Arama sonuçları

‘Proje Okullar’a İstanbul Erkek protestosu

‘Proje Okullar’a İstanbul Erkek protestosu

Proje Okullar'a İstanbul Erkek protestosu. Türkiye’nin en köklü ve en yüksek puanlı liselerinin başında gelen İstanbul (Erkek) Lisesi mezuniyet töreni “tarihi” bir protestoya sahne oldu.

PROJE OKULLAR'A İSTANBUL ERKEK PROTESTOSU

Öğrenciler okula yaklaşık 1.5 yıl önce “sınavsız” ve Bakan Oluru ile atanan müdür Hikmet Konar mezuniyet töreninde konuşmak üzere kürsüye çıktığında sırtlarını dönerek aslında “Proje Okullar”ı  protesto etti.  

Okula atandığı günden bu yana zaman zaman öğrenci ve velilerin tepkisi ve protestosu ile karşılaşan Konar’ın protestosunun altında ise “Proje Okullar” uygulaması yatıyor. 

Peki nedir bu proje okullar?

PROJE OKUL NE DEMEK? 
2014 yılı  mart ayında “dershane yasası”na eklenen bir maddeyle Türkiye’nin en gözde ve en yüksek puanla öğrenci alan okulları ‘Proje Okul’ yapıldı. İstanbul'dan İstanbul (Erkek),  Kabataş Erkek, Kadıköy Anadolu, Cağaloğlu Anadolu, Hüseyin Avni Sözen, Kadıköy Fen, Balıkesir'den Sırrı Yırcalı, İzmir'den Cahit Kora, Ankara'dan Atatürk liselerinin de aralarında yer aldığı Türkiye'nin en yüksek puanlı bu okullarına  öğretmen ve müdür atamaları "yönetmelikler" dışına çıkarıldı.

TÜRKİYE'NİN EN GÖZDE OKULLARI SEÇİLDİ


Türkiye’nin en gözde okullarına öğretmen ve müdür atamaları da işte bu yasal düzenleme ile “sınavsız” Bakan Olur’u ile atanmaya başlandı. Bu “olur” atamalarından ilki de İstanbul (Erkek) Lisesi’nde oldu ve Hikmet Konar okula müdür olarak dönemin Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından atandı. 

MÜDÜRLER VE ÖĞRETMENLER AÇIĞA ALINDI


Oysa bu okullara müdür ve öğretmenler belli dereceler ve sınavların ardından atanıyordu. Yani bu okulların öğrencileri gibi öğretmen ve müdürleri de seçilerek geliyordu. Proje Okul kapsamında bu okullara sınavlar ve mesleki kıdemlerine göre seçilen öğretmen ve müdürler bu yasal düzenleme sayesinde görevlerinden alınarak, yerlerine Bakan Olur’u ile atamalar yapılmaya başlandı.

İstanbul, İzmir, Eskişehir başta olmak üzere Proje Okul haline gelen bu okullara yapılan atamalar hem öğrenci hem de velilerin büyük tepkisi ile karşılandı. İstanbul (Erkek) Lisesi’nde yaşanan mezuniyet töreni protestosunun altında da “sınavlarla, seçilerek” gelen eğitimcilerin yerine “olur” alarak atananlara tepki yatıyor. 

PROTESTOLAR AŞURE GÜNÜNDE DE SÜRDÜ

Bugün de yaklaşık 4 bin aktif üyesi olan İstanbul Erkek Liseliler Derneği’nin okulun bahçesinde düzenlediği “Aşure Günü” nde protestolar devam etti. Bu kez öğrencilere mezunlar ve veliler de destek verdi. Mezunlar, "Yandaş değil çağdaş idare" yazılı pankartlar taşıdı.

Öğrenciler ise okul yönetimi ile yaşadıkları sorunları mezunlara anlattı. Öğrenciler yönetimin Türk-Alman hükümetleri arasındaki müfredat ve eğitime dair anlaşmaları tanımadığını, öğrencilerin kültürel faaliyetlerini engellediğini ve psikolojik baskı uyguladığını dile getirdi.

ÇİFT DİPLOMA İLE MEZUN EDİYOR

İstanbul ( Erkek) Lisesi Almanca eğitim veriyor ve hazırlık okutan sayılı liselerden biri. TEOG puanlarına göre öğrenci alıyor. Okulun temelini Bahriye  emekli Yüzbaşısı Mehmet Nadir Bey’in 1884 yılında açtığı ilk Özel Okul olarak (Numune-i Terakki) oluşturur. Kısa sürede tanınan bu okulu 1896 yılında Maarif Nezareti (Milli Eğitim Bakanı) satın alarak, devletleştirdi. 1909 yılında adı İstanbul  Leyli İdadisi, 1910’da ise İstanbul Lisesi oldu. 1913 yılında adı İstanbul Sultanisi’ne çevrildi. Yine ilk, orta ve lise  kısımları  bulunan okulda Fransız lise müfredatı  uygulanıyordu.

ATATÜRK, ‘SAKARYA’NIN ÇOCUKLARI’ DEDİ

1912  yılında Okulun Beden Terbiyesi Öğretmeni  Ahmet  Robenson'un kurduğu izci teşkilatından 41 öğrenci Çanakkale Savaşları’na gönüllü  olarak  katıldı ve tümü şehit oldu. Adları Çanakkale Zafer Anıtı’na yazıldı. İstiklal  Savaşı’nda da  Sakarya  Muharebesi’ne  gönüllü  olarak katılan  izcilerin  tamamı bu  defa da “Gazi”  oldular.  Bu yüzden de Atatürk onlara “Sakarya’nın Çocukları” dedi. Bu hitap üzerine izciler isimlerini “Sakarya İzci Oymağı” olarak değiştirdi.

İKİLİ KÜLTÜR ANLAŞMASI VAR

1917  yılında  Almanca öğretime geçen okula Almanya’dan 22 öğretmen geldi ve dersler Almanca oldu. Cumhuriyet döneminde 1923’te adı  “İstanbul Erkek Lisesi" olan okul 1933’te bugünkü İstanbul Cağaloğlu’ndaki binasına Atatürk’ün direktifiyle yerleşti. 1934’te yatılı kısmı kaldırıldı, 1958 yılında tekrar  yatılı oldu. 1957 yılında Türkiye ve Federal  Almanya  Hükümetleri arasındaki Kültür Anlaşması  çerçevesinde  sağlanan öğretmen ve eğitim materyali ile Almanca öğretime başlanıldı. 1988’de 8 yıllık zorunlu ilköğretim uygulamasıyla orta kısmı kapatıldı. 1 yıl hazırlık 4 yıl lise öğrenimi veren 5 yıllık bir Anadolu Lisesi statüsünde devlet okulu. Okulda Abitur (Alman Eğitiminde Üniversiteye Giriş Sınavı ) ve Sprachdiplom (Alman Dil Diploması) sınavları uygulanıyor.  Okulda yatılı eğitim almak da mümkün.

KONTENJANI AZALDI

Kontenjanı 180 olan okul ilk kez 2014-2015 öğretim yılında hazırlık sınıfına 170 öğrenci aldı. Geçmiş yıllara göre öğrenci sayısı 10 kişi azalmış oldu.

MEZUNLARINDAN BAŞBAKAN ÇIKARDI

İstanbul (Erkek) Lisesi’nin ünlü mezunları arasında başbakanlar, siyasetçiler, sanatçılar ve bilim insanları yer alıyor. Bunlardan bazıları şöyle: İhsan Sabri Çağlıyangil, Fuat Köprülü, Necmettin Erbakan, Mesut Yılmaz, Osman Bölükbaşı, Burhan ApaydınSedat Aloğlu, Siyami Ersek, Tarık Zafer Tunaya, Feyyaz Berksoy, Acar Baltaş, Nurettin Sözen, Cahit Arf, Erol Evgin, Avni Dilligil, Münir Özkul,  Dr. Alaattin Yavaşça, Sadri Alışık, Orhan Boran, Levent Dönmez, Savaş Dinçel,  Şerif Gören,Abdullah Kığılı, Fethi Evyap, Demir Kunter, Asım Kocabıyık, Sabri Ülker, Murat Ülker.

 

 

04-06-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş