Arama sonuçları

İstanbul Erkek Lisesi nasıl öğrenci alacak?

İstanbul Erkek Lisesi nasıl öğrenci alacak?

İstanbul Erkek Lisesi olarak tanınan İstanbul Lisesi, Galatasaray gibi Türkiye’nin köklü ve en yüksek puanla öğrenci alan devlet liselerinden birisi.

Anadolu Lisesi statüsündeki lise İstanbul Fatih’te Cağaloğlu semtinde bulunuyor. İstanbul Lisesi’nin temelini Bahriye  emekli Yüzbaşısı Mehmet Nadir Bey’in 1884 yılında açtığı ilk Özel Okul olan (Numune-i Terakki) oluşturuyor. Kısa sürede tanınan bu okulu 1896 yılında Maarif Nezareti (Milli Eğitim Bakanı) satın alarak, devletleştiriyor.

İSTANBUL ERKEK LİSESİ NASIL ÖĞRENCİ ALACAK?

1909’da adı İstanbul  Leyli İdadisi, 1910’da ise İstanbul Lisesi oluyor. 1913 yılında bu kez adı İstanbul Sultanisi oluyor. İlk, orta ve lise  kısımları  bulunan okulda Fransız lise müfredatı  uygulanıyor.

Okulun izci takımının 41 öğrencisi Çanakkale Savaşı’na gönüllü katılıyor ve tümü şehit oluyor. Adları Çanakkale Savaş Anıtı’nda yazılı. İstiklal  Savaşı ile Sakarya  Muharebesi’ne  gönüllü  olarak katılan  izcilerin  tamamı bu  defa da “Gazi”  oluyor. Bu yüzden de Atatürk onlara “Sakarya’nın Çocukları” diyor.

İKİLİ KÜLTÜR ANLAŞMASI VAR

 

Lise 1917  yılında  Almanca öğretime geçiyor. Almanya’dan 22 öğretmen geliyor ve dersler Almanca oluyor.

Cumhuriyet döneminde 1923’te adı  “İstanbul Erkek Lisesi" olan okul 1933’te bugünkü İstanbul Cağaloğlu’ndaki binasına Atatürk’ün direktifiyle yerleşiyor.  

1934’te yatılı kısmı kaldırılıyor, 24 yıl sonra 1958 yılında tekrar  yatılılık geliyor. 1957 yılında Türkiye ve Federal  Almanya  Hükümetleri arasındaki Kültür Anlaşması  çerçevesinde  sağlanan öğretmen ve eğitim materyali ile Almanca öğretime başlıyor.

Türkiye’de hazırlık sınıfı olan 11 Anadolu lisesinden birisi. Ve Proje Okul. Yani okulun müdür ve öğretmenleri eskiden öğrencileri gibi bu liseye sınavla gelirdi, artık atamalar tüm proje okullardaki gibi bakan oluruyla yapılıyor.

Gelelim İstanbul Lisesi ile ilgili sorularınızın yanıtlarına.

 

İSTANBUL (ERKEK) LİSESİ’NE NASIL GİRİLİR?

 

Lise öğrencilerini sınavla alıyor. 2018-2019 öğretim yılında öğrencilerini Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanına göre alacak. Bu sınav Türkçe, Matematik, Fen, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil derslerinden yani toplam 6 dersten yapılıyor.  Sınav sonucunda Merkezi Sınav Puanı (MSP) açıklanacak. Öğrenciler liseye bu puana göre yerleştirilecek.

LGS PUANI NASIL HESAPLANACAK?

LGS puanı hesaplanırken 6 dersten yapılan sınavın sonuçları dikkate alınacak. 3 yanlış bir doğruyu götürecek.

OKUL NOTLARI ETKİLİ OLACAK MI?

Hayır. LGS puanı hesaplanırken yalnızca sınavın sonuçları dikkate alınacak. Bu sınav puanı hesaplamasında okul notlarının etkisi olmayacak.

TERCİH LİSTESİ HAZIRLANACAK MI?

 

Evet. İstanbul Lisesi sınavla öğrenci alan okullar listesinde yer aldığı için bu yerleştirmeler de merkezi yani Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacak. Bunun için de tercih listesi hazırlayacaksınız, MEB bu listeye göre puan üstünlüğünü dikkate alarak okulun kontenjanı kadar öğrenci yerleştirecek.

ÖĞRETİM ŞEKLİ NEDİR?

 

İstanbul (Erkek) Lisesi’nde öğretim şekli karma yani kız ve erkek öğrenci birlikte okuyor.

 

ÖĞRENİM DİLİ NEDİR?

 

Okul Almanca eğitim veriyor.

 

İSTANBUL (ERKEK) LİSESİ TABAN PUANI NEDİR?

Okulların taban puanları her yıl o liseye giren öğrenciler tarafından oluşturuluyor. İstanbul Erkek Lisesi’nin 2017 yılı ilk yerleştirme taban puanı 498.1368 olmuştu. TEOG'a göre öğrenci almıştı ve bu puanının hesaplanmasında okul notlarının etkisi yüzde 30'du.

İSTANBUL ERKEK LİSESİ HANGİ YÜZDELİK DİLİMDEN ÖĞRENCİ ALIYOR?

0.01 ile 0.09 arasındaki öğrencileri alıyor.

 

HAZIRLIK SINIFI VAR MI? 

Evet. Okul Almanca eğitim veriyor ve bir yıl Almanca hazırlık okutuyor. Yani eğitim süresi 5 yıl.

 

İSTANBUL ERKEK LİSESİ KONTENJANI NEDİR?

 

Okulun 2018-2019 öğretim yılı kontenjanı hazırlık sınıfı için kontenjanı 180.

 

YATILI OKUMAK MÜMKÜN MÜ?

İstanbul Erkek Lisesi'nin pansiyonu depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle 2016 yılında yıkılarak, yeniden yapılmaya başlandı.  Mevcut öğrenciler yakınlardaki okulların pansiyonlarına yönlendirilirken, hazırlık sınıfına yatılı öğrenci alınmasına da son verildi. Bu yıl da MEB'in açıkladığı sınavla öğrenci alan liseler listesinde İstanbul Lisesi'nin yatılı kontenjanı yok notu düşüldü. Ancak Okul Aile Birliği gelecek öğrencilere yer bulma konusunda yardımcı olacaklarını söylüyor.

İSTANBUL LİSESİ PARALI MI?

 

Hayır, İstanbul Lisesi bir devlet okulu. Öğrenim için ücret ödenmiyor.

ALMANCA DIŞINDA BAŞKA HANGİ DİLLER ÖĞRETİLİYOR?

 

Okulda Almanca eğitim veriliyor. İkinci yabancı dil İngilizce. Fizik, kimya, biyoloji, geometri ve matematik derslerini Alman öğretmenler veriyor. Okulda 34 Alman öğretmen bulunuyor.

 

İSTANBUL (ERKEK) LİSESİ DİPLOMASININ ÖZELLİĞİ NEDİR?

Okul Abitur (Alman Eğitiminde Üniversiteye Giriş Sınavı ) diploması veriyor. Yani öğrenciler Almanya'daki liselerden mezun olan öğrencilerle aynı haklara sahip. Bu diploma ile Almanya başta birçok ülkeye başvurabiliyor. Türkiye'deki vakıf üniversitelerinden de yüzde 100'e varan oranlarda burs alabiliyor.

Ayrıca okuldan Sprachdiplom (Alman Dil Diploması) alınıyor. Öğrencilerin okuma, yazma, konuşma becerilerine göre diplomalarında dil yeterliliklerini belirtmek için B2 ya da C1 yazıyor. Bu belge Alman üniversitelerinde bir dil belgesi olarak kabul ediliyor. Alman üniversitesine bu diplomayla başvurmak için Türkiye'de bir bölüm kazanmak gerekiyor.

OKULUN FİZİKİ OLANAKLARI NEDİR?

 

882 öğrencinin, 71 öğretmenin bulunduğu okulda 34 derslik var. 4 Fizik, 3 Kimya, 2 Biyoloji, 1 Fen Bilgisi, 3 Yabancı Dil, 2 Bilgisayar olmak üzere toplam 15 laboratuvar, 35 derslik, 2 spor salonu, 2 konferans salonu bulunuyor.

 

İSTANBUL ERKEK LİSESİ’NE SINAVSIZ GİRMENİN YOLU VAR MI?

Hayır. Liseye geçiş sınavına girmeniz gerekiyor.

 

İSTANBUL (ERKEK) LİSESİ’NİN ÜNLÜ MEZUNLARI KİMDİR?

İstanbul (Erkek) Lisesi’nin ünlü mezunları arasında başbakanlar, siyasetçiler, sanatçılar ve bilim insanları yer alıyor. Bunlardan bazıları şöyle: İhsan Sabri Çağlıyangil, Fuat Köprülü, Necmettin Erbakan, Mesut Yılmaz, Osman Bölükbaşı, Burhan Apaydın,  Sedat Aloğlu, Siyami Ersek, Tarık Zafer Tunaya, Feyyaz Berksoy, Acar Baltaş, Nurettin Sözen, Cahit Arf, Erol Evgin, Avni Dilligil, Münir Özkul,  Dr. Alaattin Yavaşça, Sadri Alışık, Orhan Boran, Levent Dönmez, Savaş Dinçel,  Şerif Gören,Abdullah Kığılı, Fethi Evyap, Demir Kunter, Asım Kocabıyık, Sabri Ülker, Murat Ülker.

 

10-06-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş