Arama sonuçları

Okulda ‘4 metrekare kuralı’ nasıl uygulanacak?

Okulda ‘4 metrekare kuralı’ nasıl uygulanacak?

Okulda ‘4 metrekare kuralı’ nasıl uygulanacak? Sağlık Bakanlığı’nın rehberine göre okullarda 4 en az 4 metrekareye bir kişi düşecek şekilde personel ve öğrenci planlaması yapılacak. Peki bu mümkün mü?

Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu’nca hazırlanan "Kovid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi"nde, okullarda alınacak önlemlere yer verildi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2020-2021 eğitim öğretim yılının 31 Ağustos'ta başlayacağını açıklamıştı. Bu tarihte okullar açılacak ve 18 milyondan fazla öğrenci ile 1 milyon öğretmen ders başı yapacak.

OKULDA ‘4 METREKARE KURALI’ NASIL UYGULANACAK?

Rehber, okullarda alınacak önlemleri düzenliyor. Bunlardan birisi de “Okullarda en az 4 metrekareye bir kişi düşecek şekilde personel ve öğrenci planlaması yapılacak, içeriye alınması gereken kişi sayısı buna göre düzenlenecek” kuralı. Bu kural tartışmaya neden oldu. Okullarda bu kuralın yerine getirilmesinin uygulanamayacağı belirtildi.

Sağlık Bakanı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya da bu kural soruldu. Bakan Koca, "4 metrekare" kuralının her okul için önerilmediğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Okulun kapalı alanı en fazla 4 metrekare olmak üzere ve okulun da niteliği yani ilkokul, ortaokul, lise veya spor ve benzeri hareketliliğin fazla olduğu alanlar düşünülerek detaylı bir çalışma Milli Eğitim Bakanlığıyla birlikte yapılıyor. Önümüzdeki haftalar gereken açıklama yapılır. Her sınıfta 4 metrekareye bir kişi şeklinde bir algı olmamalı.

Uygulanamayacak hiçbir şeyi biz önermek istemeyiz. Uygulanabilir olduğuna taraflarca tartışıldıktan sonra öğrencilerimiz, çocuklarımız, evlatlarımız için en uygun olan çözüm şeklini geliştirmek noktasında bir yaklaşım içinde oluruz. Açıklanan özetle şöyle bir durum, 31 Ağustos'ta okulların açılacağı, bir takvimin belirtilmesi gerekiyor olduğu için açıklanmış oldu ama 31 Ağustos'a doğru eğer salgının seyrinde bir farklılık olursa bu durumda da gerektiğinde daha önce yapıldığı gibi on-line, uzaktan erişim veya hibrit birtakım yöntemler önerilebilir Bilim Kurulu tarafından. Karar bu durumda zaten Bakanlar Kurulunun alacağı bir kararla söz konusu olmuş olur.

Belirtilen 4 metrekare konusunun kapalı alanın 4 metrekare olması şeklinde olduğuna dikkati çeken Bakan Koca, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Boş alanın 4 metrekareye bir kişi olması şeklinde değil sınıfta özellikle 1 metre mesafenin korunması, toplam kapalı alan içinde en fazla 4 metrenin geçerli olması. İlkokul, ortaokul, lise gibi detaylarıyla ilgili de ilgili taraflarla zaten bizim Halk Sağlığı ekibi, Bilim Kurulu ekibi önümüzdeki günlerde çalışmaya devam ediyor olmuş olacaklar bazı okullar için diyelim beden eğitimi veya hareketin çok yoğun olduğu yerler için bu metreleri 4 metre kadar belki şekillendirmek gerekli olabilir. Yani bunu daha detaylandırmak üzere önümüzdeki haftalar ayrıca üzerinde yoğun çalışılacağını, detayları o durumda Milli Eğitim Bakanlığımızla birlikte zaten tekrar açıklamış olacağız. Orada açıklanan daha çok genel planda en fazla 4 metrekare kapalı alan şeklinde söylenen detaylarıyla da ilgili okulun niteliğine göre bununla ilgili çalışma yapılmış olacak."

09-07-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş