Arama sonuçları

Devamsızlık için af gelir mi? Bakan Tekin ne dedi?

Devamsızlık için af gelir mi? Bakan Tekin ne dedi?

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Sabancı Öğretmenevi’nde eğitim editörleriyle. Tekin, önümüzdeki öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanmaya başlayacak yeni müfredatın ise hazırlıklarının tamamlandığını, Talim ve Terbiye Kurulu’nun onayının ardından şubat ayının sonunda kamuoyuna açıklamayı planladıklarını dile getirdi. Tekin’in açıklamaları şöyle:

DEVAMSIZLIK AZALDI

Devamsızlık ve başarısızlık nedeniyle sınıf tekrarı riski taşıyan öğrencilere yönelik çalışmaları gerçekleştirmek amacıyla "önleme, müdahale ve yönlendirme komisyonu" kuruldu. Önleme, müdahale ve yönlendirme komisyonu, devamsızlık yapan ve sınıf tekrarı riski bulunan öğrenci velisini devamsızlığın 5'inci gününde okula davet ediyor, devamsızlık nedenlerini ortadan kaldırıcı çalışmaları iş birliği içinde yapıyor.

LGS ÖĞRENCİLERİNDE DEVAMSIZLIK

Bu aldığımız tedbirler sonucunda eğitim öğretimin birinci yarıyıl istatistiklerinde olumlu sonuçlarını gördük. Örneğin, LGS’ye hazırlanan 8. sınıfta öğrenim gören öğrencilerin 2022-2023 eğitim öğretim yılının birinci dönemine göre bu yıl devamsızlık oranlarında yüzde 9.20 oranında azalma oldu.

12 SINIFTA DEVAMSIZLIK

Yine aynı şekilde liselerdeki devamsızlık oranlarında da önemli bir değişim oldu. Eğitim öğretim yılı öncesinde aldığımız bir karar vardı ve sene sonunda 12. sınıflarda devamsızlık affının verilmeyeceğini belirtilmiştik, aldığımız kararın neticesini de dönem sonunda görmüş olduk ki 12. sınıflarda; 2022 - 2023 eğitim öğretim yılı birinci yarıyılında devamsızlık oranları yüzde 35,21 gibi önemli bir ölçüde düşüş gösterdi.

Şunu açık açık söyleyeyim. Devamsızlık konusunda çok ısrarcıyız. Daha önceki uygulamalarda olduğu gibi af ya da benzeri bir şey gündemimize gelmeyecek. Bir kez daha altını çize çize söyleyeyim. Dün de İstanbul'daki programlarımız çerçevesinde bir grup lise öğrencimizle de görüştük, onlara da açık açık söyledim.

MÜFREDAT DEĞİŞİKLİĞİ ONAYDA

Müfredat değişikliği ile ilgili bütün çalışmalarımız bitti fakat hem genel müdürlüklerin hem de Talim ve Terbiye Kurulu’nun inceleme süreci devam ediyor. Söz konusu bu çalışmalar da tamamlandığında Şubat'ın sonuna doğru yaptığımız müfredat değişikliğini kamuoyuyla paylaşırız. Ama şunu daha önce söyledim yine söyleyeyim baya kapsamlı bir değişiklik olacağı için sadece her kademenin başlangıç sınıfında ve 2024-2025 eğitim öğretiminde başlayacak. Yani okul öncesi, 1, 5 ve 9. sınıflarda başlayacağız.

ÖĞRETMENLER NORM KADRO FAZLASI OLMAYACAK

Öğretmenler norm kadro fazlası olmayacak, çalışmalarımız bu yönde. Ders saati azalması değil, sadeleştirilmesi gündemde. Öğretmenler etkilenmeyecek. Öğretmenlerle yaptığımız görüşmelerde mevcut haliyle müfredatın yetişmesinin mümkün olmadığı görüşü dile getiriliyor.

DERS SAATLERİ AZALMAYACAK

Bu nedenle ders içeriklerinin azaltılması söz konusu olacak, ders ve ders saati değil. Çünkü Bakanlık olarak gerçekten büyük bir teşkilatız. Herhangi bir dersin haftalık saatinde yapacağımız bir saatlik azaltma ya da artırma belki binlerce, on binlerce öğretmenimizi etkileyecek. Ancak ona da ihtiyaç yok zaten.

MİLLİ TAKIM BAŞARISINDA ROLÜMÜZ

2014'te voleybol lisesi, futbol lisesi, basketbol lisesi, ayakkabıcılık lisesi gibi birçok türden okullar açtık. Sporla ilgili tematik liseler açtık, en azından çerçeve çizmiştik ama sanatla ilgili çizememiştik. İşte Ankara'da bugün kadın voleybol milli takımımızın başarısında kimse söylemiyor ama bizim çok payımız var.

TEMATİK LİSELERE DEVAM

Başka türlü liselerimiz var. Mesela ben Gençlik ve Spor Bakanlığında görev yaparken 2012 kış oyunlarında Erzurum'a Avrupa'da birçok ülkede olmayan kış sporları merkezleri yaptık. Yani buz hokeyinden curling'e kadar birçok salonumuz var. Spor, müzik gibi tematik liselerin açılması devam edecek, bölgelere göre okullar açabilmeliyiz. Örneğin Erzurum’da kış sporlarında uzmanlaşacak bir kış okulu neden olmasın?

ORTAK SINAVLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Ortak sınavların değerlendirilmesi bizim için önemli. Çünkü bu şekilde okullar arasındaki farkları da görebileceğiz. Sadece ölçme ve değerlendirme açısından değil, okullardaki öğrencilerin kazanımlarını da saptayacak ve takip edebileceğiz. Ortak sınavdan ve okulun yaptığı yazılıdan alınan notları karşılaştırma olanağı da olacak.

MESEM’DE ÖĞRENCİ ÖLÜMLERİ

Mesleki eğitim merkezleri ile işyerlerinin yaptığı sözleşmede herhangi bir açık yok. Kurallar net, ancak olaylar bize uygulamada sorun olduğunu gösteriyor. Bu durumu biz de araştırıyoruz, konu yargıya da intikal etti.

DEPREM BÖLGESİNDE YAPILANLAR

Deprem öncesi 11 ilde örgün öğretim öğrenci sayısı 3.701.466 idi, bugün itibarıyla 11 ilde örgün eğitim öğrenci sayımız 3.663.546’dır. Gidenlerin büyük bölümü geri döndü. Bakanlık olarak depremlerin yıkıcı etkilerini yaşayan 11 ildeki öğrenci, öğretmen ve depremzede vatandaşımızın yaralarının sarılması için bir seferberlik anlayışı içinde faaliyetler yürüttük.

Başta "arama-kurtarma", "bakım ve onarım", "okulların eğitim-öğretime hazırlanması", "psikososyal destek", "üretim", "taşımalı eğitim", "barınma ve beslenme", "tablet ve kırtasiye dağıtımı", "LGS ve YKS hazırlık kursları", "halk eğitim kursları", "öğretmenlere yönelik hizmet içi faaliyetler", "MEB AKUB ekiplerinin çalışmaları", "deprem bölgesindeki öğrencilere yönelik geleneksel oyunlar ve bilim şenliği gibi" çalışmalar yürüttük.

45 BİN DERSLİK TAMAMLANDI

Depremden önce 11 ilin tamamında 119 bin 200 derslik bulunuyordu. Depremden 12 bin 119 derslik etkilendi ve orta ya da ağır hasarlı olarak kayıtlara girdi. Deprem bölgesindeki 11 ilde, deprem sonrası onarım ihtiyacı oluşan eğitim yapılarının tamamının bakım onarım çalışmaları tamamlandı. Bu kapsamda yaklaşık 45 bin dersliğin onarım çalışmaları tamamlanarak öğrencilerimizin hizmetine sunduk.

Deprem sonrası kullanılamaz hale gelen 12 bin 119 dersliğin yaklaşık iki katının inşa edilmesini içeren bir planlama yaptık. Bu kapsamda, deprem bölgesinde bulunan 11 ilde, yaklaşık proje bedeli 62,6 milyar lira olan toplam 22 bin 39 yeni derslik hedefliyoruz.

Böylece, tüm çalışmalar tamamlandığında 6 Şubat öncesinde deprem bölgesinde bulunan 119 bin 200 derslik sayısı, yaklaşık yüzde 8,3'lük artışla 129 bin 127'ye çıkmış olacak.

REZERV ALANLARA GÖRE OKUL

Yapılan çalışmalarla, 3 bin 100 derslik tamamlanarak yeni eğitim-öğretim döneminde hizmete açıldı. Yaklaşık 2 bin 61 derslik ihtiyacını çelik yapı olarak planladık ve yapımı süren 1.000 derslik çelik yapının bahar eğitim öğretim yılı başından itibaren kullanıma geçmesi planlanıyoruz. Bu hem daha hızlı hem de deprem açısından daha güvenli. Diğer betonarme binalar ise zemin ve bir kat olmak üzere yüksek olmayacak şekilde yapılacak. Burada da emlak konut ve TOKİ ile iş birliğimiz olacak. Çünkü rezerv alanlara göre yerleşim yerleri nereye taşınacaksa okullar da o bölgelere yapılacak.

Bakanlığımızca 754 bin 180 depremzedeye konaklama ve yemek hizmeti sunuldu. Deprem bölgesine 21 bin 569 yeni öğretmen atandı. Bölgede görev yapan ve yeni atanan öğretmenlerle birlikte yaklaşık 210 bin öğretmenimizle tek tek irtibata geçilerek, talepleri doğrultusunda konaklama ve diğer ihtiyaçlarını giderdik.

Konteyner ihtiyaç planlaması öğretmenlerle birlikte ailelerinin de konaklamasını sağlayacak şekilde yapıldı. Belirlenen konteyner ihtiyacı AFAD Başkanlığına iletildi ve toplam 11 bin 76 konteynerin illere sevki AFAD tarafından yapıldı.

DEPREM BÖLGESİNDEKİ ÖĞRETMENLER

Bölgede 2 öğretmen grubu var. Bunlardan birisi hakkı olmasına rağmen deprem bölgesinden ayrılmak istemeyenler, diğerleri de bunlar 3 yıl aynı yerde kalma zorunluluğu olan sözleşmeli öğretmenlerden kalmak zorunda kalanlar ama aralarında ayrılmak isteyenler var. Bu öğretmenlerden de ayrılmak isteyenlere hak verilecek. Bölgede kalan öğretmenlerin hizmet puanlarının yükseltilmesi uygulamasını yaptık.

İSTANBUL’DA DEPREM RİSKİNE KARŞI YAPILAN ÇALIŞMALAR

2006 yılında kurulan İstanbul Proje Koordinasyon birimi faaliyetleri kapsamında bugüne kadar; İstanbul’da 367 okul, 11.590 derslik yıkılarak yeniden yapıldı. Şu anda da 50 okul, 1329 dersliğin yeniden yapımı devam ediyor. Ayrıca YİKOB tarafından 7 okul, 207 dersliğin de yeniden yapımı devam ediyor.  779 okul, 19.615 dersliğin güçlendirmesi yapıldı, 22 okul, 572 dersliğin güçlendirmesi devam ediyor.

CUMHURİYETE DOĞRU TİYATRO OYUNU

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörlüğüm döneminde Cumhuriyetin 100. yılı için büyük bir tiyatro oyunu projesi yürüttük. Projede tarihi bir yanlışlık olmaması için dev eserde yaklaşık 20 kişilik bir akademisyen kadroyla çalıştık. İki yıl boyunca senaryoya çalıştık. Her şey planlandığımız gibi giderken Koronavisüs pandemisi nedeniyle projeyi ertelemek zorunda kaldık. Bakanlık görevine geldiğimizde cumhuriyetin 100. yılı kutlamaları kapsamında bu büyük ve anlamlı projeyi tekrar ele aldık ve bu tiyatronun senaryosunda çeşitli revizyonlara giderek oyunu sahneye koyduk.

100 YILIN EN ANLAMLI FAALİYETLERİNDEN BİRİSİ

Bunu gelecek kuşaklara bir miras bırakmak, ortak değerler etrafında birleştirmek adına önemli bir eser olarak görüyorum. Kanaatimce 100. yılla ilgili en parlak en anlamlı faaliyetlerden biri Cumhuriyete Doğru tiyatro oyunudur. Tiyatro oyunumuz gittiği her yerde beğeni aldı. İzleyiciler hissettikleri karşısında göz yaşlarına hakim olamadı. İlk etap turnesini tamamladı ama yoğun bir talep var dolayısıyla başka illerde de sahne alması için tekrar bir planlama yapacağız, şu anda ilk etapta 18 il için daha planlama yapıyoruz.

-

28-01-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş