Arama sonuçları

Aynı bölümde okuyacaklar ama aralarında yüzlerce puan farkı var

Aynı bölümde okuyacaklar ama aralarında yüzlerce puan farkı var

2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçlarının açıklanmasından sonra ortaya çıkan “puan farkları” tartışılıyor. Aynı bölüme yerleşen öğrenciler arasında yüzlerce puan farkı oluştu. Bu yıl YKS’de kalkmasının ardından üniversiteye girişte aynı bölümlerde ve hatta aynı fakültede okuyanlar arasında ciddi farklılıklar oluştu. Birgün'den Mustafa Kömüş'ün haberine göre ÖSYM verilerine göre tıpta ve diş hekimliğinde dahi 100 puanı aşan fark ortaya çıktı. En çok farkın olduğu bölümlerden olan işletmede ise puan farkı tam 370 oldu.

TIP FAKÜLTELERİNDE BİLE VAR

Örneğin bilgisayar mühendisliğine yerleşenler arasında yüksek puanı alan kişi 558,5 puanla Koç Üniversitesi’ne yerleşti. En düşük puanı alan öğrenci ise 298,24 puanla Iğdır Üniversitesi’ne girebildi. İki öğrenci arasındaki puan farkı 260,3 oldu.

Diş hekimliğine ilk sıradan giren öğrenci ile son sıradan giren öğrenci arasındaki puan farkı ise 111. Birinci sıradaki öğrenci 535 puanla Yeditepe Üniversitesi’nin burslu programına, son sıradaki öğrenci ise 424 puanla İstanbul Atlas Üniversitesi’nin yüzde 25 indirimli programına yerleşti. Tıpta en yüksek puanı TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’ne giren öğrenci 569 puan ile aldı. En düşük puan ise Üsküdar Üniversitesi’nde oldu. Buraya giren öğrenci sadece 459 puan aldı. İki öğrenci arasındaki puan farkı 110 oldu.

YÜZLERCE PUAN FARKI VAR


En fazla tercih edilen bölümlerden olan moleküler biyoloji ve genetik bölümünde ise öğrenciler arasındaki puan farkı 300’ü aştı. Bu bölüme en yüksek puanlı öğrenci 553 puanla Koç Üniversitesi’ne yerleşti. En düşük puanı alan öğrenci ise Avrasya Üniversitesi’ne 211 puanla girdi. Aradaki puan farkı tam 342 oldu. Başarı sırası şartı olan bölümlerden olan hukukta ise öğrenciler arasında 183 puanlık bir fark ortaya çıktı. Bu öğrenciler içinde en yüksek puanlı olan Galatasaray Üniversitesi’ne 552 puanla yerleşti. En düşük puanlı öğrenci ise 369 puanla Türk-Alman Üniversitesi’ne girdi.

Son dönemde en çok tercih edilen bölümlerden olan psikolojide ise öğrenciler arasındaki puan farkı 383 puan oldu. Bu öğrenciler içinde en yüksek puanlı olan Koç Üniversitesi’nin tam burslu programına 548 puanla yerleşti. En düşük puanlı öğrenci ise 165 puanla Ada Kent Üniversitesi’ne girdi.
Son yıllarda en çok tartışılan iktisadi ve idari bilimler fakültesindeki bazı bölümlerde de öğrenciler arasındaki puan farkı 300’ü geçti. İktisatta en yüksek puanı alan öğrenci 559,2 puanla Boğaziçi Üniversitesi’ne, son sıradaki öğrenci ise 201,9 puanla Bingöl Üniversitesi’ne yerleşti. İşletmede en yüksek puanı alan öğrenci 551,8 puanla yine Boğaziçi Üniversitesi’ne, son sıradaki öğrenci ise 181,4 puanla Atatürk Üniversitesi’ne yerleşti. İktisatta puan farkı 358, işletmede puan farkı 370,4 oldu.

 

21-08-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş