Arama sonuçları

Bursluluk sınavları: 4’lere mülakattan vazgeçildi, çoktan seçmeli sınavlar geri geldi

 Bursluluk sınavları: 4’lere mülakattan vazgeçildi, çoktan seçmeli sınavlar geri geldi

Özel okullara 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında okutacakları burslu öğrencileri seçmek için yapacakları “bursluluk sınavları” için getirilen sınırlama kalktı. Okulların, 5’nci sınıfa alacakları burslu öğrencileri belirlemek için 4’ncü sınıf öğrencilerine sınav yapma uygulamasına son verilmişti ama tekrar sınav geldi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından illere bursluluk sınavları ile ilgili yazı gönderilmişti. Bu yazıda özel öğretim kurumlarının burs verecekleri öğrencileri seçmek için valilikler izniyle ocak, şubat ve mart aylarında sınav yapabildikleri hatırlatılmış, 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında 5. sınıfta burslu olarak okutacakları öğrencileri yazılı sınavı uygulamaksızın değerlendirecekleri ifade edilmişti. Yani mülakat uygulaması olacaktı. Ayrıca söz konusu yazıya göre üst sınıflar için yapılacak bursluluk sınavının da çoktan seçmeli olarak gerçekleştirilemeyeceği, bu sınavların da açık uçlu ve kısa cevaplı sorulardan oluşacağı ifade edilmişti.

HAZIRLIKLARIMIZI YAPTIK

Ancak hem veliler hem de özel öğretim kurumları bakanlığa başvurarak, bu yıl için bu karardan vazgeçilmesini talep ettiler. Okullar sınavlar için çoktan soru kitapçıklarını hazırladıklarını belirtirken, veliler de çocuklarının çoktan seçmeli sınavlara göre hazırlandıklarını dile getirdi.

Bunun üzerine bakanlık “Özel Öğretim Kurumlarının Yapacağı Bursluluk Sınavına İlişkin Tereddütler” başlıklı bir yazı yayımlayarak, bu kararlardan bu yıl için vazgeçti.

SINAVLARA DEVAM, SORULAR ÇOKTAN SEÇMELİ

Yazıda şu ifadeler kullanıldı:

“Özel öğretim kurumlarının 2024-2025 eğitim ve öğretim yılı için yapacağı bursluluk ınavına
ilişkin iş ve işlemlerle ilgili yazımız ile valiliklere bildirilmiştir. İlgi'de kayıtlı yazımızın 5'inci maddesinde "Özel okullar, 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında 5. sınıfta burslu olarak okutacakları öğrencileri yazılı sınavı uygulamaksızın değerlendirecek, üst sınıflar için yapılacak bursluluk sınavında ise açık uçlu veya açık uçlu ve kısa cevaplı sorulardan oluşan sınav ugulanacaktır" hükmüne yer verilmiştir. Ancak, Bakanlığımıza ulaşan bilgilerden bazı kurumlarımızın çoktan seçmeli sorularla kitapçıklarını hazırladıkları ve basım işlerini tamamladıkları anlaşılmaktadır. Bu doğrultuda, çoktan seçmeli sorularla kitapçıklarını hazırlayan ve basım işlerini tamamlayan özel okullar, bursluluk sınavılarını sadece bu eğitim ve öğretim yılına mahsus olmak üzere, İlgi'de kayıtlı yazımızın 5'inci maddesinde yer alan hükümlerle birlikte, çoktan seçmeli sorularla da yapabileceklerdir.”

Bu yazıya göre 2024-2025 eğitim öğretim yılı için okullar burslu öğrencilerini seçmek için yapacakları sınavı çoktan seçmeli sorularla gerçekleştirebilecek. Bu durumda 4’lere de bu sınav uygulanabilecek.
 

05-12-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş