Arama sonuçları

İşte 2019 LGS tercihlerinde merak edilenler

İşte 2019 LGS tercihlerinde merak edilenler

İşte 2019 LGS tercihlerinde merak edilenler. Liseye Geçiş Sistemi (LGS) tercihleri için hem özel hem de devlet okulları için son günler. Hem LGS puanıyla yani sınavla ve sınavsız öğrenci alan liseler ile hem de serbest kayıt dönemine geçen yabancı özel okullarla ilgili velilerin aklına takılanlara bakacağız.

Birçoğunuz LGS için tercihlerinizi yaptınız ya da artık tamamlamak üzeresiniz. Ancak tercihlerinizi onaylatmayı unutmayın. Tercih süresi içinde de okul müdürlüklerine başvurarak değişiklik yapabilirsiniz.

İŞTE 2019 LGS TERCİHLERİNDE MERAK EDİLENLER

 

Velilerin tercihlerde aklına takılan sorulardan bazıları:

Yerel tercih zorunlu yaptırılıyor, peki önce yerleştirmede buna bakarlar da sınavla öğrenci alan liseler tercihlerimize bakmazlar mı?

Bu doğru değil. Önce LGS puanıyla öğrenci alan okullar tercihinize bakılacak, eğer yerleşirseniz yerel tercihleriniz dikkate alınacak. Sınavla yerleşemezseniz o zaman yerel yerleştirme için yaptığınız tercihlere bakılacak. Pansiyonlu okul da tercih eden bir öğrenci eğer sınavla ve yerel yerleştirmeyle yerleşemezse son seçenek olarak pansiyonlu okul tercihlerine bakılacak.

 

NAKİL UYGULAMASINA KİMLER KATILABİLİR?

 

Nakil uygulamasına bir okula yerleşsek de katılabilir miyiz?

Yerleşen, yerleşmeyen hatta özel okula kayıt yaptıran tüm öğrenciler nakiller için tercih yapabilecek.

 

 

HAKKIMI KAYBEDER MİYİM?

 

Nakil uygulamasına katıldığım için yerleştiğim okuldaki hakkımı kaybeder miyim?

Bir okula yerleşseniz bile nakil uygulamasında okul tercih edebilirsiniz. Nakilde seçtiğiniz okula yerleşemezseniz okulunuzda kalırsınız. Hakkınızı kaybetmezsiniz. Okul türleri arasında da geçiş var. Yani fen lisesinden Anadolu’ya, sosyal bilimlere gibi.

 

TERCİHLERİME YERLEŞEMEZSEM NE OLUR?

 

Tercihlerine yerleşemeyen öğrencileri MEB, otomatik olarak açık liseye atıyor. Burada da tercihiniz maalesef ya açık lise ya özel okul ya da istemediğiniz okul türlerine çocuğunuzu yollamak oluyor. Çünkü meslek ile imam hatip liselerinde boş kontenjan kalıyor.

 

1 TANE SINAVSIZ OKUL TERCİH EDİLEBİLİR Mİ?

 

5 tercihin tümünü doldurmak zorunlu değil, ama yerel tercih tüm öğrenciler için zorunlu. Aksi halde biliyorsunuz sınavla öğrenci alacak liselerin sayfası açılmıyor.

 

OKUL TÜRÜ KISITLAMASI SORUNLU

 

Sizlerden gelen mesajlarda da yerel yani sınavsız lise tercihlerinde en çok yaşanan sıkıntının okul türü ve kayıt alanı kısıtlaması olduğunu görüyoruz.

Aileler kendi kayıt alanlarından 3 okul türü seçme zorunluluğunun istemedikleri okul türlerini de tercih listesine almak zorunda kalmak diye nitelendiriyor.

Çünkü birçok kişinin kendi kayıt alanında 3 tane Anadolu lisesi yok. Bu durumda da tercihlerinden birini ya da ikisini tercih etmedikleri okul türleri ile doldurmak zorunda kalıyor. Çünkü komşu kayıt alanındaki okulları ancak kendi kayıt alanından 3 okul yazdıktan sonra seçebiliyorlar.

İstemedikleri okul türlerini listelerine almak zorunda kalmak istemeyen veliler de 5 tercihin tümünü doldurmaktan vazgeçiyor.

 

KİM DAHA AVANTAJLI OLACAK?

 

Yerel tercihlerle ilgili hatırlamanız gereken nokta önce kendi kayıt alanından tercih yapan öğrencilerin komşu ve diğer alana göre avantajlı olmaları. Öğrenciler yerleştirilirken

1-Öğrencilerin ikamet adresleri.

2-Okul başarı puanları üstünlüğü

3-Devam-devamsızlık kriterleri. Özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı. Burada 8’nci sınıf devam durumu dikkate alınacak.

 

EŞİTLİKTE HANGİ KRİTERLER GEÇERLİ?

Yerel yerleştirmede eşitlik söz konusu olduğunda da şunlara bakılacak.

-8’inci sınıf yılsonu başarı puanı üstünlüğüne.

-7’nci sınıf yılsonu başarı puanı üstünlüğüne.

-6’ncı sınıf yılsonu başarı puanı üstünlüğüne.

 

 

SINAVLA YERLEŞTİRME NASIL OLACAK?

 

Sınav puanıyla öğrenci alan liselere yerleştirmeler ise puan üstünlüğüne göre olacak. Ama unutmayalım, okulları tercih ederken yüzdelik dilimleri kullanacaksınız. Yani MEB’in yayımladığı ve sitesinde bulunan 2018 yılının yüzdelik dilimleri tercihlerinizde yol gösterecek.

TERCİH YAPARKEN DİKKAT

Tüm tercihlerinizi yüzdelik diliminizin üstündeki okullardan yana kullanmayın. Yüzde 10 oranında yükselme olabileceğini unutmayın. Bir okul geçen yıl ilk yüzde 1’lik dilimden öğrenci aldıysa o okulu bu yıl yüzde 0.9 gibi bir dilimden alabilir.

İlk yüzde 3’lük dilimden alan bir okulu da yüzde 2.7 veya yüzde 2.8 den alabilir.

İlk yüzde 5 ile yüzde 10 arasında öğrenci alanlarda çok fazla oynama olmaz, daha az oynar. Yüzde 10’nun altındaki dilimler ise pek değişmez.

 

SONUÇLAR 22 TEMMUZ’DA AÇIKLANACAK

 

 

LGS sonuçları hem sınavla hem sınavsız 22 Temmuz’da açıklanacak. Ardından da iki kez nakil uygulaması yapılacak. Tüm öğrencilerin katılımına açık.

 

TÜRK VE YABANCI LİSELERDE SERBEST KAYIT

Gelelim Türk ve yabancı özel liselere. Bu liselerde artık serbest kayıt dönemi başladı. 12 Temmuz akşamına kadar her gün taban puanlara göre önce kesin- saat 15.00’ten sonra da yedek kayıtlar sürüyor. Bazı okullarda kontenjan dolu. Ama bu süreçte dikkatli ve takip eden veli avantajlı olur. Kayıt çekme nedeniyle okullarda boş kontenjan oluşabilir, puanlar düşebilir ki düşüyor, bunları takip etmelisiniz. Hiç olmayacak diye düşündüğünüz okullar için yer açılabilir, geçmiş yıllarda da oluyordu, bu yıl da olabilir.

Birkaç okulun birden yedek listesinde olabilirsiniz. Kayıtlar başladığında okul bahçesinden çıkmayın. Çünkü yedek kayıtlara geçildiğinde kapılar kapanıyor ve bahçedekilerin kayıtları alınır. Okulda değilseniz hakkınızı kaybedersiniz.

Gelelim özel okul öğrencileri ne zaman devlet tercihi yapabilirler?

Şu anda kesin kayıt olan öğrencilerin devlet liseleri için tercih hakkı yok. Ama 22 Temmuz’da LGS yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra başlayacak nakil dönemine katılma hakkınız var. Siz de yerleşen ve açıkta kalan öğrenciler gibi nakiller döneminde devlet liseleri için tercih yapabilirsiniz. Aynı zamanda özel okullarda boş kontenjanları için nakiller döneminde tekrar öğrenci kaydına başlayacaklar.

10-07-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş