Arama sonuçları

2023 LGS: Tercihlerinizde nelere dikkat etmelisiniz?

2023 LGS: Tercihlerinizde nelere dikkat etmelisiniz?

Liseye Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanı ve yerel yerleştirme yani sınavsız öğrenci alacak liseler için tercihleri sürüyor. Tercih süresi 19 Temmuz saat 17.00’de son bulacak. Peki tercihlerinizi yaparken nelere dikkat edeceksiniz? Yüzdelik dilim ne demek ve tercih sırası ne kadar önemli?

Tüm bu soruların yanıtlarını pervinkaplancom instagram yayınına konuk olan Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Cem Gülan verdi. İşte Gülan’ın tercihlerle ilgili açıklamaları:

PUAN ÜSTÜNLÜĞÜNE GÖRE YERLEŞTİRME

Sürekli tartışılan puan ve tercih sırasının yerleştirmedeki yeri ve önemi konusuna olabildiğince netlik getirelim.Öncelikle kılavuzda “Merkezi sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına puan üstünlüğüne göre tercihleri doğrultusunda yerleştirme yapılacaktır” ibaresi yer almaktadır.

YÜZDELİK DİLİMLER 2022 YILININ

Diğer yandan yine Milli Eğitim Bakanlığı’nca öğrenci ve velilere yardımcı olmak ve yol göstermek amacıyla merkezi sınavla öğrenci alan okulların bir önceki yıl kontenjanlarını hangi yüzdelik dilimden doldurduğu bilgisi verilmektedir. Bu noktada öğrenci ve veli puanına, yüzdelik dilimine ve okulların geçen yıl hangi yüzdelik dilimden kontenjanını doldurduğuna bakarak tercih listesi yapmaktadır.

BU YILIN YÜZDELİK DİLİM VE PUANLARI

Tam olarak bu noktada işler karışmaya başlamaktadır. Öncelikle her ne kadar okulların geçen yıl kontenjanlarını hangi yüzdelik dilimden doldurduğu liste halinde yayınlansa da bu yılın yerleştirmesine başlandığı anda okulların taban puanları veya yüzdelik dilimleri diye bir şey söz konusu değildir. Taban puanlar öğrenci tercihleri ile birlikte oluşur. Tüm adaylar puan üstünlüğüne göre sıralanır, tercih sırasına göre de yerleşebilecekleri okullara yerleşirler. Bu yerleştirme sonucu yeni taban puanlar ve yüzdelik dilimler oluşur. Dolayısıyla “ikinci tercihim birinci tercihimden daha yüksek puanlıysa ve puanım ikisine de yetiyorsa puanı yüksek olan ikinci tercihime mi yerleşirim?” gibi bir durum olmaz.

TERCİH SIRASI NASIL OLMALI?

Adayların tercih sırasını gitmek istediği okulları önceleyerek yapması gerekir. İlk tercihten itibaren adaydan daha yüksek puana sahip adaylar yerleştirildikten sonra kontenjan kalmışsa o tercihe aday yerleşir.

Özet olarak tercihlerinden birden fazlasına puanı yeten aday tercih sırasına göre hangi tercihi daha önce yazdıysa o tercihine yerleşir. Yani şu anda listenizi yaparken yüzdelik dilimler ve bizim anlatımda kullandığımız yüzdelik dilimler değişebilir, yeniden oluşabilir. Bu konuya çok dikkat ederek ve tercihlerinizi önceliklerinize göre oluşturduktan sonra listenizi tamamlamalısınız.

İŞTE TERCİH ÖRNEKLERİ

Örnekle anlatmak gerekirse:

Öğrencinin yüzdelik dilimi 0,05 olsun

Okulları geçen yıl oluşan yüzdelik dilimlerine göre sıralarsak

Tercih sırası               Geçen yıl aldığı en düşük yüzdelik dilim

Galatasaray                 0,04

İstanbul Erkek Lisesi  0,04

Kabataş (Almanca)     0,05

Kabataş (İngilizce)     0,08

 

Öğrenci tercihlerini de bu sıraya göre yaptıysa ve bunların da geçen yıl oluşan yüzdelikler olduğunu unutmamalısınız.

Durumun net anlaşılması için bu yıl oluşacak yüzdelik dilimleri abartarak değiştirelim ve ne olacağına bakalım.

Örnek Durum 1 (Geçen yıla benzer bir sıralamayla yüzdelikler oluşursa)

Tercih sırası               Bu yıl oluşan yüzdelik dilim

Galatasaray                 0,04

İstanbul Erkek Lisesi  0,04

Kabataş (Almanca)     0,04

Kabataş (İngilizce)     0,06

Bu durumda normal olarak öğrenci puanının yettiği dördüncü tercihi olan Kabataş (İngilizce) ye yerleşir.

 

Örnek Durum 2        (Bazı okullara talep değişir ve farklı yüzdelik dilimler oluşursa)

 

Tercih sırası                          Bu yıl oluşan yüzdelik dilim

Galatasaray                 0,08

İstanbul Erkek Lisesi  0,05

Kabataş (Almanca)     0,05

Kabataş (İngilizce)     0,06

 

Bu durumda öğrenci daha alttaki tercihlerine puanı yettiği halde puanı daha düşük olan birinci tercihi Galatasaray’a yerleşir.

EN ÇOK İSTEDİĞİNİZ İLK SIRAYA

Sonuç olarak tercih sıranızı en çok istediğiniz okulları öne koyarak yapın. Yeni oluşacak listede ilk sırada yazdığınız okul daha aşağılara düşerse üzülmeyin zira bu okul sizin daha çok istediğiniz okuldur.

PUAN EŞİTLİĞİNDE NE OLACAK?

Ancak yerleştirme durumunda yeni oluşacak yüzdelikler ne olursa olsun öğrenci diğer öğrencilerle aynı puandaysa tercih sırası altıncı kriter olarak önem kazanacaktır. Yani çocuğunuzun OBP / 8 YBP / 7 YBP / 6 YBP’si eşit olduğu adaylardan yüksekse ya da özürsüz devamlılığı azsa diğer adayların önüne geçersiniz. eğer hepsi eşitse aynı okulu daha önde stercih eden öğrenci önünüze geçer.

 

10-07-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş