Arama sonuçları

Depremin yaralarını ‘burs’ ile sarmak gerekiyor: Hangi kurumlar burs veriyor?

Depremin yaralarını ‘burs’ ile sarmak gerekiyor: Hangi kurumlar burs veriyor?

Depremden etkilenen bölgelerde 304 bin 700 üniversite öğrencisi bulunuyor. Türkiye çapında temel eğitim düzeyindeki her 5 öğrenciden 1’i depremzede. Öğrenciler, yaşamlarına ve eğitimlerine devam edebilmek için bursa büyük ihtiyaç duyuyor.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu’nun öncelikle doğru envanter çıkarması gerektiğini belirtti. Cumhuriyet’ten Figen Atalay’ın haberine göre bu öğrencilerin ve eğitim kademelerinin belirlenmesi önemli. Yüksel, “Bölgede kaç öğrenci vardı? Bu öğrenciler hangi okullarda hangi sınıflardaydı? Bölgede kalan öğrenci sayısı  nedir? Diğer illere göç eden öğrenci sayısı kaçtır? Çadır okullar kurulup bölgede kalan öğrencilerin eğitim almaları sağlanmalı” dedi.

SEFERBER OLMAK GEREKİYOR

Okul çağındaki tüm çocuk ve gençlerin okula gitmesi için seferber olunması gerektiğini vurgulayan Yüksel, şöyle devam etti: “Kredi Yurtlar Kurumu, belediyeler, sivil toplum örgütleri, bütün depremzede öğrencilere burs vermeli. Burs uzun vadeli bir destektir, bu sayede çocuklar ve gençler meslek sahibi olabilir. Bu yıl üniversiteyi bitirecek gençlere iş olanağı sağlanmalı. Kurumlar depremzedeler için kontenjan ayırmalı. Anne ve babasız kalan çocuklar devlet kurumlarına alınmalı, tarikat ve cemaatler denetlenmeli, buralarda çocuk varsa alınmalı, hukuki sürece tabi tutulmalı.”

HER KIZ ÇOCUĞUNA BURS

Derneğin “Anadolu’da Bir Kızım Var” ve “Bir Işık da Siz Yakın” burs projelerinden bölge öğrencileri için iki bin yeni burs kontenjanı açıldığını ve başvuruların alınmaya başlandığını söyleyen Yüksel, “Kız çocukları derneğimizin önceliği. Bize başvuran her kız çocuğuna burs vermeye çalışacağız” diye konuştu. 

40 SAATTE 40 BİN BAŞVURU

Türk Eğitim Vakfı’nın (TEV) “afet bursu”na ilk 40 saatte 37 bin 598 başvuru yapıldı. Vakıf, öncelikle anne-baba kaybı yaşayanlar olmak üzere toplam 1000 üniversite öğrencisine dört aylık acil destek verecek. Vakfın genel müdürü Banu Taşkın üzerine aciliyetle eğildikleri konulardan birinin TEV bursiyeri olmayan ancak afetten etkilenen ve eğitime kesintisiz devam ihtiyacı olan üniversite öğrencilerine destek ulaştırmak olduğunu söyledi. Taşkın, “Afet nedeniyle uzaktan eğitime geçilmesiyle birlikte teknoloji erişim bursuna ihtiyacı olan 1000 gence bilgisayar desteği sağlamak için planlamalarımızı yapıyoruz. Bugün yaşadığımız birçok sıkıntının eğitimle çözüleceğine inanıyoruz” dedi. Afet Bursu için son başvuru tarihi 7 Mart 2023.

LİSE ÖĞRENCİLERİNE ULAŞMAK

21. Yüzyıl Eğitim ve Kültür Vakfı (YEKÜV) Yönetim Kurulu Başkanı Işın Özdemir, okullarla yazışarak ihtiyaç sahibi öğrencilere ulaşmaya çalıştıklarını belirterek, belirlenecek 100 ortaöğrenim öğrencisine eğitim yaşamları boyunca burs desteği vereceklerini söyledi.

Deprem bölgesindeki çocuklara her tür desteği vermek için çalışacaklarını söyleyen Özdemir, şöyle dedi: “Salgın, çocuk ve gençlerin eğitim hayatlarını ciddi şekilde sekteye uğratmıştı. Özellikle ortaöğretimdeki öğrencilerin hayalleri yarım kaldı. Çoğu da maalesef kız öğrenciydi. Her zaman burstan önce eğitimin devamlılığına eğiliyoruz. Deprem bölgesindeki çocukların maddi ve manevi dayanağı olmaya çalışacağız.”

05-03-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş