Nöbetleşe eğitim: Yarısı evde, yarısı okulda eğitim modeli
Nöbetleşe eğitim: Yarısı evde, yarısı okulda eğitim modeli. Koronavirüs nedeniyle okulların nasıl açılacağı ve hangi önlemlerin alınacağı tartışılmaya devam ediyor. Tüm bu tartışmaların nedeni ise 18 milyonu bulan öğrenci sayısına karşın derslik yetersizliği. Çünkü bazı okullardaki sınıflarda öğrenci sayısı 40'ı aşıyor. Sağlık Bakanlığı'nın korona ile ilgili yayımladığı rehberdeki sosyal mesafe, 4 metrekareye bir öğrenci gibi kuralların yaşama geçmesi de bu nedenle imkansız görünüyor.
Bu nedenle de alternatif eğitim çözümleri öneriliyor. Bu çözümlerden birini de Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi (GATA) Yoğun Bakım ve İç Hastalıkları Uzmanı ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel getiriyor. Hürriyet'in haberine göre koronavirüs salgını nedeniyle okulların 31 Ağustos’taki açılış tarihinin ertelenmesi ihtimalini değerlendirdi.
NÖBETLEŞE EĞİTİM: YARISI EVDE, YARISI OKULDA EĞİTİM MODELİ
Yamanel, şöyle dedi: "Vaka sayılarımız çok artar, kontrol altına alınmayacak düzeylere çıkarsa o zaman okullar açılmayabilir. Zaten okullar için de hibrit modeller var biliyorsunuz. Yani yarısı evde yarısı okulda gibi bir eğitim düzeni söz konusu olabilir. Mesela 10 ders var, 5’i evde, 5’i okulda gibi. Bizim için daha uygun olacaktır.
Temas olasılığını daha aza indirecektir, bu nedenle de Milli Eğitim Bakanlığımız da bu yönde çalışıyor. 1 metrelik sosyal mesafe sınıflarda yeterli olacaktır. Ama okulun kapalı alanını düşünerek ona göre yapılan bir çalışma mevcut. Tabii belki vardiyalı eğitim de söz konusu olabilir, sabah-öğlen gibi veya üç vardiya gibi önlemler gelebilir" diye konuştu.
'100'ÜN ALTINA İNERSEK BİRİNCİ DALGA BİTER'
Yamanel, böyle gitmesi halinde 15 gün içinde günlük vaka sayılarında 500'ü göreceklerini söyleyerek, şöyle dedi:
"Daha iyi daha güzel şeyler konuşuruz o zaman. Dünyada sonbahar aylarında ikinci dalga bekleniyor. Türkiye hala birinci dalgayı yaşıyor. Biz daha birinci dalganın plato fazındayız. Yani birinci dalganın bitişi için, birinci dalgayı atlatmamız için 100’lü seviyelerin altına da inmemiz gerekiyor, ikinci dalgayı o zaman konuşabiliriz. Yazın 100’ün altına inebilirsek tabii ki çok avantajlı oluruz. Çünkü o zaman sağlık sistemimiz ikinci dalga için daha dinç olacaktır."
'HAVALANDIRMAYA DİKKAT ETMEK LAZIM'
Dünya Sağlık Örgütü’nün Covid-19'un havadan bulaşma ihtimalini kabul etmesine de değinen Yamanel, koronavirüsün damlacık enfeksiyonu olduğunu ve damlacıkların bir süre havada kaldıktan sonra yere düştüğünü hatırlattı.
Yamanel, "Bu havada kalan damlacık koridorlarında tabii insanların bunları almaları mümkün. Bu nedenle özellikle kapalı alanlarda havalandırmaya çok dikkat etmek lazım. Ama tabii ki klimaların kullanımında da hava akımları oluşabilir. Yine damlacığın uzun süreli uzun mesafeler de gitmesi mümkün olabilir. Tabii hava akımı oldukça damlacıkların yere düşmesi gecikebilir. Bu nedenle de havada asılı kalma durumu da söz konusu olabilir. Bunun ‘ne kadar kalır’ı çok ortaya konmuş bir şey değil. 5-10 dakika mı yoksa saatler mi sürüyor tam olarak ortaya konmuş değil. O nedenle hava akımı oluşturan cihazları özellikle kontrollü kullanmak gerekiyor."
11-07-2020