Arama sonuçları

İstifa yağmuru: Devlet hastanelerinden istifa ediyorlar

İstifa yağmuru: Devlet hastanelerinden istifa ediyorlar

Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin, özellikle Milas, Bodrum ve Marmaris’teki devlet hastanelerinden hekim istifalarının yoğun şekilde devam ettiğini söyledi. Şahin, “Son bir-bir buçuk yılda Muğla’daki yaklaşık 50 hekim kamudaki görevinden istifa etti” dedi.

Diken’den Mesude Erşan’ın haberine göre hastanelere tek uzman hekimin atanmasının hasta yoğunluğunun yanı sıra iki önemli sonucu var. Tek uzman hekim yedi gün 24 saat, kulağı telefonunda icap nöbeti tutmak zorunda kalıyor. Yani her an hastaneye çağrılabiliyor. Bitmeyen bu nöbetlerden usanan hekimler görevlerinden istifa ediyor.

NEDEN İSTİFA EDİYORLAR?

Tek uzman hekim istifa ettiğinde, yerine yenisi atanmıyor. Hekim ihtiyacı diğer hastanelerden görevlendirmeyle karşılanıyor. Başka bir deyişle, taşıma suyla değirmen döndürülüyor. Örneğin Muğla merkezden 70-80 kilometre mesafedeki Milas’a hekim görevlendiriliyor. İcap nöbetleri ve geçici görevlendirmelere ağır hasta yükü, sağlıkta şiddet, düşük maaşlar, yüksek kiralar (turistik yerler) ve hayat pahalılığı da eklenince hekimler çareyi istifada arıyor. Kamudan ayrılanlar özel hastanelere geçiyor.

Şahin, sadece Milas’ta 15 uzman hekimin istifa ettiğini söyledi. Erken emekli olmak zorunda kalan hekimlerin de bulunduğunu anlatan Şahin, “Fethiye’den Bodrum’a kadar tüm ilçelerinde istifalar sürüyor. Marmaris, Bodrum, Milas devlet hastanelerinde hekim yetmezliği nedeniyle büyük sorun var” diye konuştu.  

Muğla’nın küçük, yatak sayısı az ilçe hastanelerinin hepsinde sorunlar benzer. Özellikle Ortaca, Köyceğiz, Dalaman gibi küçük ölçekli hastanelerden çok istifa eden var. Şahin, şöyle dedi: “İstifaların en önemli nedeni her branştan tek uzman hekimin bulunması. ”

Daha küçük ölçekli yatak sayısı az olan hastanelerde bu sorun daha çok görülüyor. Yerel yöneticiler, siyasetçiler halka şirin gözükmek için ilçelere küçük hastaneler yaptırıyor. Ancak bu hastanelerin alt yapısı, kadroları ve nüfusun ihtiyacı düşünülmediği için sorun çıkıyor. Hastanelerdeki tek görevli uzman hekim istifa ettiğinde, raporluyken, yıllık izindeyken yerine bakacak uzman bulunmadığı için başka ilçelerden görevlendirmeyle gönderiliyor. Bu bir alışkanlık oldu. Hekimleri canından bezdiriyor ve istifalara zorluyor. Anesteziden radyoloji uzmanına, çocuk hastalıklarından kadın doğum uzmanlığına kadar tüm branşlardaki hekimler görevlendiriliyor. Bazı uzmanlıklarda görevlendirmek için de hekim bulamıyorlar. Yine yerelin talebi üzerine hekimler, kendi branşlarından farklı uzmanlar yerine geçici görevlendiriliyor.”

HAYAT DAHA PAHALI

Bodrum, Datça, Marmaris gibi ülkenin gözde turistik ilçelerinde pandeminin etkisiyle kira ve ev fiyatları kelimenin tam anlamıyla uçtu. Hayat pahalı.

Şahin şöyle konuştu: “İnsanların yaşamak istediği bu yerler, hekimler, sağlık çalışanları açısından sürgün bölgesi. Hiçbir uzman hekim, Bodrum Devlet Hastanesi’nde görev istemez. Çünkü yoksulluk sınırının altında maaş alıyorlar. Uzman hekimin ek ödeneklerle birlikte maaşı 9 bin 500. Bunun yarısını kiraya verecek hekim Bodrum’da yaşamak ister mi? Üstüne bitmeyen icap nöbetleri, geçici görevlendirme, hasta yoğunluğu ve şiddete uğrama riskini koyun. Bu koşullarda kim çalışır?”

 

02-03-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş