Arama sonuçları

Proje okullar: Liste ne oldu? Çıkarılanlar tekrar listeye mi girdi?

Proje okullar: Liste ne oldu? Çıkarılanlar tekrar listeye mi girdi?

Proje Okullara yönetici atanması sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte bazı okulların liste dışı kaldığının ortaya çıkması üzerine başlayan tartışmalar devam ederken, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) il ve ilçe yöneticilerine gelen bir yazı proje okullarda listenin değiştirilmekten vazgeçildiği şeklinde yorumlandı.

Proje Okullarda çocukları okuyan velilerin tepkileri sonuç verdi görünüyor. Proje Okullar yönetmeliğine göre bu okulların yöneticileri ile öğretmenleri bakanlık tarafından atanıyor. Ancak hafta başında MEB, bu okulların atanan yöneticilerini açıkladığında, bazı okullara yönetici atanmadığı ortaya çıktı. Bu okullar için valiliklerin görevlendirme yapacağı duyuruldu. Tüm proje okullara atamalar bakanlık tarafından yapıldığına göre bu ne anlama geliyordu? Kısa süre içinde bakanlığın proje okulların sayısının fazlalığından rahatsız olduğu ve bu sayıyı azaltmak için çalışma yaptığı öğrenildi. Bu çalışmaya göre okullar proje okullar, sınavla öğrenci alan okullar ve sınavsız öğrenci alan okullar diye 3’e ayrılıyordu. Proje okul listesinden çıkarılan okulların da sınavla öğrenci almaya devam edeceği ifade ediliyordu.

HANGİ KRİTERLERE GÖRE ÇIKARILDILAR?

Ancak bazı okulların -ki, aralarında yüzde 2’lik dilimdeki okullar da yer alıyordu- neden proj okul niteliğini yitirdikleri ve hangi kriterlere göre bazı okulların listede olmasına rağmen, bazılarının çıkarıldığı sorgulanmaya başlandı. Çocukları proje okullarda okuyan veliler bu karara hem yaptıkları eylemler, hem sosyal medyada başlattıkları kampanyalar hem de bakanlığa yazdıkları dilekçeler ile tepki gösterdi.

İşte bu tartışmalar yaşanırken il yöneticilerine bakanlık tarafından gelen bir yazı dikkat çekti. Bu yazıda, proje okulların sayı, türü ya da kapsamı hakkında değişiklik olmadığı ifade ediliyordu. Bu ne anlama geliyordu? Bakanlık proje okulların sayısını azaltma kararından vazgeçmiş miydi? İşte söz konusu yazı:

GÖREVLENDİRİLMESİ YAPILMAYANLAR

“İl yöneticilerimiz,

2024 Yılı Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Kılavuzu kapsamında yönetici görevlendirme işlemleri tamamlanmıştır.

Proje okullarının sayısı, türü ya da kapsamı ile ilgili herhangi bir değişiklik yapılmamış olup, görevlendirilmesi yapılmayan kurumların da proje okulu durumu devam etmektedir.

Proje okulunda görev yapmakta iken 4 ve 8 yılını dolduran eğitim kurumları yöneticileri, yeniden yönetici görevlendirme kapsamında başvuru yapmış ise kurum tercihinde de bulunabilir. Proje okuluna görevlendirilen ve iptali için müracaat yapmayanların yeniden yönetici değerlendirme kapsamında başvuruları onaylanmayacaktır. Bu kapsamda proje okullarına yönetici görevlendirmeleri yapılmayan kurumlar için Valiliklerce geçici görevlendirme yapılmak üzere gerekli tedbirler alınacaktır.”

VALİLİK GÖREVLENDİRME YAPACAK

Ancak yazıda dikkat çeken nokta atamaları yapılmayan okullara yöneticilerin valilik tarafından görevlendirme yapacağı oldu. Bunun anlamını da eğitimciler, “Aslında bazı okullar proje okuldan çıkarılmış o yüzden atamaları yapılmamıştı, ancak tepkiler üzerine liste değişmiyor. Ancak bakanlık atamaları tamamlandığı için valilikler görevlendirme yapacak” diye yorumladı.

06-04-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş