Arama sonuçları

Çocuk işçiliğine MEB eliyle teşvik

Çocuk işçiliğine MEB eliyle teşvik

Çocuk işçiliğine MEB eliyle teşvik. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) çocuk işçiliğini teşvik edecek yeni bir model üzerinde çalıştığı öğrenildi. Birgün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre yeni model, “Dokuzuncu sınıfta başarılı olamayıp sınıf tekrarı yapan öğrenciler isteği bağlı olarak mesleki eğitimlere yönlendirilecek” ifadesi ile duyuruldu.Dokuzuncu sınıfta başarısız olanların mesleki eğitim merkezlerine yönlendirilmesi için hazırlıklara başlandı.

 Eğitimciler uygulamayı, “Çocuk işçiliğinin devlet eliyle teşvik edilmesi” şeklinde değerlendirerek çocukların eğitim hakkına vurgu yaptı. Eğitim Uzmanı Taştan, eğitim hakkına müdahale edildiğini belirtirken Eğitim Sen’li Aydoğan, “Çocuk işçiliğine yönlendirmek MEB’in görevi değil” dedi

Bakanlığın, sayıları Türkiye genelinde 323’e ulaşan ve 100 binin üzerinde öğrencinin eğitim aldığı mesleki eğitim merkezlerine örgün eğitimdeki öğrencileri çekme çabası eğitimcilerin tepkisine yol açtı.

‘ÇOCUK İSTEDİĞİ ŞEKİLDE ÖRGÜN EĞİTİME DEVAM ETMELİ’

Eğitim Uzmanı Ali Taştan, öğrencilerin başarısız oldukları gerekçesiyle mesleki eğitim merkezlerine yönlendirilmesinin çocukların eğitim hakkının elinden alınması anlamına geldiğini vurguladı. “Çocuk istediği şekilde örgün eğitimde devam etmeli” diyen Taştan, MEB’in bu plandan derhal vazgeçmesi gerektiğinin altını çizdi. Taştan, “Çocukların mesleki eğitim merkezlerine ilgi ve isteklerine göre gönderilmesi gerekiyor” diye konuştu. Mesleki eğitim merkezlerinde eğitim gören çocukların alanlarında başarılı mühendisler olabileceğine de dikkat çeken Taştan, “Başarısız olan çocukları mesleki eğitim merkezlerine gönderelim’ demenin okulları, ‘Nitelikli-niteliksiz’ şeklinde ayırmaktan bir farkı yok” ifadesini kullandı.

‘ÇOCUK İŞÇİLİĞİNE YÖNLENDİRMEK’

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan da MEB’in sorumluluğunun öğrencileri ‘çocuk işçiliğine’ yönlendirmek olmadığını söyleyerek Aydoğan, MEB’in tüm öğrencilerin istediği okulda ve istediği okul türünde eğitim alma hakkı için uygun eğitim ortamları yaratması gerektiğini anlattı. Aydoğan, “Bakanlığın görevi, öğrencilerimizin sınıf tekrarı yapmasının çevresel faktörlerini, okulda verilen eğitim düzeyi koşullarını değerlendirip, öğrencinin sınıf tekrarı yapmaması noktasında önlemler almaktır” dedi. 

Mesleki eğitim merkezlerindeki öğrencilerin ‘çıraklık’ okullarında haftada dört gün çalıştırılıp yalnızca bir gün okulda eğitim aldığını anımsatan Aydoğan, “Son yönetmelik değişikliğinde, ‘Öğrencilerin haftada bir gün okulda alacağı eğitim hafta sonu veya akşamları da gerçekleştirilebilir’ denilerek yaşama geçirilen düzenleme, eğitim hakkı ihlali, çocuk hakkı ihlalidir ve suçtur” yorumunda bulundu.

30-09-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş