Arama sonuçları

Bir çocuğun eğitimi kaç bin dolara mal oluyor?

Bir çocuğun  eğitimi kaç bin dolara mal oluyor?

 

Bir çocuğun  eğitimi kaç bin dolara mal oluyor? Bugünlerde ailelerin bir kısmı TEOG tercihleri yaparken, bir kısmı üniversite araştırırken, bir bölümü de henüz okul öncesi ya da ilkokula başlayacak çocukları için doğru okul bulma peşinde. Tek dertleri var çocuklarına iyi bir eğitim aldırmak. Bunun için de fedakarlıktan kaçınmıyor, bütçelerini zorluyor, kendi ihtiyaçlarını erteliyor, gerekirse kredi çekiyor.

BİR ÇOCUĞUN EĞİTİM MALİYETİ KAÇ BİN DOLAR?

Sık sık bir çocuğun eğitim maliyetinin ne olduğu da tartışılır. İşte bu maliyete ilişkin bir rapor çıktı. HSBC Grubu’nun “Eğitimin Değeri: Daha Yükseğe” raporuna göre, bir çocuğun eğitimine ilkokuldan üniversiteninsonuna kadaraileler tarafından ortalama 44 bin 221 dolar harcama yapılıyor. Ailelerin yüzde 76’sı lisansüstü eğitimde de finansal katkı sağlamayı öngörürken, yüzde 82’si çocuğunun başarısı için kişisel fedakârlıklar yapmaya hazır olduğunu söylüyor.

15 ÜLKEDEN EBEVEYNLER İLE GÖRÜŞÜLDÜ

HSBC Grubu’nun 15 ülkeden, 8 bin 400’ün üzerinde ebeveyn ile gerçekleştirdiği araştırma, ailelerin çocuklarının eğitimine ilişkin planlarını gösteniyor. “Eğitimin Değeri:Daha Yükseğe” raporuna göre; ebeveynler bir çocuğun eğitimine ilkokuldan lisans eğitiminin sonuna kadar ortalama 44 bin 221 dolar harcıyor.

OKUDUĞU YERE KADAR DESTEĞE HAZIRLAR

Araştırmaya katılan ebeveynlerin yüzde 86’sı çocuklarının mevcut eğitim masraflarına katkı sağlamadığını söylüyor. Her 10 ebeveynden 9’u yani yüzde 91’i  çocuğunun lisansüstü eğitim alabileceğini düşünüyor. Yüzde 76’sı çocukları lisansüstü eğitim aldıklarında masraflarına katkı sağlayacağını öngörüyor.

YALNIZCA YÜZDE 15’İ KATKI YAPIYOR

Araştırmaya göre, öğrenim kredileri hariç olmak üzere, yükseköğretimdeki öğrencilerin yalnızca yüzde 15’i eğitimlerine finansal katkı sağlarken, yüzde 16’sı devlet desteğinden faydalanıyor.  Öğrencilerin yüzde 8’i ise okul veya üniversitesinden burs desteği alıyor.

EĞİTİM İÇİN BÜTÇE PLANI YAPMIYORLAR

Aileler çocuklarının iyi bir kariyere sahip olması için destek vermeye hazır olsalar da pek çoğu çocuğunun devam eden eğitim masrafları için önceden birikim yaparak gelecek planlamaları yapmadıkları ortaya çıkıyor.

Ebeveynlerin yaklaşık dörtte üçü (yüzde 74) çocuğunun eğitim masraflarını karşılamak için günlük gelirini kullanıyor. Ailelerin yaklaşık dörtte biri (yüzde 22) eğitime her yıl ne kadar harcama yaptığını bilmediğini söylüyor.

EĞİTİMLERİ İÇİN NELERDEN FEDAKARLIK YAPIYORLAR?

Araştırmaya katılan ebeveynlerin yüzde 82’si çocuklarının başarısı için kişisel fedakârlıklar yapmaya hazır olduğunu söylüyor. Araştırma bu fedakarlıkların neler olduğunu da gösteriyor. Ailelerin yüzre 40’ı eğitim masraflarını karşılamak için eğlence aktivitelerini kısıyor. Yüzde 21’i daha uzun saatler çalışıyor. Yüzde 20’si  kendi uzun vadeli birikim veya yatırımına daha az katkı yapıyor. Yüzde 18’i  ikinci bir işte çalışıyor.

EĞİTİM REKABET İÇİN ÖNEM TAŞIYOR

HSBC Türkiye Bireysel Bankacılık ve Birikim Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Ayşe Yenel araştırma ile ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Günümüzde genç bireyler için eğitim, rekabetin yüksek olduğu küresel işgücü piyasasında her zamankinden daha fazla önem taşıyor. Araştırmamız, dünya genelinde ebeveynlerin bu durumun farkında olduklarını ve çocuklarının hayata atılırken en iyi başlangıcı yapmaları için zaman ve para yatırımı yapmaya hazır olduklarını gösteriyor. Aileler, bu amaç için kişisel olarak yaşam tarzlarından maddi fedakârlıklar yaparak çocuklarına en yüksek desteği sağlamaya çabalıyorlar.”

HANGİ ÜLKE ÇOCUĞUNUN EĞİTİMİ İÇİN NE HARCIYOR?

Ülke

Ebeveynlerin bir çocuğun eğitimine yaptığı ortalama harcama ($)

Global

44,221

Hong Kong

132,161

Birleşik Arap Emirlikleri

99,378

Singapur

70,939

ABD

58,464

Tayvan

56,424

Çin

42,892

Avustralya

36,402

Malezya

25,479

Birleşik Krallık

24,862

Meksika

22,812

Kanada

22,602

Hindistan

18,909

Endonezya

18,422

Mısır

16,863

Fransa

16,708

 

08-07-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş