Arama sonuçları

Bakan Tekin, öğretmen adaylarının skorlarını paylaştı ve ‘Bu rakamlarla ne düşünürsünüz?’

Bakan Tekin, öğretmen adaylarının skorlarını paylaştı ve ‘Bu rakamlarla ne düşünürsünüz?’

Geçtiğimiz günlerde öğretmen atamalarında mülakatın süreceğini söyleyen ve ardından atama formulünü “Yüzde 50 KPSS, yüzde 50 mülakat skoru” diye açıklayan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin,  öğretmen adaylarının alan yeterlilikleri için KPSS’nin ardından alan yeterlililik sınavına katıldıklarını hatırlattı.

Yaklaşık 128 alanda öğretmen ataması yaptıklarını, ÖSYM'nin bunlardan 17-18'inde KPSS'ye ilave olarak öğretmenlik alan bilgisi testi uyguladığını dile getiren Tekin, okullara matematik, fizik, fen bilimleri, kimya gibi dersleri okutsun diye istihdam edilen öğretmenlerin girdiği "Öğretmenlik alan bilgisi testi"ndeki yüzdelik ortalamalarını da branş ismi vermeden paylaştı. Tekin, öğretmen adaylarının kendi alanını bilip bilmediğine dair cevapladığı 75 soruluk bir testi örnek vererek, cevaplanma oranının yüzde 37 olduğuna dikkati çekti.

Yüzde 51, yüzde 47 gibi cevaplanma oranları olan başka testlerden de örnekler veren Tekin, şunları söyledi:

ÖĞRETMENLERİN YETERLİLİKLERİ

 "Çok düşük. Ben okulda X dersini okutsun diye bir öğretmen istihdam edeceğim ama 4 yıllık lisans programı sonunda öğretmenimizin alan bilgisi testi, kendisine sorulan sorulardan yüzde 35'ine doğru cevap veriyor. Bu mesela okuduğum fen bilimleri testi. Mesela bir başka test yüzde 45. Mesela ilköğretim matematik yüzde 30. İngilizce yüzde 46. İngilizceyi önemseme sebebim, hani 'Yabancı dil öğretemiyoruz' tartışmaları. Bu beni mesela ürkütüyor, rahatsız ediyor. Mesela lise matematik yüzde 27."

BAŞARI İLAHİYAT VE REHBERLİKLERDE

 Tekin, ilahiyat fakülteleri meslek dersleri öğretmenliği ile rehberlik öğretmenliğinde oranların yüksek olduğuna dikkati çekerek, tarihte başarı oranının ise yüzde 44, Türk dili ve edebiyatında da bunun yüzde 41 olduğunu aktardı.

NE DÜŞÜNÜRSÜNÜZ?

Tekin, "Bu rakamlar sizin elinizde olsa nasıl düşünürsünüz?" dedi.

Tekin,  lisans programlarının en azından alan bilgisi konusunda başarılı bir profil mezun etmesini istediğini söyledi. Bunu yapmadıklarında eğitim politikalarıyla ilgili tartışmaların sürekli var olacağına dikkati çeken Tekin, şöyle dedi: "Alanına yeterince vakıf olmayan, bakanlığın bu konudaki sürecini takip etmeyen kişiler, bizim politikalarımızın, bakanlığın müfredatının, programlarının hayata geçirilmesi konusunda yetkin olmayabilir. Dolayısıyla bütün bunlardan hareketle mülakat mekanizmasını getirmiştik."

16-09-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş