Arama sonuçları

TEOG sorularının çoğu ikinci dönemden çıkacak

TEOG sorularının çoğu ikinci dönemden çıkacak

Türk ve yabancı özel liseler ile devlet okullarına yerleştirmelerde sonuçları kullanılacak olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavları 27-28 Nisan tarihlerinde yapılacak. 8’inci sınıf öğrencilerinin Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, TC İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil olmak üzere 6 dersten yapılan ve yılda toplam 12 sınavı kapsayan TEOG sınavlarının ilk 6’sı geçtiğimiz kasım ayında yapıldı. Bu sınavlarda bir fen sorusu iptal edilmişti.

İki günde tamamlanacak sınavlara katılamayan öğrenciler 14 ve 15 Mayıs tarihlerinde mazeret sınavlarına girecek. İlk TEOG sınavları okullar açıldıktan yaklaşık 2 ay sonra yapılıyor. Bu yüzden de öğrencilerin sorumlu olduğu konular da az oluyor. Bu yüzden de öğrencilere ilk dönem sınavları daha kolay geliyor. Peki ikinci dönem sınavları zor olacak mı?

SORUMLU OLDUĞUNUZ KONULAR ARTTI

İkinci dönem sınavlarının en önemli özelliğini bu sınavlarda öğrencilerin sorumlu olduğunu konuların ikinci sınavlara göre daha fazla olması oluşturuyor. İlk sınavın ardından işlenen ünite sayısı da konular da arttı. Üstelik bu sınavlarda da ilk dönemin konularından da öğrenciler sorumlu olacak.

EN ÇOK SORU NEREDEN ÇIKACAK?

Peki ikinci dönem TEOG sınavlarında en fazla soru nereden çıkacak? Bakın bu soruya Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Bayram  Çetin katıldığı bir televizyon programında ne yanıt verdi: “Bu sınavda büyük ağırlıklı olarak ikinci dönem soruları olacak. Daha düşük oranda birinci dönem konularından soru gelecek.”

SÜPRİZ YOK HANGİ KAZANIMLAR ÖLÇÜLECEK BİLİNİYOR

Çetin, TEOG sınavlarında öğrenciler için sürpriz sorular olmadığını söyleyerek, “Sınavlarda hangi kazanımların sorulacağını daha önceden açıklıyoruz. Bu yüzden de öğrenci için sürpriz bir soru yok. Nereden yazılı olacaklarını, hangi kazanımlarını sorulacağını öğrenciler biliyor. Bu yüzden de kaygıya düşmemek gerekiyor” diyor.

NEDEN HATA ÇIKIYOR?

Son iki yıldır TEOG sınavları sorularını devlet okullarındaki görevli öğretmenler hazırlıyor. Geçen yıl TEOG sorularını 70 öğretmen hazırladı, bu yıl sayı 83 oldu. Öğretmenler soruları hazırladıktan sonra bunlar Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) uzmanları tarafından kontol edilerek, kitapçıklara giriyor. Uzmanların kontrollerine rağmen yine de sorularda hata çıkıyor. Tıpkı ilk dönem sınavlarında bir fen sorusunun iptal edilmesi gibi. Hataların nedenini Çetin şöyle anlatıyor:

DENEME UYGULAMASI OLMADIĞI İÇİN

“Soru hazırlamada uzmanlaşmış bir ekibimiz var. Eğitimini almış öğretmenlerimiz var. İllerden öğretmenlerimizi çağırıyoruz. Bu soruları hazırlayıp onlar tekrar okullarına  dönüyor. Uzmanlarımız sorular üzerinde inceleme yapıyor. Akademisyenlerin inceleyebileceği formata getiriliyor. Alanlarında uzman akademisyenler, dil uzmanı, ölçme değerlendirme uzmanlarımız tarafından sorularımız inceleniyor. Sorularımız hazırlanıp soru bankasına atılıyor. Geçen dönem bir soru iptal edildi. Bunun da olmasını tabii istemezdik. Bu kadar uzmandan geçiyor sorular ama deneme uygulamasını yapamadığımız için bazen bu gibi durumlarla karşılaşabiliyoruz.”

Bu yazı Habertürk Gazetesi’nde Pervin Kaplan’ın hazırladığı TEOG’a Doğru: Sınav Rehberi adlı yazı dizisinde de kullanılmıştır

Fotoğraf: Bilfen Okulları

23-04-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş