Arama sonuçları

Milli Eğitim Bakanı Özer ‘özel okulların’ toplantısında neden yok?

Milli Eğitim Bakanı Özer ‘özel okulların’ toplantısında neden yok?

Türkiye Özel Okullar Derneği’nin (TÖZOK) bu yıl 21’ncisini düzenlediği geleneksel eğitim sempozyumu ikinci kez Milli Eğitim Bakanı'nın katılımı olmadan gerçekleşiyor. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, geçtiğimiz haftalarda özel okulların ara sınıf ücretlerine yüzde 65 oranında zam açıklamasının ardından okullardan tepki almıştı. Bu arada, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde  değişiklik yapılmıştı. Buna göre, ara sınıflara yapılacak ücret artışı yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranı dikkate alınarak Bakanlıkça belirlenen oranı aşmayacak şekilde tespit edilecekti. 

Bu iki karar da özel öğretim kurumlarının tepkisini çekti. TÖZOK, bu yönetmelik değişikliğinin “muğlak” ifadesinden dolayı dava açma hazırlığında ancak dernek tüzüğünde dava açma yetkisinin olup olmadığı hukukçular tarafından incelenmeye başlandı. Bu arada bazı özel okulların da bireysel olarak bu yönetmelik değişikliği için dernek gibi dava açmayı düşündükleri de dile getiriliyor. 

NEDEN GELMEKTEN VAZGEÇTİ?

Tüm bu gelişmeler, “Cumhuriyetin 100. Yılı ve Eğitimin Geleceği” başlığıyla 3 gün sürecek geleneksel sempozyuma Bakan Özer’in katılmaktan vazgeçmesine neden mi oldu? Çünkü 2 gün öncesine kadar Özer’in sempozyumun açılış konuşmasını yapacağı kesindi. Ancak Özer, son dakika resmi temaslarda bulunmak üzere KKTC’ye gitti. Konuştuğumuz özel okul temsilcileri, Bakan Özer’in katılmamasını bir yandan şaşkınlıkla karşılarken diğer yandan da “Sanırım özel okullara bir vaatte bulunamayacağı için katılamadı” yorumunu yaptı. 

Özel okul temsilcileri, belirlenen zam oranı ile okulların sürdürülebilirliklerinin mümkün olmadığını belirterek, şöyle konuştu:

“Önümüzdeki dönemde 2-3 bin arasında özel okul kapanma riski ile karşı karşıya. Daha vahimi ise bu okullarda çalışan yaklaşık 25-30 bin civarında öğretmen işsiz kalacak. Bakanlık da bunu biliyor. Sanırım bu nedenle de Bakan Özer de bu toplantıya katılmadı. Şu ana kadar geleneksel olarak 21’inci kez yapılacak sempozyuma Hüseyin Çelik dışında katılmayan ikinci Bakan Mahmut Özer oldu.”

26-01-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş