Arama sonuçları

2023 YKS nasıl olacak? ‘Barajsız üniversite’ uygulaması sürecek

2023 YKS nasıl olacak? ‘Barajsız üniversite’ uygulaması sürecek

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için barajların kaldırılması kararının başarıyı daha da yükseğe taşıdığını söyledi. Özvar, ^”Sınavlarla ilgili yaptığımız düzenlemeleri muhafaza edeceğiz” dedi.

Üniversiteye giriş sınavlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özvar, şu ifadeleri kullandı:

"2022-2023 akademik yılında, geçen seneye nispetle daha fazla sayıda öğrencimiz kontenjanlardan istifade etme şansı buldu. Kayıtlarımız geçen yıllarla mukayese edildiği takdirde belki Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyelerine ulaşmış vaziyette. Devletimizin açtığı yaklaşık 1 milyon kontenjan var. Bu kontenjanların yüzde 99'u dolmuş oldu. Buna mukabil başarı sıralaması da yükseldi. Başarı barajıyla girilen tıp, mühendislik, diş hekimliği,eğitim ve hukuk gibi programlarda puanlar yükseldi. Başarı sıralaması istemeyen programlarda da başarı puanlarının, sıralamalarının yukarıya doğru çıktığını söyleyebiliriz."

BAŞARIYI YÜKSELTTİ

Sınavlara ilişkin geçen sene aldıkları kararın bazı endişelere neden olduğuna değinen Özvar, şöyle dedi: "Bizim yaptığımız etki analizi ve simülasyon çalışmalarında başarı sıralamasının yukarıya doğru çıkacağını öngörmüştük. Gerçekten de tahmin ettiğimiz gibi çıktı. Bugün itibarıyla daha fazla kontenjan dolmasına rağmen başarı sıralamaları şu anda yukarıda. Hatta açık öğretim programlarında dahi puanlar yükselmiş vaziyette." 

Özvar, rekabetin önünü açtıklarına ve böylece başarı sıralamasının yukarıya taşındığına işaret ederek, şunları söyledi: "Bu sınav şeklinin, başarıyı daha çok artırdığını, rekabeti yükselttiğini, sıralamaları da en üst düzeye taşıdığını gördük. Sınavlarla ilgili yaptığımız düzenlemeleri muhafaza edeceğiz. Rekabeti daha fazla artırmak, daha fazla öğrenci adayımızın üniversitelere ulaşımını kolaylaştırmak istiyoruz. Derdimiz, daha fazla sayıda puanı yeten, başarıyı elde eden adaylarımızın üniversiteye erişimini kolaylaştırmak. Dünya genelindeki üniversiteye giriş modeli bu. Erişmek isteyen öğrencilerin önünü açıp rekabeti artırdığınız zaman orada kalite, başarı gelir. Üniversitelerimiz içerici, ihata edici olmak durumundadır. YÖK olarak temel hedefimiz de budur. Yükseköğretim kurumları, çalışmak isteyen ve başaran bütün öğrencilere kapılarını açmak ve onu kuşatmak, içermek durumundadır, dışlamak değil. Temel gayemiz bu olacak.

YENİ DEĞİŞİKLİKLER GELECEK

Özvar, gelecek günlerde üniversitelerle alakalı yeni tasarılar ve kararların gündeme geleceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Üniversitelerimizin akademik üretkenliğini teşvik edecek yeni tedbirler ve politikalar geliyor. Üniversiteler arasında rekabete ve üniversitelerin kendi içinde farklılaşmasına, uzmanlaşmasına fevkalade önem ve ehemmiyet veriyoruz. Bu vesileyle, önümüzdeki dönemde Türkiye'de 208 üniversitenin kendi içinde daha fazla farklılaşabileceği, nispi rekabet elde ettiği alanlarda bu üniversitelerimizi daha güçlü kılmak üzere bazı idari, hukuki ve mali kolaylıklar gelecek."

 

01-10-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş