Özel okullar: Öğretmen maaşlarına yüzde 100 zam yapıldı
Bir süredir özel okullarda görev yapan öğretmenler düşük maaşları nedeniyle protesto gösterileri yaparak, taban maaş talebinde bulunuyor. Özel okullar ise ‘öğretmenin maaşı neden düşük’ açıklaması geldi: Özel okulda öğretmenlerin maaşlarının düşük olmasının gerekçeleri olarak pandemi, maaşlardaki vergi kesintileri ve iki yıl süresinve öğrenim ücretlerine devletin getirdiği sınırlama sayıldı. Özel öğretim kurumları temsilcileri 2024-2025 eğitim öğretim yılı için de öğretmen maaşlarına yüzde 100 oranında zam yaptığını açıkladı.
Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı (TÖZOK) Zafer Öztürk, Tüm Özel Öğretim Kurumları (TÖDER) Başkanı İbrahim Taşel, Özel Öğretim Derneği (ÖZDER) Başkanı Ahmet Akça, Özel Eğitim-Öğretim Derneği (ÖZDEBİR) Başkanı Naci Atalay, Özel Öğretim Kurumları Birliği Derneği (ÖZKURBİR) Başkanı Enis Şener ortak açıklama yaptı.
5 DERNEK BAŞKANININDAN ORTAK AÇIKLAMA
5 derneğin açıklamasında son günlerde sıkça dile getirilen konulara “açıklık” getirmek istedikleri belirtildi. İşte bu açıklama:
Özel okullar, yıllardır Türk Milli Eğitim Sistemi içinde eğitim kalitesini artırmak ve öğrencilerimizin akademik başarılarını yükseltmek amacıyla büyük bir özveriyle faaliyet göstermektedirler. Bununla birlikte özel okullar, eğitimin en büyük paydaşı olan öğretmenlerimizin mesleki gelişimlerini desteklemek, akademik seviyelerini yükseltmek ve daha iyi sosyal ve ekonomik şartlarda çalışmalarını sağlamak için her alanda çalışmalar yürütmektedirler.
MAAŞLAR NEDEN GÜNDEM OLDU?
Kurumlarımızın ve öğretmenlerimizin haklarını savunmak ve onların en iyi koşullarda çalışmalarını temin etmek okullarımızın yanı sıra eğitim derneklerimizin de öncelikli hedeflerindendir. Kamuoyunun da gayet iyi bildiği gibi 5-6 yıl öncesine kadar özel okul öğretmen maaşları gündem olmamıştır. Bu yıllarda özel okul öğretmenleri, resmi okullarda çalışan öğretmenlerin maaşlarından daha fazla ücret almakta, hatta kimi kurumlarımızda bu maaşlar iki, üç katına kadar çıkmaktaydı.
GEREKÇE: PANDEMİ, VERGİ, ÜCRET SINIRLAMASI
Ancak, pandeminin ardından tüm dünyada yaşanan ekonomik kriz ve yüksek enflasyon okullarımızın gelir gider dengelerini bozmuştur. Bununla birlikte geçtiğimiz iki öğretim döneminde devletimizin, özel okul ücretlerine yaptığı, hayatın doğal akışına aykırı ücret sınırlandırmaları özel okulların gelir gider dengelerini okullar aleyhinde daha da vahim hale getirmiştir. Dolayısıyla gelirlerinin neredeyse %70'i öğretmen ve çalışan maaşlarına ayrılan özel okullar, öğretmen maaşlarını, devlet öğretmenleri seviyesinde tutmakta zorlanmıştır. Bununla birlikte pek çok okulumuz, şartlarını zorlayarak söz konusu öğretmen maaşlarını sağlıklı seviyelerde tutmayı başarmıştır.
BRÜT MAAŞTA DEVLETİN ÜZERİNDE
Kamuoyunun ve pek çok öğretmenimizin hatta öğretmenlerin hakkını savunduğunu iddia eden bazı kişilerin bilmediği ya da bilmek istemediği çok önemli bir husus vardır; özel okullar, brüt maaş ve bir öğretmenin kuruma maliyeti söz konusu olduğunda, büyük çoğunlukla, devlet öğretmeninin üzerinde maaş vermektedir. Ancak özellikle devlet okulu öğretmenine verilen seyyanen ücretten sadece damga vergisi kesildiği, SGK ve vergi kesintisi yapılmadığı da dikkate alındığında, özel okullar kendi öğretmenine, devlet okulu öğretmenine göre %40 daha fazla kesinti ödemektedir.
VERGİ FARKININ GİDERİLMESİ GEREK
Bu bağlamda; ilgili Bakanlıklara, öğretmenlerimizin daha iyi koşullarda çalışabilmesi, özlük haklarının iyileştirilmesi, resmi ve özel okul öğretmenleri arasındaki vergi farkının giderilmesi, özel okul öğretmenlerine de yeşil pasaport verilmesi, toplu taşıma sorunlarının çözülmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi gibi konularda taleplerimizi ilettik ve iletmeye devam edeceğiz. Çünkü öğretmenlerimizin mutlu ve huzurlu çalışmasının, eğitimdeki başarının artmasına büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bu inançla, öğretmenlerimizin ve kurumlarımızın her türlü sorunlarının çözümü için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz.
YÜZDE 100’ÜN ÜZERİNDE ZAM
Kamuoyuna bir kez daha altını çizerek belirtmek isteriz ki, başarılarının temelinde güçlü, motive olmuş ve mutlu öğretmenlerimizin olduğunu unutmadan, öğretmenlerimizin her türlü sosyal ve ekonomik haklarının iyileştirilmesi için çaba sarf ediyoruz. Bu bağlamda 2024-2025 eğitim öğretim dönemi öğretmen sözleşmelerinin yenilenmesi sürecinde tüm okullarımızın öğretmenlerine Sayın Bakanımızın ve derneklerimizin de tavsiyesi doğrultusunda geçen yılki Eylül maaşlarına %100'ün üzerinde bir oranında artış yapıldığını memnuniyetle gözlemliyor ve kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz.
Bu vesileyle de, başta Sayın Bakanımız olmak üzere, Bakan Yardımcılarımıza ve Bakanlığımızın tüm yetkililerine, öğretmenlerimizin ekonomik ve sosyal gelişimleri için verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyoruz. Özel Öğretim Dernekleri olarak, çıkacak Öğretmenlik Meslek Kanunu'na her türlü katkıyı vermeye hazır olduğumuzu da bir kez daha belirtiyoruz. Velilerimizin ekonomik yükü, öğretmenlerimizin mutluluğu ve kurumların sürdürülebilirliği üçgeninde en güzel dengeyi oluşturma ana hedefimizdir.”
31-05-2024