Arama sonuçları

Öğrencilerin yüzde 51'i EBA'dan yararlanamadı

Öğrencilerin yüzde 51'i EBA'dan yararlanamadı

Öğrencilerin yüzde 51'i EBA'dan yararlanamadı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) verilerine göre koronavirüs sebebiyle gerçekleşen uzaktan eğitim sürecinde kamu okullarında 15 milyon 88 bin 592 öğrenciden yalnızca 7 milyon 383 bin 213 öğrenci EBA’ya girerek faydalanabildi. Öğrencilerin yalnızca yüzde 48,9’u EBA üzerinden verilen uzaktan eğitim derslerine katılabilirken yüzde 51,1’i ise EBA’dan faydalanamadı.

DEĞERLENDİRME YAPILMADI

Konuyu BirGün’den Mustafa Kömüş’e değerlendiren Eğitim Sen Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Bozdoğan, bu dönemin yoksul çocuklar başta olmak üzere onların aleyhine eşitsizliklerin derinleştiği bir dönem olduğunu işaret etti. Bozdoğan, öğrencilerin yüzde ellisinden fazlasının uzaktan eğitim sürecinde EBA’dan yararlanamadığının altını çizerek “Birincisi, EBA’yla ilgili, uzaktan eğitimle ilgili herhangi bir değerlendirme yapmadan, bir iyileştirme önlemi almadan MEB var olan durumun iyi işlediği tespitinden hareketle önümüzdeki dönemin planlamalarını yapmaya başladı. İkinci mesele ise erişim açısından özellikle yoksul, göçmen ailelerinin çocukları, mevsimlik tarım işçilerinin çocukları olmak üzere eşitsiz bir şekilde uzaktan eğitime erişim sorunu yaşadılar. Bununla ilgili de bir değerlendirme yapılmadı” dedi.

ÖĞRENCİLERE DOKUNMADI

Bozdoğan, özellikle engelli ve ana dili Türkçe olmayan öğrencilerin yok sayılarak oluşturulduğu uzaktan eğitim içeriklerinin amaç ve araç açısından uygun olmadığını sıklıkla ifade ettiklerini kaydetti. Bozdoğan, şöyle konuştu: “Uzaktan eğitim esasında Türkiye’de sadece kâğıt üzerinde varmış gibi görünen ama gerçekte öğrencilerin herhangi bir şekilde yaşamlarına dokunmayan bir süreç oldu. Bakanlık tek taraflı verileri paylaştı. Buradaki coğrafi bölgelere, kentlerin farklı kesimlerine, cinsiyete göre uzaktan eğitime katılım oranları verilmedi. Geçen hafta içerisinde ise kazanım değerlendirme sürecine göre sınavlarda yüzde elliden fazla öğrencinin EBA’ya katılmamış. MEB yine bu öğrencileri yok sayarak, geriye kalan yüzde kırklık öğrencilerin yapacağı testleri temel alarak bir kazanım değerlendirme programlama arayışı içerisinde. MEB bu gerçekliği görüp buna göre önlem almak yerine yoksulların sistemden dışlanacağı bir süreci işletmeye devam ediyor.”

06-07-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş