Arama sonuçları

2023 LGS: Yüzdelik dilimlerinizi nasıl kullanacaksınız?

2023 LGS: Yüzdelik dilimlerinizi nasıl kullanacaksınız?

2023 Liseye Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında hem sınavla öğrenci alan okullar hem de sınavsız yani yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için tercih süreci başlıyor. Tercihler 19 Temmuz saat 17.00’ye kadar yapılacak.

Sınavla yani LGS puanıyla öğrenci alan okulları tercih ederken, puana değil yüzdelik diliminize bakacaksınız. Peki yüzdelik diliminizi nasıl kullanacaksınız? Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Cem Gülan konuk olduğu pervinkaplancom instagram yayınında yüzdelik dilimleri kullanırken dikkat etmeniz gerekenleri şöyle anlattı:

DEVLETTE TERCİH HAKKI YOK

Öncelikle özel okula kesin kayıt yaptıranların devlet liseleri için tercih hakkı yok. Bazı veliler tercih yapalım ama özel okulda da şansımızı deneyeyim diyor. Ancak bir özel okula kesin kayıt yaptırdığınızda bu e okul sistemine işlenir ve devlet için yaptığınız tercihler silinir.

YÜZDELİK DİLİMİNİZE BAKACAKSINIZ

Kendi yüzdelik diliminize göre tercih edeceksiniz. Yüzdelik dilimler giren öğrenci sayısıyla oluşur. Sınavın kolaylığı, zorluğuyla değişmez. Bu sene sınava1 milyon 30 bin 195 öğrenci girdi. Bu her bir yüzdelik dilim 10 bin 302 öğrenci var demektir.

Devlet okullarının geçen sene hangi dilimden öğrenci aldıklarına bakarak fikir sahibi olacağız. İlk merkezi yerleştirme tercihlerinde bu yüzdelik dilimlere bakacağız. Puanlara nakil döneminde bakılıyor.

Biz geçen sene bir okul hangi yüzdelik dilimden öğrenci almış ona bakıyoruz. Geçen sene sınava giren öğrenci sayısı 1 milyon 30 bindi. Bu sene 1 milyon 31 bin. Geçen seneye göre yüzdelik dilimler yakın çıkacaktır. Ama geçen sene bir okul 0.96 yüzdelik dilimden aldıysa yine bu şekilde oluşacak diye bir kural yok. O bölgedeki okul sayısı, okulun tercih edilme nedeni, öğretmenler bunlar hep etkili ve dikkat edilmesi gereken noktalar. Geçen sene kontenjanı artığı halde yüzdelik dilimi yükselen okul da gördük, kontenjanı düştüğü halde dilimi düşen okul da.   

Diyelim sizin puanınız yüzde 2’lik dilimde. 10 tane tercih yapacaksınız, dikkat edeceğiz nokta şu olmalı. Türkiye yüzdelik diliminizi dikkate alacaksınız.

NASIL TERCİH YAPACAKSINIZ?

10 tercihin 2 tanesini daima hayallerinize ayırın. Olmayacak olsa bile. 0,41 ile alan Hüseyin Avni’yi, 1,21 ile alan Beşiktaş’ı yazabilirim sonra artık kendi dilimine gelirim, 1,83 ile alan Adnan Menderes’i ardından 1,91’le alan Şehremini’yi, 2,06’yla Atatürk’ü, 2,2’yle Çemberlitaş’ı,2,89’la Nişantaşı’yı, 3,18’le Köy Hizmetleri gibi 6 tane kendi yüzdelik dilimimin altında ve üstünde okul yazarım. İki tane hiçbir şekilde açıkta kalmayayım diye emniyetli tercih yaparım, örneğin 4,07’yle Kartal, 4,44 ile Nişantaşı Nuri Akın’ı da yazabilirim.

Yerleştirme şöyle yapılıyor. Önce puanı en yüksek olanı yerleştiriyor. O okulu kaçıncı sırada tercih ettiğinizin çok önemi yok. Bu ne zaman önemli, puanı eşit olan öğrenciler yerleştirilirken ve 6’ncı kriter olarak devreye giriyor. Bu yüzden tercih sırasından korkmayın. İlk 2 tercihizi hayallerinize ayırın, 6 tercihinizi ayağa yere basar şekilde sizin yüzdelik diliminizin etrafında oluşmuş okullara ayırın. Son 2 tercihizi de ne olur ne olmaz açıkta kalmayayım diye yüzdelik diliminizin iki katı kadar bir yerden yazın. Yüzde 2’lik dilimdeyseniz yüzde 4, 4,5 dilimden seçerek de listenizi tamamlayabilirsiniz.

KONTENJANI AZALAN OKUL

‘Kabataş Erkek’de bu sene kontenjan 30 öğrenci azaldıysa nasıl bir tablo çıkar?’ diye bakarsak; Kabataş Erkek’te 2 farklı hazırlık sınıfı var. Biri Almanca Almanca. Kontenjanı geçen seneyle aynı 60 öğrenci almış. Bu sınıfı geçen sene 0.05’lik dilimden doldurmuş , bu sene ayı tekrar eerse tam puanlı öğrencilerle dolacak demektir. İngilizce eğitim yapan bölümü 0.08’lik bölümden dolmuş. Bu okul 120 kontenjanlıyken, 90’a düşmüş. Bunun 0.08’den yukarıya çıkacağı kesin gibi gözüküyor. Okula talep düşmezse 0.07, 0.06’da dolacaktır.

İSTANBUL DIŞINDAKİ İLLER

İstanbul’un dışındaki illerde nasıl tercih yapacaklar? Türkiye genelinde çok fazla talep görmeyecek illerde ya da ilçelerdeki sıralamalarda il genelindeki sıralamasına bakılabilir. Ama o illerde de bir ya da iki tane proje okulu oluyor ve çevre illerden talep gördüğünde sıkıntı olabilir. İkisini de gözeterek bakmak lazım. Yine liste aynı şekilde yapılır, iki tane hayallerine, 6 tane kendi yüzdelik dilimlerinin etrafında son iki tane de yüzdelik dilimlerinin altına emniyetli olsun.

Sizin yüzdelik diliminiz 4 ise yüzde 1’le 3 arasında iki tane hayalinizdeki okulu yazmanızda bir sakınca yok. Ancak sonrasında 3-5 yüzdelik dilim arasından 6 okul seçersiniz, 5 ile 7 yüzdelik arasından da emniyet olsun diye tercih yaparsınız.

İSTANBUL ANADOLU, FEN VE SOSYAL BİLİMLER LİSELERİ YÜZDELİK DİLİM VE KONTENJANLAR

Eğer okulların kontejanları azaldıysa daha yüksek yüzdelik dilimden öğrenci alabileceğinizi düşünmelisiniz, kontenjanda değişiklik yoksa benzer, artış varsa daha düşük yüzdelik dilimden öğrenci alabileceğinizi düşünebilirsiniz.

-

-

 

 

02-07-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş