrencilerin sınav hazırlık sürecinde enerjilerini dil bilgisi konularına değil; okuma, anlama ve yorumlama alanına vermeleri gerekmektedir.  

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK:  DÜŞÜNME VE YORUMLAMA

Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı Muhlise Barçak: Sorular oldukça açık ve anlaşılır olup, öğrencilerin verilen bilgiyi analiz etme yani düşünme ve yorumlama becerisi ölçülmüştür. Sorular, Fen Bilimleri Eğitim Kurumları’nın deneme sınavları ile örtüşen nitelikte olup, şaşırtıcı soru gelmemiştir.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: BİLGİYİ KULLANMA İSTENİYOR

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Başkanı Seval Serçe: Sorular bilgiyi ölçmeden ziyade bilgiyi kullanma ve hayata aktarmaya dairdir. Metin anlama ve yorumlama becerisi olan öğrencilerin kolaylıkla yanıtlayacağı sorular yer almaktadır.

 

 

İNGİLİZCE: DİKKAT ÖLÇEN SORULAR

İngilizce Bölüm Başkanı Evrim Aslan: Ağırlıklı olarak öğrencilerin okuyup anlama, yorumlama becerilerini ölçen,  soru yönergelerini dikkatli bir şekilde okuyan öğrencilerin yapabileceği kolay ve orta zorlukta, öğrencileri çok zorlamayan, dikkat ölçer nitelikte sorulardan oluştuğunu görüyoruz.

MATEMATİK: ORTA ZORLUKTA SORULAR

Matematik Bölüm Başkanı Mücevher Yıldırımoğlu: Geçmiş yıllara göre daha sade bir dille hazırlanmış, okuma ve anlamaya yönelik bilgi ölçen sorulardan oluşan orta zorlukta bir sınav olduğu söylenebilir. 2 - 3 soru belirleyici özellikte.

FEN BİLİMLERİ: DENEY YORUMLAMA BECERİSİ

Fen Bilimleri Bölüm Başkanı Banu Aygören: Mevsimler ve İklim ünitesinden 3, DNA ve Genetik Kod ünitesinden 8, Basınç ünitesinden 5 ve Madde ve Endüstri ünitesinden 4 soru sorulmuş. Soruların zorluk düzeyi çoğunlukla orta düzeydedir. Sorularda kullanılan kavramlar öğrencilerin bilgi ve kavrama düzeyine uygundur. Sorularda metin okuma ve deney yorumlama becerisi ön plana çıkmaktadır. Öğrencilerin dikkatli olarak soruları okuduğunda çok zorlanmadan yapabilecekleri sorulardan oluşan bir sınavdır.

BAHÇEŞEHİR KOLEJİ  BÖLÜM BAŞKANLARI

TÜRKÇE: PARAGRAF SORULARI AĞIRLIKTA

Türkçe Bölüm Başkanı Tülay Uğurludural: Sanatsal yanı ağır basan edebî metinler üzerinden oluşturulmuş paragraf sorularının yoğunlukta olduğu sınavda okuduğunu anlama, analiz etme ve kavrama becerisi ön plana çıkmıştır. Bu sorular, hem dikkatin ve odaklanarak okumanın önemine dikkat çekmiş hem de sınavın ayırt edici soruları olmuştur. Özellikle tablo ve grafik sorularında matematiksel düşünme becerisi, okuma anlama becerisinin önüne geçmiş; görsel okuma ve sözel mantık sorularındaki işlem basamakları da zaman yönetimini ön plana çıkarmıştır. Dil bilgisi soruları ise kazanımları kavramış, konuya hâkim olan öğrencilerin yapabileceği niteliktedir.

Genel olarak LGS Türkçe soruları önceki yıllarda olduğu gibi kitap okuma alışkanlığını kazanmanın, mantık ve muhakeme gücünün, görsel okuma becerisinin ve soru çözüm tekniklerine hâkim olmanın önemini ortaya koymuştur.

INKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: OKUDUĞUNU ANLAMA

Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı Ferda Gençel; Geçen yıldan farklı olarak öncüllü soruların sayısının arttığı ve bu sorulardaki öncül sayısının da 3’ten 4’e çıkarıldığı belirlenmiştir. Cepheler ile ilgili olan sorunun sınavın en belirleyici sorusu olduğunu söylemek mümkündür. Bu sorunun bölge ve devlet ayrımı yapamayan öğrenciler için eleyici bir soru olacağı düşünülmektedir.

Bu soru dışındaki diğer sorular açık ve net olup, tartışmaya açık bir soru bulunmamaktadır.

Düzenli ders tekrarı yapan, soru çözme alışkanlığı olan, ders kitabını takip eden öğrencilerin başarılı olabileceği bir sınav olmuştur.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: HEM BİLGİ HEM YORUM

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Başkanı Yasemin Arayan: Bu yıl hem bilgiyi ölçen hem de yorumlamayı gerektiren, güçlü çeldiricileri olan sorular bulunmaktadır. Sorular öğrencilerin verilen seçenekler içerisinden en doğru ve en kapsayıcı olanı bulmalarını gerektiren bir yapıdadır. Bu anlamda geçen seneye göre öğrencilerin daha çok zorlanacağı bir sınav olduğunu söylemek mümkündür. Sınavın kapsamında ağırlıklı olarak “Kader ve Kaza İnancı” ile “Din ve Hayat” üniteleri yer almakla birlikte geçen yıldan farklı olarak bu sınavda sure ile ilgili bir soru yer almamıştır. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da peygamberlerle ilgili soru gelmemiştir. Sınavın ayırt edici sorusunun “Din ve Hayat” ünitesi ile ilgili öğrencilerin paragrafta verilen ayetten yola çıkarak ulaşılabilecek en kapsamlı yargıyı bulmalarını gerektiren soru olduğunu söylemek mümkündür.

İNGİLİZCE: GÜNLÜK HAYATLA İLİŞKİLİ

İngilizce Bölüm Başkanı Talar Donikoğlu: Soruların ilk beş üniteye göre dağılımı dengelidir. İngilizce testinde günlük hayatla ilişkilendirilmiş diyaloglara dayalı sorulara ağırlık verilmiştir. Sorular ağırlıklı olarak okuduğunu anlama becerisini ölçen ve günlük İngilizce’nin kullanımına odaklanan niteliktedir. Okuduğunu anlama soruları e-mail, telefon görüşmesi, kısa bilgi notları ve karşılıklı konuşma formatlarında verilmiştir. Kelime bilgisi ya da yapı bilgisi direkt olarak sorulmamış ancak soru kökünde yer alan bazı kelimelerin anlamının bilinmesi, sorunun doğru yanıtlanmasında belirleyici olmuştur. Bu bakımdan soru köklerinin dikkatli okunması ve verilen anahtar kelimelere dikkat edilmesi önemlidir. İngilizce soruları, temel okuduğunu anlama becerileri ve kelime bilgisiyle çözülebilecek zorluk derecesindedir. Geçen yıldan farklı olarak görsel okuma becerilerini ölçen sorulara bu yıl yer verilmemiştir.  Bununla birlikte ünitelere hâkim olan öğrencilerin üzerinde çok zaman harcamadan çözebilecekleri cevabı net olan sorulardan oluşan bir sınav olmuştur.

 MATEMATİK: KISA, AÇIK VE NET SORULAR

Matematik Bölüm Başkanı Özgür Aytekin: Matematik testi 1. dönem konuları açısından dengeli bir dağılım göstermektedir. Geçen senelerde olduğu gibi bu yıl da sınavdaki tüm sorularda öğrencilerin soruları somutlaştırabilmeleri ve daha rahat yorum yapabilmeleri için şekil, grafik, tablo gibi görseller kullanılmıştır. Bazı sorularda kullanılan şekiller sorunun çözümünde etkin rol oynamıştır.Sorular geçmiş yıllarda uygulanan sınavlardaki sorularla ve MEB tarafından yayınlanan örnek sorularla paralellik göstermekle birlikte bu yıl soruların ifadelerinin daha kısa, açık ve net olduğu gözlenmektedir. 

Geçen senelere göre soruların çözüm adımlarında kullanılan işlem yoğunluğunun azaldığınısöylemek mümkündür. Düzenli çalışan, MEB örnek sorularını çözen ve sınavın kapsadığı kazanımlara hâkim olan bir öğrencinin başarılı olabileceği bir sınav olmuştur.

FEN BİLİMLERİ: AYIRT EDİCİ SORULAR

Fen Bilimleri Bölüm Başkanı Senem Ertün: Sınavda ağırlıklı olarak DNA ve Genetik Kod ünitesinden sorular yer almaktadır. Sınavda genel olarak orta ya da kolay sorular bulunmakla birlikte “DNA ve Genetik Kod” ünitesi ile “Basınç” ünitesinden ayırt edici nitelikte sorular da yer almıştır.  Daha önce merkezi sınavda hiç sorulmamış fakat örnek sorularda karşımıza çıkan “Mevsimler ve İklim” ünitesine ait gölge boyu sorusuna da bu sınavda ilk defa yer verilmiştir. 

Sınavda grafik, model, deney ve şemalar yoluyla öğrencilerin yorumlama, çıkarım yapma, analiz etme becerileri yoklanmıştır. Geçen yıldan farklı olarak çok uzun metinlerden oluşan sorular bulunmamaktadır. MEB örnek sorularını ve geçmiş yıllara ait LGS sorularını düzenli çözen, konu tekrarı yapan, kavramsal bilgilere hâkim öğrencilerin rahatlıkla çözebileceği nitelikte bir sınav olduğu düşünülmektedir.

BİLFEN ORTAOKULLARI BÖLÜM BAŞKANLARI

MATEMATİK: Soruların anlaşılır ve net ifadeler içeren soru köklerinden oluştuğu görülmektedir.Öğrencilerin yapabileceği soruların haricinde, cebirsel ifadeler ve olasılık konularında seçici soruların olduğunu gözlemledik. Üslü ifadeler, köklü ifadeler ve cebirsel ifade konularından ağırlıklı sorular gelmiştir.  Soruların genelinde görsellerin etkin kullanıldığını, metin kısmının geçmiş senelerdeki sorulara göre daha sade olduğunu ve görsellerle açıklayıcı hâle geldiğini söyleyebiliriz.

Matematik testinin tamamı göz önüne alındığında öğrencilerden okuduğunu anlaması, analiz etmesi ve yaptığı çıkarımlarla çözüme ulaşması beklenmektedir. Birkaç soru dışında çözümü zaman alan, uğraştırıcı sorular bulunmuyor. Düzenli ders tekrarı yapan, anlamadan hiçbir konuyu geçmeyen öğrencilerin başarılı olabileceği bir sınav.

FEN BİLİMLERİ: Sorular; bilimsel metin ve yönergeleri dikkatli bir şekilde okuyan, verilen deney düzeneğini, model ve grafiklerdeki verileri doğru analiz edebilen öğrencileri ön plana çıkarmıştır. Sorular çok uzun olmamakla birlikte birçoğu görsel içermekteydi. Sınav öncesi hazırlık aşamasında deney düzenekleri içeren sorulardan bolca çözen, her ay yayımlanan MEB örnek sorularını takip öğrencilerin bu sınavda başarılı olacaklarını tahmin ediyoruz.   

TÜRKÇE: Sınavda “Sözcükte Anlam, Cümlede Anlam, Paragrafta Anlam, Fiilimsi, Yazım Kuralları, Noktalama İşaretleri, Edebî Türler, Sözel Mantık ve Muhakeme” başlıklarından soru sorulmuştur. 1. dönem kazanımlarına dahil olduğu hâlde “Cümlenin Ögeleri” ünitesinden soru sorulmamıştır. Sorular, yıl boyunca yayımlanan örnek sorularla paralellik göstermektedir. Sınavdaki soru ve seçenek metinlerinin uzadığını ve soruların güçlük derecesinin arttığını söyleyebiliriz.  Sınavın genel olarak öğrencilerin yorumlama gücünü, mukayese yeteneğini ve özellikle de dikkatlerini ölçecek nitelikte çeldiricisi güçlü sorulardan oluştuğunu söyleyebiliriz. Sorular, öğrencilerin seçenekleri her yönüyle değerlendirerek analiz etmesini gerektirmektedir. Özellikle A kitapçığı 4. sorunun yaptığı gönderme ilgili öğrenciler sıkıntı yaşayabilirler. Teknik anlamda tuzaklı olarak hazırlanan sorunun oldukça güçlü bir çeldiriciye sahip olduğunu görülmektedir. Sınavdaki mantık muhakeme sorusu da öğrencilerin zorlandığı sorular arasında yer almaktadır. Tablo ve Grafik Okuma sorularının Türkçe becerilerini ölçmenin yanın sıra matematiksel işlem gerektiren ve yine seçeneklerdeki çeldiriciler sebebiyle öğrencilerin zaman kaybetmesine neden olan sorulardan biri olduğunu söyleyebiliriz. Türkçe sınavının okuduğunu anlayan, yorum yapabilen ve analitik düşünme becerisi yüksek çocukların fark yaratacağı ayırt edici nitelikte olduğunu söyleyebiliriz.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: Sınavda “Kaza ve Kader” inancı ünitesinden 3 soru, “Zekât ve Sadaka” ünitesinden 4 soru, “Din ve Hayat” ünitesinden 3 soru olmak üzere toplam 10 soru sorulmuştur. Sorular müfredata uygundur.  Sınav bilgi temelli, orta ve zor seviyede çeldiricileri olan çıkarım sorularından oluşmuştur. Özellikle bazı sorularda şıklar anlam açısından birbirine yakın olduğu için dikkati ölçen bir sınav olarak değerlendirebiliriz.  Bir ayet, bir hadis ya da dini bir metnin asıl konusunu bulup bu materyallerin içinden doğru çıkarımlar yapabilen öğrencilerin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi adına bu sınavda başarıyı yakalayacağı kanaatindeyiz.

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: 10 sorudan oluşan T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi sınavında;

1. Ünite olan, Bir Kahraman Doğuyor’dan 3 soru

2. Ünite olan, Milli Uyanış: Bağımsızlık Yolunda Atılan Adımlar’dan 4 soru

3. Ünite olan, Millî Bir Destan: Ya İstiklâl Ya Ölüm!’den 3 soru yer almaktadır.

A grubu 9. Soru çocukların dikkatini ölçmeye yönelik bir kurguda hazırlanmıştır.

A grubu 3. soru öğrencilerin kavram bilgisini doğrudan ölçmeye yönelik seçenek yapısında hazırlanmıştır. Sınavdaki soru metinlerinin geçen yılki soru metinlerine oranla daha uzun olduğu görülmektedir.

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük bölümünde alan ve kavram bilgisi gerektiren ve bu bilgileri tarihsel olaylar üzerinde kullanabilme becerisini ölçen sorulara ağırlık verildiği gibi neden sonuç ilişkisi üzerinden öğrencilerin konular arasında bağ kurabilme, çıkarım yapabilme becerisini ölçen sorulara da yer verilmiştir. Soruların bilişsel düzeyi yoğunluklu olarak kavrama basamağından oluşturulmuştur. Güçlü çeldiriciler ile bilgi ve beceri ölçülmeye çalışılmış, bunun yanı sıra dikkat faktörü de göz ardı edilmemiştir. Yıl boyunca MEB’in yayımladığı örnek sorularla sınav sorularının arasındaki paralelliğin çok az olduğu görülmektedir. Sınavda harita okuma becerisi ve harita okuryazarlığını ölçen soru yer almamaktadır. Soruların gerek beceri düzeyi gerekse içeriğinin 2022 LGS soruları ile de benzerlik gösterdiğini söyleyebiliriz. Kavram ve alan bilgisine hâkim, konu bütünlüğünü sağlayabilen, tarihsel yorumlama ve çıkarım yapabilme becerisi kazanmış her öğrenci başarılı oldu.

İNGİLİZCE: Öğrencilerin kelime bilgisini test eden, okuduğunu anlama, yorumlama ve çıkarım yapma becerilerini ölçen ve dikkat gerektiren sorulardan oluşmuştur. Sınavda öğrencilerin yönergeleri dikkatli bir şekilde okuyup, verileri doğru analiz ederek sonuca ulaşma becerileri de ağırlıklı olarak ölçülmüştür. Sınavda ağırlıklı olarak bağlam odaklı sorular bulunmaktadır. Bu yılki sınavda diyalog sorularına sıklıkla rastlanmıştır.

Sınava hazırlık sürecinde çeşitli kaynaklardan farklı soru türleri çözerek düzenli bir şekilde MEB ders kitabında bulunan hedef kelimeleri tekrar eden; sınav sırasında ise yönerge ve seçenekleri dikkatli bir şekilde okuyarak sınavda her bölüm için ayrılmış zamanı doğru kullanan öğrencilerin LGS İngilizce sınavında başarılı olmaları beklenmektedir. 

GEN KOLEJİ BÖLÜM BAŞKANLARI

MATEMATİK: GEÇEN YILA GÖRE KOLAY

Matematik sorularının bu yıl da analitik düşünmeye dayalı, dikkat isteyen sorular olduğunu söyleyebiliriz. Soruların kazanım ağırlıklı olması dikkat çekmektedir. Ayrıca sınavın görsellerle zenginleştirilmiş sorulardan oluştuğunu gözlemlemekteyiz. Özellikle birkaç soru seçici olarak hazırlanmış olup düzenli tekrar yapan konuya hâkim olan ve süreyi doğru kullanabilen öğrencilerin başarıyla üstesinden gelebileceği sorulardır. Soruların genel anlamda çok adımlı işlemlerden oluşmadığı fakat işlem hatası yapmaya açık olduğu dikkat çekmektedir. Geçen yılki sınav ile karşılaştırıldığında daha kolay bir sınav olduğunu söyleyebiliriz.

TÜRKÇE: ELEYİCİ 3 SORU VARDI

Yazım kuralları, noktalama işaretleri, fiilimsi konularından birer tane soru sorulduğu görülmüştür. Bu soruların orta zorluk derecesinde olduğunu söyleyebiliriz. Bu konularda sorulan sorularda öğrenciyi ters köşe yapacak bir ifadede de yer verilmediğini ekleyebiliriz. Fakat bir önceki yıllara göre MEB’in grafik okuma, mantık muhakeme alt başlığında ele alacağımız soru sayısını arttırarak dörde çıkardığı görülmüştür. Bu beceri temelli sorulardan özellikle mantık muhakeme sorusunun zor olduğunu söyleyebiliriz. Birçok öğrenci bu soruyu ya yanlış yapmıştır ya da boş bırakmıştır. Türkçe bölümünde sadece eleyici üç soruya yer verilmiş. Bu eleyici sorulardan ikisinin temel beceri sorularından birinin ise okuduğunu anlamakla ilgili olduğunu söyleyebiliriz.

FEN BİLİMLERİ: KOLAY SORULAR DA VARDI

Soruların MEB müfredatına uygun çok kolay, kolay ve orta zorluk seviyesinde olduğu, önceki sene sınavları ile kıyasladığımızda mantık ve muhakeme soru sayısının azaldığını ve kazanım odaklı daha bilgi ve kavrama basamaklarına uygun sorular olduğunu görmekteyiz. Sorular genellikle kısa metinlerden oluşan açık ve anlaşılır sorulardır. Basınç ünitesine ait sorular orta seviyede olup sınavın belirleyicisi olacaktır. Fen zümresi olarak, sınavın önceki senelere göre daha kolay olduğunu ve öğrenciler tarafından kolaylıkla çözümlenebileceğini düşünmekteyiz.”

TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: ÇELDİRİCİ SORU YOKTU

2023 Yılı İnkılap Tarihi sorularını incelediğimizde, genel itibariyle kolay bir sınav olduğunu söyleyebiliriz. MEB’in sene içerisinde yayınlamış olduğu örnek sorularla paralel doğrultuda hazırlanmış sınav sorularıyla karşılaştık. GEN Koleji Sosyal Bilgiler Zümresi olarak yalnızca ilk dönem konularından gelecek olan sorulardan oluşan bir LGS olacağı için, daha zor olacağını düşündüğümüz, çeldiricilerin kuvvetli bir yapı oluşturacağı sorularla karşı karşıya kalacağımızı düşünmüştük. Ancak sınav sorularının zorluk derecesinin orta ve basit düzeyde kaldığını söyleyebiliriz. Sorular, okuduğunu anlama ve yorumlama becerilerini ölçecek düzeyde hazırlanmış. Kazanım bilgilerini ölçümleme üzerine bir sınav olduğunu bu sebeple söyleyemiyoruz.”

İNGİLİZCE: DİKKAT İSTEDİ

Sınavda müfredat dışına çıkılmamış, kolay-orta zorluğunda sorulardan oluşan bir sınav olmuştur. Soruları dikkatli okuyan, doğru çıkarım yapan, hedef kelimelere çalışan, yönerge ve seçenekleri doğru okuyan öğrencilerin rahat yapabilecekleri sorulardır. 2023 LGS sorularının 1. Dönem müfredatını kapsaması, 2020 LGS sınavı ile benzerlik göstermesine rağmen, geçmiş yıllardaki LGS sınavları ile kıyaslandığında, LGS 2023’ün ezberci yaklaşım ile çözülemeyecek, dikkatli okuma, okuduğunu anlama ve bağ kurma becerileri gerektiren bir sınav olduğu yönündedir.”

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: GEÇEN SENEYE GÖRE FARKLI

2023 LGS sorularının formatı gecen seneye göre değişiklik göstermiştir. Geçen sene soruların tamamı beceri temelli olarak hazırlanmış, bu sene beceri temelli soruların yanında bilgi soruları da yer almıştır. Bilgi soruları zekat, sadaka, sadaka i cariye, evrendeki yasalar ve tevekkül kavramları üzerinden gelmiştir. Bilgi soruları az sayıda soru da birçok kavramı bilmeyi gerektirecek düzeydedir. Genel olarak sınavı değerlendirdiğimizde ağırlıklı soruların beceri temelli, dikkat gerektiren düzeye sahip olduğu gözlemlenmiştir. Sorular MEB müfredatına uygun olarak ilk üç ünite olacak şekilde hazırlanmıştır.

 

 

04-06-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş