Liselerde protesto yükseliyor: Sıradaki KAL
Türkiye’nin en köklü, en yüksek puanlı, gözde liselerinde son bir haftadır birbiri ardına protestolar yükseliyor. İstanbul Erkek, Galatasaray, Vefa gibi köklü geçmişe sahip okulların öğrencilerinin protestolarına Ankara ve İzmir’de hatta İstanbul’da bir özel Fransız lisesinden sonra Kadıköy Anadolu Lisesi (KAL) de katıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yasa maddesiyle Proje Okul olarak seçtiği, müdür ve öğretmen atamalarını yönetmelikler dışına çıkararak, Bakan ‘olur’u ile atadığı okullardan birbiri ardına protestolar yükselirken, öğrenciler karşılaştıkları baskıları yayımladıkları bildirilerle dile getiriyor.
İSTANBUL ERKEK İLE BAŞLADI, SÜRÜYOR
İlk protesto İstanbul Erkek Lisesi’nde geçtiğimiz hafta yapılan mezuniyet töreninde yaşandı. Proje Okul olarak seçilen okulun sınavsız bakan oluru ile atanan müdürü Hikmet Konar mezuniyet töreninde konuşmak üzere kürsüye çıktığında öğrenciler sırtlarını dönerek, yaşadıkları baskıları protesto etti. Öğrencilerin yayımladıkları bildiride protesto gerekçeleri arasında “kızlara zorla pantolon giydirme”, “davetlilerin politik hatta cinsel kimlikleri” yüzünden konferansların iptal edilmesi, bazı oluşumların görüşlerini empoze etme çalışmalarına müdürün desteği ve daha onlarca madde yer aldı.
GALATASARAY’IN PİLAV GÜNÜ’NDE BİLDİRİ
Ardından hemen bir protesto da Galatasaray Lisesi öğrencilerinden geldi. Lisenin geleneksel Pilav Günü’nde öğrencilerin “Acil yeni müdür aranıyor” başlıklı bildirisinde okulun müdürü eleştirilerek, “Hiçbir padişaha kölelik yapmamış, Tevfik Fikret'in makamına yakışan..” müdür arandığı sözleri yer aldı.
CAĞALOĞLU ANADOLU’DA SÜRDÜ
Bu iki lisedeki protestoya yine Proje Okul olan ve köklü tarihe sahip Cağaoğlu Anadolu Lisesi (CAL) öğrencileri katıldı. Öğrenciler yayımladıkları bildiride eşsiz bir bilim yuvası olan okullarının yıllar içinde yavaşça pozitif bilimlerin, çağın ötesindeki eğitim kalitesinin yok edilişine şahit olduklarını belirterek, “1 yıl önce, Proje Okulu adı altında okulumuzun üzerine çöken karabulutların ilk yaptırımı okulumuza atadıkları müdür aracılığıyla 1983’ten beri okulumuz öğrencilerinin amatör ruhla profesyonel olarak organize ettiği ve gelenek haline gelmiş olan festivalimiz Jugendfest’i 2015 senesinde asılsız sebeplerle bitirmek olmuştur” dedi. Öğrenciler müdür tarafından “fişlendiklerini” de dile getirdi.
VEFA LİSESİ’NDE DEVAM ETTİ
Yine Proje Okullar’dan Vefa Lisesi öğrencileri de değişen okul yönetimi ile yaşadıklarını bildiri ile duyurdu. Öğrenciler tüm Proje Okullar’da yaşananların benzer olduğunu vurgulayarak, “Birlikte karanlığa sırtımızı dönmeye hazırız” dedi.
İZMİR VE ANKARA’YA DA YAYILDI
Protestolar Ankara ve İzmir’e de sıçradı. Gazi Anadolu Lisesi öğrencileri bildirilerinde okul yönetiminin kendilerini zorla dini içerikli etkinliklere götürdüğünü belirterek, laiklik karşıtı üsluplarıyla kendi düşüncelerini empoze etmeye çalıştıklarını savundu. İzmir Çiğli Fen Lisesi ile Bornova Anadolu Lise öğrencileri de okullarında yaşananlara karşı, “Karanlığın karşısında dikileceğiz” diye bildiri yayımladı.
FRANSIZ LİSESİ ÖĞRENCİLERİNDEN BİLDİRİ GELDİ
Liseli protestolarından bir başkası ise bir yabancı özel lise Notre Dame de Sion Fransız Lisesi öğrencilerinden geldi. Öğrencilerin yayımladıkları bildiride şu noktalar dikkat çekti: “Çağdaş ve medeni bir eğitim modeli benimsediğini iddia eden okulumuz Notre Dame de Sion, mevcut siyasi konjonktürün her türlü dayatmasını beden politikası ve ifade özgürlüğü üzerinden yeniden kuruyor. Eleştirel düşünme yollarını destekler gibi görünüp, öğretmenlerimizi makineleştiriyor, her türlü hak ihlalini meşrulaştırıyor. Profile uymayan tüm öğrencileri tehditlerle, yasaklarla, cezalarla, iğneleyici konuşmalarla rencide ediyor. Çevredeki esnafın rahatsız olduğu bahanesiyle eteklerimizin bir anda şort eteğe dönüştürülüyor. Derslerde homofobik, transfobik ve cinsiyetçi söylemler devam ediyor. Kürtajın dinde yasak olduği öğretmenler tarafından dile getiriliyor, cinsiyetçi küfürler ediliyor.”
SON OLARAK KAL KATILDI
Öğrenci protestolarına katılan en son liselerden biri de Kadıköy Anadolu Lisesi (KAL) oldu. Yine Proje Okul olan ve köklü bir geçmişe sahip lisenin öğrenci meclisi sosyal medya hesabı üzerinden bildiri yayımladı. Öğrenciler yayımladıkları sansürlü bildiri ile okul idaresinin uyguladığı sansüre dikkat çekti. Bildinin sonunda ise “Yandaşlara arkasını dönenlerle, yarımada yokuşlarında geçmişi özleyenlerle, Fikret’in mirasını koruyanlarla beraber bu kara mürekkebi dağıtmak için ışığa koşacağız” denildi.
PROJE OKUL NE DEMEK?
2014 yılı mart ayında “dershane yasası”na eklenen bir maddeyle Türkiye’nin en gözde ve en yüksek puanla öğrenci alan okulları ‘Proje Okul’ yapıldı. İstanbul'dan İstanbul (Erkek), Kabataş Erkek, Kadıköy Anadolu, Cağaloğlu Anadolu, Hüseyin Avni Sözen, Kadıköy Fen, Balıkesir'den Sırrı Yırcalı, İzmir'den Cahit Kora, Ankara'dan Atatürk liselerinin de aralarında yer aldığı Türkiye'nin en yüksek puanlı bu okullarına öğretmen ve müdür atamaları "yönetmelikler" dışına çıkarıldı. Türkiye’nin en gözde okullarına öğretmen ve müdür atamaları da işte bu yasal düzenleme ile “sınavsız” Bakan Olur’u ile atanmaya başlandı. Bu “olur” atamalarından ilki de İstanbul (Erkek) Lisesi’nde oldu ve Hikmet Konar okula müdür olarak dönemin Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından atandı. Okulların müdürlerinden sonra öğretmenleri de açığa alınmaya ve yerlerine “olur” ile atamalar yapılmaya başlandı.
11-06-2016