Arama sonuçları

Proje okullarda deprem: Binin üzerinde okul listeden çıktı, müdürler başka okullara gitti

Proje okullarda deprem: Binin üzerinde okul listeden çıktı, müdürler başka okullara gitti

Geçtiğimiz sene Liseye Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında tam lise tercihlerinin alınmaya başlandığı dönemde proje okullarda adeta bir deprem yaşanmıştı. Aralarında köklü liselerin de yer aldığı okulların müdür ve öğretmenlerden görev süreleri doldukları gerekçesiyle başka okullar için tercihlerini yapmaları istenmişti. Çünkü bu okullarda 4 yılını dolduran öğretmen ve yöneticiler okul değiştirmek zorundaydı, bir 4 yıl daha kalmalarına kararı ise Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) verecekti. Arcak tepkiler üzerine bu karardan vazgeçilerek, öğretmenlerin görev süreleri 2 yıl, müdürlerin ise bir yıl uzatılmıştı.

Bu yıl ise “deprem” farklı şekilde yaşanıyor. Millî Eğitim Bakanlığı'na (MEB) Bağlı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği kapsamında duyurusu yapılan Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarındaki 2 bin 222 yöneticilik kadrosuna dün gece görevlendirme yapıldı. Bu sayının içinde müdür, müdür başyardımıcı ve müdür yardımcısı kadroları da yer alıyor.

ARTIK LİSTEDE DEĞİLLER

İşte bu görevlendirilmelerin açıklanmasının ardından ise deyim yerindeyse kıyamet koptu. Öncelikle proje okul kapsamında aralarında Anadolu ve fen liselerinin de yer aldığı bazı okullar artık bu listede yer almıyordu. Bu okulların sayısının da 1200 civarında olduğu ifade ediliyordu. Liste dışı kalan okullar arasında İstanbul’da Hacı Sabancı Anadolu Lisesi, Özdemir Sabancı Anadolu Lisesi,  İhsan Kurşunoğlu Anadolu Lisesi gibi okulların da yer aldığı dile getiriliyor. Ancak kesin liste açıklanmadığı için henüz kaç okulun bu listeden çıktığı ve bunların hangi liseler olduğu belli değil.

OLMAYAN OKULLARI TERCİH ETTİLER

Ancak bazı okulların proje okul dışına çıkarılmasıyla birlikte yöneticiler açısından sorun oluştu. Aralarında köklü Anadolu ile fen liselerinin de bulunduğu belirtilen liste dışı kalan bu okullara atamalar valiliklere bırakıldı ve atamalarda puan üstünlüğü dikkate alınacak. Üstelik okulların liste dışı kararı yönetici başvuruları alındıktan sonra yapıldı. Hangi okulların liste dışı kaldığını bilmedikleri için birçok yönetici “proje okullar” arasında tercihte bulunurken, açıkta kaldı. Bu yöneticiler bir anlamda olmayan okulları tercih etmişti. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) bu durumu dikkate alarak nasıl bir yol izleyeceği merak ediliyor.  

SINAVLA ÖĞRENCİ ALACAKLAR MI?

Yıllardır proje okul olan okulların liste dışı kalmasına ise hem eğitimciler hem de veli ile öğrenciler şaşırdı. Hangi kritere göre okulların proje okul kapsamından çıkarıldıklarını sormaya başladı.

Bu okullarla ilgili merak edilen konulardan birisi de bundan sonra bu okullar LGS puanıyla yani sınavla mı yoksa sınavsız yerel yerleştirmeyle mi öğrenci alacakları. Bazı eğitimciler okulların sınavla öğrenci almaya devam edeceğini söylüyor olsa da veliler proje okul diye tercih ettikleri bu okulların bu kapsamdan çıkarılmasını eleştiriyor.

ÖĞRENCİ VE VELİLER EYLEMDE

Müdürleri başka okullara atananan bazı okullarda ise öğrenci ve veliler “Müdürümüzü göndermeyiz” eylemine başladı. Çocuklarını IB gibi uluslararası programlar olduğu için belli okullara gönderdiklerini anlatan veliler, “Şimdi bu okullara uluslararası projeler konusunda hiçbir bilgisi olmayan müdürler atandı. Başlayan, başlamasını karar verilen projeler ne olacak?” diyor.

PROJE OKUL NEDİR?

Aralarında Türkiye’nin en köklü ve en yüksek puanlı liselerinin yer aldığı okullar 2014 yılında “dershane yasası” olarak tanımlanan Torba Yasa’ya eklenen bir maddeyle “Proje Okul” yapıldı. Buna göre  proje okullara müdür ve idareci ile öğretmen atamaları artık sınavsız doğrudan Milli Eğitim Bakanı’nın “olur” ile yapılacaktı. İlk Bakan ‘olur’u ile atama ise 2015 yılında İstanbul Erkek Lisesi’ne yapılmıştı. Ardından da proje okulların müdürleri ve öğretmenleri “ il emrine” çekilerek, yerlerine yenileri atanmıştı.

Proje Okul’lar ile ilgili ilk yönetmelik 1 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazete'de Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliği adıyla yayımlandı. Bu yönetmelik Proje Okullar'ın nasıl seçileceğini, müdür ve öğretmen atamalarının nasıl yapılacağını anlatıyordu. Bu yönetmelik üniversitelerden öğretim elamanlarının görevlendirme yoluyla atanmasına da olanak sağlıyordu. Müdür olarak atanacaklarda ise en az doktora derecesi aranıyordu. Ayrıca bu okulların müdür, idareci kadrolarıyla öğretmenlerinin görev süresi 4 yıl olarak düzenleniyor bir kez daha 4 yıl uzatılabiliyordu. Kısaca bu okullarda en fazla 8 yıl görev yapılıyordu.

SÜRELER SIFIRLANDI

2018 yılında ise bu yönetmelik tekrar düzenlendi ve yeni proje okulların eklenmesiyle birlikte süreler “sıfırlanmış” oldu. Okullardaki öğretmen ve yöneticilerin görev süreleri buna göre belirlendi. 8 Şubat 2023 yılında ise yönetmelik bir kez daha düzenlenmiş oldu. Bu son yönetmeliğe göre bu okullardaki öğretmenliğe ve yöneticiliğe Bakan onayı ile dört yıllığına atama yapılıyor. Öğretmenlerin görev süresi aynı usulle dört yıl daha uzatılabiliyor. Her 4’er yıllık sürelerde ise kadroları diğer taleplere de açık oluyor. Ancak 8 yılını dolduran başka okula atanıyordu. Ancak tercihler döneminde böyle bir değişiklik büyük tepki çekince MEB, 26 Haziran’da yeni bir yönetmelik değişikliğine gitti. Buna göre Bu okullarda görev yapan yönetici ile öğretmenlerin görev süresinin başlangıcı olarak 2018 yılı kabul ediliyordu yani görev süreleri hesaplanırken de bu yıl dikkate alınıyordu. Yönetmelik değişikliği ile bu süre 2020 yılı olarak değiştirildi. Otomatik olarak 2 yıl uzatılmış oldu. Ancak bu iki yıl uzatma öğretmenleri kapsadı. 4 yıllık görev sürelerini tamamlayan müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarının görev süreleri bir yıl süreyle uzatılabilecekti.

02-04-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş