Arama sonuçları

Deprem bölgesindeki durum: Eğitim enkaz altında kaldı

Deprem bölgesindeki durum: Eğitim enkaz altında kaldı

Cumhuriyet’ten Aytunç Ürkmez’in haberine göre, 53 bin yurttaşın yaşamını yitirdiği 6 Şubat depremlerinin birinci yıldönümünde birçok örgüt başta Hatay olmak üzere deprem bölgesini ziyaret etti. Bu kapsamda Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay da Hatay’daydı.

Özbay, depremzedelerin hâlâ depremden kaynaklı travmalarını atlamadığını belirterek “Şehrin yaşam alanında birçok eksiklikler var. Şehirde yol yapılmamış, elektrik kesintileri yaşanıyor. İnsanlar hâlâ 18 metrekarelik konteynerlerde yaşıyor. Bir yılın sonunda iyiliştirilen bir şey yok” dedi.

EĞİTİM ENKAZ ALTINDA

“İnsanlardan hem yerel hem de genel yönetime tepki var” diyen Özbay şöyle devam etti: “Devletin acziyeti burada görünüyor. İnsanlar, ‘Öldüren deprem değil ihmal ve tedbirsizlik’ diyor. İnsanlar, artık yaşanan depremi katliam olarak yorumluyor. İnsanlar hellaleşmeyeceklerini dile getiriyor. Bir kültür kenti, eğitim, sağlık ve sosyal devlet enkaz altında kaldı.”

Hatay’daki eğitim sorununa da değinen Özbay, şunları anlattı: “Sadece Antakya merkeze bakacak olursak 103-105 okulun kullanılamaz halde olduğu görünüyor. Buna karşın şu an faaliyete geçirilebilen 2-3 okul var. Bu okulların dışında kalan öğrencilerin ise konteyner dersliklerde eğitim gördüklerini görüyoruz. İktidar ise bu durumda derslik açtık diye övünüyor. Ama açılan konteyner derslik” ifadesini kullandı. MEB’in deprem raporundaki ÇEDES ağırlığına da değinen Özbay, “Çocuklara deprem eğitimine yönelik dersler verilmesi gerekirken bakanlık, tarikat ve cemaatlerin önünü açmaya çalışıyor. Aslında bu depremlerdeki kayıplarımızın nedeni bilimden uzaklaşmaktı.”

09-02-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş