Arama sonuçları

‘Anadolu’ ismi sadece tabelada kaldı

‘Anadolu’ ismi sadece tabelada kaldı

'Anadolu' ismi sadece tabelada kaldı. Anadolu  liseleri uzun yıllar üniversite sınavlarında en başarılı ve en yüksek taban puanla girilebilen okullar olarak tanındı. Ancak önce hazırlık sınıflarının kapatılması, ardından dil saatlerinin düşürülmesi, sayılarının hızla artması ve sonunda da tüm liselere “Anadolu” adının verilmesiyle birlikte bu liselerdeki eğitim de tartışılmaya başlandı.

'ANADOLU' İSMİ SADECE TABELADA KALDI

Anadolu liselerinin temeli 1955 yılında İstanbul, İzmir, Eskişehir, ve Konya, Samsun ve Diyarbakır’da yabancı dille eğitim yapmak üzere kurulan ve sınavla öğrenci alan Maarif Kolej’lerine dayanıyor. Bu okullarda matematik ve fen başta olmak üzere sayısal dersler İngilizce olarak okutulmaya başlandı.

MAARİF’TEN ANADOLU’YA DÖNÜŞTÜLER

1975 yılında genelgeyle Anadolu liseleri adına dönüşen bu okulların sayısının bir yıl sonra artmasına karar verildi. Bu artış son hızla devam etti ve geçen yıl genel liselerin Anadolu liselerine dönüşmesiyle birlikte sayıları bu yıl 2 bin 300’ü aştı.

ANADOLU LİSELERİNDE ÖNCE HAZIRLIK SINIFLARI GİTTİ

2005-2006 öğretim yılında Anadolu liselerinde hazırlık sınıfları kaldırıldı. Hazırlık sınıfları kaldırılırken aynı zamanda yabancı dilde okutulan matematik, fen, biyoloji, kimya gibi fen dersleri de birinci yabancı dilde okutulması uygulaması son buldu. Bu dersler Galatasaray Lisesi, Kadıköy Anadolu lisesi, İstanbul (Erkek) Lisesi gibi okullar dışında Türkçe okutulmaya başlandı. Kuruluşundan bu yana hazırlık sınıfı bulunan İstanbul (Erkek), Galatasaray ve Kadıköy Anadolu liselerindeki 2 yıllık hazırlık sınıfları aynı yıl birer yıla indirildi.

2006-2007 öğretim yılında bu üç okula ek olarak Kabataş Erkek, Cağaloğlu Anadolu Lisesi ve Vefa Anadolu Lisesi’ne birer yıl hazırlık sınıfları kondu. Bir yıl sonra Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi, Ankara Atatürk Anadolu Lisesi, İzmir Cihat Kora Anadolu Lisesi ve Balıkesir Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi eklendi.

ANADOLU LİSELERİNDE DİL SAATLERİ AZALDI

Anadolu liselerinde 2010-2011 öğretim yılında birinci yabancı dil dersleri de haftada 10 saatten 6 saate düşürülünce yabancı dil eğitimi de tartışmaya açıldı. 2016 yılına kadar Anadolu liseleri arasında hazırlık sınıfı olanların sayısı yalnızca 4 ilde 10 taneydi. 2017 yılında Haydarpaşa Lisesi'ne de hazırlık sınıfı kondu. Böylece bu okulların sayısı da 11'e yükseldi.

* Fotoğraf: MEB

01-05-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş