Arama sonuçları

Okula başlama yaşı: Kim zorunlu, kim isteğe bağlı oldu

Okula başlama yaşı: Kim zorunlu, kim isteğe bağlı oldu

Okula başlama yaşı: Kim zorunlu, kim isteğe bağlı oldu. TBMM'ye sunulan, bazı kanunlarda ve 652 Sayılı KHK'de değişiklik yapılmasına dair teklifin Meclis’te kabul edilmesiyle birlikte 66 ay olan ilkokula başlama yaşı 69 ay oldu.

2012-2013 öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlayan 4+4+4 eğitim yasası eğitim kademelerini 4’er yıllık dilimlere bölerken, okuma başlama yaşını da değiştirdi. 66 ayını dolduran çocuklar zorunlu 1’nci sınıfa kaydedildi. İsteyenler de 60-66 ay arası çocuklarını birinci sınıfa başlattı. Çocuklarını okul olgunluğuna erişmediği gerekçesiyle 1’e başlatmak istemeyen ailelerden ise “bedenen ve zihnen yetersizdir” raporu istendi. Eğitimciler ise bu yaş çocuklarının 1’nci sınıfa değil, okul öncesi eğitime başlaması gerektiğini söylemesine rağmen önerileri dikkate alınmadı.

OKULA BAŞLAMA YAŞI: KİM ZORUNLU, KİM İSTEĞE BAĞLI OLDU

2012-2013 öğretim yılında 66 aylık 448 bin 517, 60 aylık ise 163 bin çocuk birinci sınıfa başladı. Okula erken başlayan çocukların başta dikkat olmak üzere birçok sorunla karşılaştıklarını gösterdi. Sürekli ağlayan, altını ıslatan, yerlerde uyuyan çocuklar oldu.

Bir yıl sonra ise bu çocukların okula uyum sağlayamadıklarını sonunda Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) anladı ve yasada geri adım atıldı. İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle 2013-2014 öğretim yılından itibaren 66, 67 ve 68 aylık çocukların aileleri okula dilekçe vererek, bir yıl erteleme hakkına sahip oldu. 69, 70 ve 71 aylık çocukların velileri yine "sağlık raporu" istendi.

Geçtiğimiz mart ayında ise Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada okula başlama yaşının 69 aya çıkarılacağını söyledi. Ancak yasal düzenleme yapılmadı. Bu düzenleme ise bu hafta Meclis’e geldi. Genel Kurul’da da kabul edilerek, yasalaştı.

İlkokula başlama yaşını 66 aydan 69 aya çıkaran kanun teklifinin yasalaşmasıyla ilkokula kayıt erteleme için istenen sağlık raporu zorunluluğu da kaldırıldı. Öğrencilerin gelişim düzeylerine göre okula erken veya geç başlama hakkı verilmesine ilişkin hususların çerçevesi, yönetmelikle çizilecek. Yeni düzenlemeyle gelişimi hızlı çocukların okula erken başlaması, gelişimi yavaş olanların ise okula geç başlamasının önü açılacak. 

7 YIL ÖNCE OLDUĞU GİBİ

Yeni kanun teklifiyle ilkokulların birinci sınıflarına, o yılın 31 Aralık tarihinde 72 ayını dolduran çocukların kaydı yapılacak. Yani okulların açıldığı eylül ayının sonunda 69 aylık olan çocuklar 1’nci sınıfa kaydedilecek. Tıpkı 7 yıl önce olduğu gibi. Ancak çocuğun gelişim durumuna bağlı olarak okula erken başlaması veya kaydın ertelenmesi ile ilgili hususlar yönetmelikle düzenlenecek.

Bu yasaya göre okulların açıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 69 ayını dolduran çocuklar, ilkokula başlayacak. Eylül ayı sonu itibarıyla 66, 67 ve 68 aylık çocuklar velilerinin yazılı talebiyle ilkokula başlayabilecekler. 69, 70 ve 71 aylık olanlar, velilerinin yazılı talebiyle ilkokula kaydını bir yıl erteleyebilecek ve okul öncesi eğitime yönlendirilecekler. 

İlkokula başlama yaşı yaş bütünlüğü korunarak 6 yaşa göre düzenlenmiş olacak ve 6-7 yaş çağ nüfusu arasındaki yaş ayrımının net olarak yapılabilmesi de sağlanacak. 

60 aylık çocuklar, okul öncesi eğitime yönlendirilecek. 

Bu değişiklik 2019-2020 yani önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlayacak.

 

28-06-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş