Arama sonuçları

Galatasaray Lisesi 150 yaşında

Galatasaray Lisesi 150 yaşında

Galatasaray Lisesi 150 yaşında. Türkiye'nin en köklü ve en yüksek puanla öğrenci alan okullarından biri olan Galatasaray Lisesi 150 yaşında. Eğitim ve öğretim hayatına "Mekteb-i Sultani" adı ile 1 Eylül 1868 günü başlayan ve Cumhuriyet ile birlikte bugünkü ismini alan Galatasaray Lisesi, 150. yılını kutluyor.

Kutlamalar çerçevesinde Galatasaraylı Kuruluşlar 150. Yıl Ortak Deklarasyonu ve Basın Toplantısı yapıldı. Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ertuğrul Karsak okulun, Mekteb-i Sultani adıyla Sultan Abdülaziz'in talimatıyla, Fransa'daki liseler ayarında, diploması da Fransız üniversitelerinde eşit kabul görmek şartıyla 1 Eylül 1868 tarihinde eğitim hayatına başladığını hatırlattı.

Rektör Karsak okulun kuruluşu ile ilgili şöyle konuştu:

GALATASARAY LİSESİ 150 YAŞINDA

"Okulun açılmasına ilişkin irade, dönemin resmi gazetesinde yayımlanmış, eğitim-öğretim faaliyetleri de hazırlanan nizamname uyarınca yürütülmeye başlandı. Kuruluş amacı ve faaliyetleri değerlendirildiğinde Osmanlı'nın tanzimat dönemi uygulamalarının bir sembolü haline gelen Mekteb-i Sultani, bundan dolayı "Batı'ya açılan pencere" şeklinde anıla geliyor. Galatasaray Lisesi'ne girerken sadece kurumun köklü tarihinin izleri ile değil Balkan Savaşı'ndan milli mücadelenin sonuna kadar, vatan savunmasına katılmış ve bu uğurda canını feda etmiş Galatasaraylıların uzun bir listesi ile karşılaşırsınız. Kuruluşundan bugüne devlete ait eğitim-öğretim kurumu olma niteliğini muhafaza eden lise, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemine de şahitlik etmiş, Cumhuriyetimize miras kalmıştır. Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte 1923'te programı yenilenen kurum Galatasaray Lisesi adını almıştır."

Karsak, Galatasaray Lisesi mezunlarının, bürokraside, sporda, sanatta, bilimde, hukukta, edebiyatta, Meşrutiyet'in ve Cumhuriyet döneminin en parlak aktörleri arasında yer aldığını vurguladı.

ETKİNLİKLER BİR YIL SÜRECEK

Karsak, okulun mezunlarının yurtiçi ve yurtdışında gözde üniversitelerde okuduğunu belirterek, Galatasaray Lisesi'nin 150'inci kuruluş yılının 2018 yılını kapsayacak tüm yıl sürecek etkinliklerle kutlanmasının planlandığını söyledi.

Galatasaray Lisesi Ders Nazırı Carole Lux de okulun kuruluş yıldönümü ile ilgili şunları söyledi: "İçinde bulunduğumuz 150 senelik geçmişe sahip bu görkemli bina, etik, laiklik, dayanışma gibi iki ülkenin ortak değerleri olan ve Fransızca Türkçe olmak üzere iki dilli eğitimle ilgili birçok projeye ev sahipliği yaptı. Eğitim kadrosunun her bireyi kendilerine verilen görevin öneminin farkında olup, kendilerine has becerileri lise öğrencilerinin hizmetine sunmakta ve toplumda bulundukları yer ne olursa olsun, bu mirası gelecek nesillere aktarabilecek yetkin vatandaşlar yetiştirmeyi hedeflemektedir."

GALATASARAY KULÜBÜ EDEBİYAT SINIFINDA KURULDU

Galatasaray Lisesi Müdürü Meral Mercan da şöyle konuştu:

"Fransa'nın İstanbul Büyükelçisinden öğretim dili Fransızca olarak bir lise açılacağı haberini alan Dışişleri Bakanı Marquis de Moustier, 15 Mart 1867 günü büyükelçisiyle şu mesajı gönderdi; 'Babıali'nin bu meselede sarf etmeye hazır olduğu mesaiye yardım etmeye hazırız.' Tam bir hafta daha geçti. 22 Mart 1867 günü Fransa Eğitim Bakanı tarafından Türkiye'deki sistemi incelemek üzere görevlendirilen üniversite müfettişi İstanbul'a geldi. Ali ve Fuat Paşaların yeni okul projesini inceledi ve mutabık kaldı. Abdülaziz Han o yaz, ülke sınırları dışına çıkan ilk padişah oldu. Yanında Fuat Paşa da vardı. Paris ve Londra’yı da kapsayan Avrupa seyahati dönüşünde başta eğitim olmak üzere, savunma ve maliye konularında atılım yapma kanaati daha da pekişmişti. İstanbul Gazetesi 11 Ekim 1867 günü şöyle yazıyordu; 'Kurulacak bu mektepte, Fransa lisanından ve kadim dillerin dışında, doğa bilimleri, matematik, tarih, coğrafya ve milli varlıklarımız ve hukuk öğretilecektir. Gençleri iç ve dış memuriyetlere hazırlayacak olan bu mektep, birkaç mektebin bir çatıda toplanması gibidir. Hakikaten de adam yetiştirmek şarttır ve bir gün memuriyete çağrılacak olanlar da mutlaka bilgili olmalıdır."

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek Galatasaray Spor Kulübü'nün okulun edebiyat sınıfında doğduğunu söyleyerek, şöyle dedi: "1905 yılında Sayın Ali Sami Yen, bu okul içindeki bir edebiyat sınıfında Galatasaray Spor Kulübü'nü kurdu. Buradan çıkan kulüp, bir dünya markası oldu. Türkiye'ye birçok sporcu yetiştirdi. Herkesin iftihar ettiği bir kulüp olarak en üst basamaklarda devam ediyor."

 

16-10-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş