Arama sonuçları

Proje Okullar'da yaşanacak 'deprem' durdu: Öğretmen ve müdürlerin görev süresi uzatıldı

Proje Okullar'da yaşanacak 'deprem' durdu: Öğretmen ve müdürlerin görev süresi uzatıldı

Türkiye’nin en köklü ve en yüksek puanla öğrenci alan liselerinde yaşanacak “öğretmen ve yönetici depremi” durdu, ya da ertelendi. Tam lise tercihlerinin yapılacağı dönemde bu okullarda 4 yılını dolduran öğretmen ve yöneticiler okul değiştirmek zorundaydı. Hatta tercihleri bile alınmıştı. İşte bu karardan vazgeçildi. Öğretmenlerin görev süreleri 2 yıl, müdürlerin ise bir yıl uzatıldı.

Bugün yayımlanan Resmi Gazete’de Milli Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayımlandı.

HANGİ DEĞİŞİKLİK YAPILDI?

Bu yönetmelikte şu ifadeler yer aldı:

MADDE 1- 8/2/2023 tarihli ve 32098 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirme Yönetmeliğinin geçici 1 inci maddesinde yer alan “6/7/2018” ibaresi “6/7/2020” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“Görev sürelerinin uzatılması

GEÇİÇİ MADDE 2- (1) Dört ve sekiz yıllık görev sürelerini 16/6/2023 tarihi itibarıyla tamamlayan müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarının görev süreleri bir yıl süreyle uzatılabilir.”

MADDE 3- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür.”

SIFIRLAMA 2020 OLARAK DEĞİŞTİRİLDİ

Bu ne değişiklik ne anlama geliyor? Bu okullarda görev yapan yönetici ile öğretmenlerin görev süresinin başlangıcı olarak 2018 yılı kabul ediliyordu yani görev süreleri hesaplanırken de bu yıl dikkate alınıyordu. Yönetmelik değişikliği ile bu süre 2020 yılı olarak değiştirildi. Otomatik olarak 2 yıl uzatılmış oldu. Ancak bu iki yıl uzatma öğretmenleri kapsıyor. 4 yıllık görev sürelerini tamamlayan müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarının görev süreleri bir yıl süreyle uzatılabilir.

ULUSLARARASI PROJELER KURTULDU MU?

Bu durumda IB, AP gibi uluslararası proje uygulayan okullardaki öğretmenler zorunlu yer değiştirmeden kurtulmuş oldu. Çünkü bazı okullarda tüm IB sertifikası almış öğretmenlerin yanı sıra müdür ve müdür yardımcılarının görev süresi son buluyordu.

Oysa velilerin lise tercihlerinde bu uluslararası programlar etkili oluyordu. Liselerin tercihlerini olumsuz yönde etkileyecek bu değişikliği yapan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) doğru olanı yaptı. Bu tür uluslararası proje uygulayan okullarda bu projelerin devamlılığının sağlanması gerekiyor. Gelecekte de uluslararası sertifikaları olan yönetici ile öğretmenlerin aynı şekilde uluslararası program uygulayan kurumlara göre yer değiştirmelerinin yapılması en doğru olan yaklaşım olacak. Aksi halde hem maddi hem manevi olarak eğitimleri alınan bu projelerin devamını sağlamak mümkün olmaz.

BAŞVURULAR ALINMIŞTI

Bu arada MEB’in bu okullar için yayımladığı kılavuza göre proje okullarında 4 yılını dolduran öğretmen ile yöneticilerin belirlenmesi tamamlanmıştı. 16-19 Haziran tarihlerinde proje okullarında boş bulunan öğretmen ve yönetici norm kadrolarını ilan edilip, öğretmen ve yönetici başvuruları alınmıştı.

KÖKLÜ OKULLARDA DEPREM YAZISINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

27-06-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş