Arama sonuçları

Çocuk hakları: Salgın yüzünden eğitime erişemediler

Çocuk hakları: Salgın yüzünden eğitime erişemediler

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. ÖÄŸr. Üyesi Erhan Kanışlı, yapılan araÅŸtırmalara göre dünyadaki her 5 çocuktan 1’inin günlük ihtiyaçlarını karşılayacak suya eriÅŸemediÄŸini, yaklaşık 463 milyon çocuÄŸun koronavirüs salgını sırasında uzaktan eÄŸitime, dolayısıyla eÄŸitime ulaÅŸamadığını belirtti.

Yeditepe Üniversitesi'nden 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle yapılan açıklamada, Dr. ÖÄŸr. Üyesi Erhan Kanışlı, çocuk haklarına iliÅŸkin bilgiler verdi.

"BirleÅŸmiÅŸ Milletler Çocuk Haklarına Dair SözleÅŸme" ile çocukların korunma altına alındığını anımsatan Kanışlı, ÅŸöyle dedi:

SALGIN ÇOCUKLARIN HAKLARINI ETKÄ°LEDÄ°

"Bugünkü tabloya bakıldığında, çocukların uygun yaÅŸam standartlarında yaÅŸama hakkı, eÄŸitim hakkı, saÄŸlık hakkı, sosyal güvenlik hakkı ve kültürel yaÅŸama katılma hakkındaki ihlaller göze çarpmaktadır. Koronavirüs salgını döneminde bu haklardan faydalanma oranının daha da azaldığı, sosyolojik, ekonomik bulguların en hızlı çocuklar üzerinde etkilerinin ortaya çıktığı görülmektedir."

Kanışlı, son dört yılda dünyadaki çocuk iÅŸçi sayısının 8,4 milyon artarak 160 milyona yükseldiÄŸini aktardı.Kanışlı, bugünkü tabloya bakıldığında, çocuÄŸun uygun yaÅŸam standartlarında yaÅŸama hakkı, eÄŸitim hakkı, saÄŸlık hakkı, sosyal güvenlik hakkı ve kültürel yaÅŸama katılma hakkındaki ihlallerin göze çarptığını belirtti.

Koronavirüs salgını döneminde bu haklardan faydalanma oranının daha da azaldığını, sosyolojik, ekonomik bulguların en hızlı çocuklar üzerinde etkilerinin ortaya çıktığını bildiren Kanışlı, ÅŸu bilgileri verdi:

450 MÄ°LYON ÇOCUK ETKÄ°LENÄ°YOR

"UNICEF’in ‘Herkes için su güvenliÄŸi (Water Security For All)’ çalışmasına göre dünya genelinde 450 milyonu çocuk su kıtlığı riskinin yüksek veya aşırı yüksek olduÄŸu yerlerde yaÅŸamaktadır. Bu da dünyadaki her 5 çocuktan 1’inin günlük ihtiyaçlarını karşılayacak suya eriÅŸemediÄŸi anlamına gelmektedir. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve UNICEF tarafından yayımlanan Haziran 2021 tarihli rapora göre, çocuk iÅŸçi olarak çalıştırılan çocukların sayısı son dört yılda 8,4 milyon artarak dünya çapında 160 milyona yükselmiÅŸtir. UNICEF’in ‘Her Çocuk Ä°çin Hayalim’ kampanyası kapsamında çıkan sonuca göre, dünyada okul çağındaki çocukların en az üçte biri, yani 463 milyon çocuk, korona virüs salgını nedeniyle okulların kapanmasının ardından uygulanan uzaktan eÄŸitime eriÅŸim saÄŸlayamamıştır. Hollandalı sivil toplum kuruluÅŸlarından ‘KidsRights’ın gerçekleÅŸtirdiÄŸi çalışmada, koronavirüs döneminde çocuk haklarının karnesi çıkarılmıştır. Buna göre Türkiye, korona döneminde haklara ulaşımda 182 ülke arasında yirminci sırada yer almaktadır."

17-11-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

PaylaÅŸ