Arama sonuçları

Üniversiteli barınma sorununu nasıl çözecek?

Üniversiteli barınma sorununu nasıl çözecek?

Üniversiteli barınma sorununu nasıl çözecek? Üniversiteye yerleşen öğrenciler için bir yandan kayıtlar sürerken bir yandan da barınacak yer bulma telaşı başladı. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerdeki yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerin daha sık yaşadığı barınma sorunun çözümü için alternatifler üniversite, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) ile özel yurtlar ya da ev kiralamak. Kayıtların başladığı bu süreçte öğrencilerin konaklama alternatiflerine ilişkin bugün Habertürk’te yayımlanan yazı barınma sorununun nasıl çözüleceğini inceliyor.

ÜNİVERSİTELİ BARINMA SORUNUNU NASIL ÇÖZECEK?

Öğrencilerin barınma sorununu çözmek için en ekonomik yollardan birini KYK yurtları oluşturuyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtları için başvurular 14 Ağustos'ta başlıyor. Başvurular 20 Ağustos gece yarısına kadar "e-devlet" üzerinden yapılacak. KYK yurtlarında ücretler aylık 150 TL ile 265 TL arasında değişiyor.

BARINMA SORUNUNU ÇÖZMEDE KYK YURTLARI ALTERNATİFİ
Gençlik ve Spor Bakanlığı açıklamasına göre, 2017-2018 öğretim yılında ilk kez herhangi bir yükseköğretim programına kayıt yaptıran hazırlık ve birinci sınıf öğrencileri, herhangi bir yükseköğretim kurumunda eğitimine devam eden ara sınıf öğrencileri ile KKTC'de eğitim gören öğrenciler başvuru yapacak. 30 Haziran'dan önce herhangi bir yükseköğrenim programına kayıt yaptıran ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora öğrencileri de ara sınıf olarak yurtlara başvurabilecek.
Başvuru işlemlerinin tamamlanmasının ardından bilgilerinde değişiklik olan öğrenciler, başvuru süresinin sonuna kadar bilgilerini yine "e-devlet" üzerinden güncelleyebilecek.
BEYANLARIN DOĞRULUĞU KONTROL EDİLECEK
Yurt başvurusunda bulunan öğrencilerin beyanlarının doğruluğu, KYK tarafından 11 farklı kamu kurum ve kuruluşlarınca araştırılacak. Sonuçlar kurumun internet sitesinden duyurulacak. Başvurular e-devlet'te yer alan öğrenim bilgilerine göre alınacağı için öğrencilerin buradaki bilgilerinin doğru ve eksiksiz olması önemli. Bu yüzden de öğrenim bilgilerinizi kontrol etmelisiniz. Bilgilerinde yanlışlık olmayan öğrenciler ise başvurularını doğrudan gerçekleştirebilecek. Hatalı ya da eksik öğrenim bilgisiyle yurt başvurusu yapan öğrencilerin başvuruları geçersiz sayılacak.
İSTANBUL’DA BARINMA SORUNUNU EV KİRALAYARAK ÇÖZMENİN MALİYETİ

İstanbul’da kiralık daire fiyatları 900 TL'den başlarken, öğrencilerin yoğun olarak tercih ettiği Kadıköy, Bakırköy, Beşiktaş ve Şişli'de 2 bin liraya kadar çıkıyor. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, barınma sorununu çözmek için ilk kez ev kiralaması beklenen öğrenci sayısının bu yıl 34 ile 40 bin arasında olmasını tahmin ettiklerini söyledi. Ev kiralamada hareketliliğin üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte başladığını söylüyor. Aşa, "Bu süreçte daire kiralayan, kiralık daireden çıkan veya dairesini değiştiren öğrenci sayısı 150 bin ila 250 bin arasında" diyor. Aşa'nın bu yıl ilk kez ev kiralayacak yeni öğrenci sayısı ile ilgili tahmini ise 34 ile 40 bin arasında" diyor. Aşa'ya göre konut sayısı arttığı için son 2 yıldır kiralarda yüzde 20-25 oranında bir düşüş var.
İSTANBUL’DA HANGİ SEMTTE KAÇ TL'YE EV BULABİLİRSİNİZ?
Aşa, üniversitelilerin İstanbul'da en çok Beşiktaş, Kadıköy, Şişli, Fatih ve Bakırköy'de kalmak istediğini, Avcılar, Esenyurt, Zeytinburnu, Eyüp, Bahçelievler, Ataşehir, Kartal ve Maltepe'nin de kısmen tercih edildiğini söyledi. Aşa, en çok tercih edilen Beşiktaş, Bakırköy, Fatih, Şişli ve Kadıköy'de geçen yıl 2 bin 500-3 bin liraya ancak kiralanabilen 2+1 dairenin bu yıl 2 bin-2 bin 200 liraya kiralanabildiğini belirterek, bu ilçelerde kiralık fiyatların 2 bin liradan başladığını aktardı.
EN UCUZ KİRALIK EVLER HANGİ SEMTLERDE VAR?
İstanbul'da en uygun kiralık 2+1 dairelerin öğrencilerin kısmen de tercih ettiği Esenyurt bölgesinde bulunduğunu anlatan Aşa, "Özellikle Esenyurt'un E-5 kısmının kuzeyinde kalan yerler öğrenciler tarafından tercih ediliyor. Buralarda kiralar 900-bin liradan başlıyor" dedi.
Aşa Esenyurt dışında uygun fiyatlı evlerin hangi semtlerde olduğuna ilişkin şu bilgileri verdi: "Mesela Avcılar, İstanbul Üniversitesi nedeniyle tercih edilen ilçelerden. Avcılar'ın yanı sıra tercih edilen Bahçelievler, Zeytinburnu, Eyüp'te 1200-1300 TL'den kiralık daire bulmak mümkün. Küçükçekmece'nin Cennet, Beşyol gibi bölgelerinde ise 1500 TL'ye kalınabilecek güzel bir daire kiralanabilir.
ANADOLU YAKASINDA KİRALIK DAİRE FİYATLARI NEDİR?
Ataşehir'de ise Kayışdağı gibi vakıf üniversiteleri nedeniyle tercih edilen bölgeler var. Bu ilçede de 1000-1200 TL'den kiralık ev bulmak mümkün. Kiralık daire fiyatları Kartal ve Maltepe'nin güzel diyebileceğimiz bölgelerinde, E-5'in alt kısmında, 1500 TL'den başlıyor. Ancak bu iki ilçenin kuzeyinde, yani E-5'in üst kısmında yüzde 25 civarında daha ucuza kiralık bulunabilir. Kısaca İstanbul genelinde öğrencinin kalabileceği 2+1 normal bir dairenin kirası 900 TL'den başlıyor. Bu rakamlar çok yükseklere çıkabiliyor ancak öğrenciler yüksek kiralı yerleri tercih etmiyor."
ÖĞRENCİ KENTLERİNDE KİRALAR KAÇ TL?
Ankara'da üniversitelerin kampuslarının bulunduğu ilçeler ile bunlara yakın bölgelerde kiralık evlere talep yüksek oluyor. Öğrencilerin en yoğun olduğu Çankaya, Yenimahalle gibi ilçelerde ev kiraları 100 TL. Etimesgut'ta 500 TL'ye ev bulunabiliyor.
ÖĞRENCİ DOSTU KENT ESKİŞEHİR
İzmir yine öğrenci sayısının yüksek olduğu illerden birisi. Bu kentte de kiralık daire fiyatları aylık 750 TL ile 2 bin TL arasında değişiyor. Çanakkale, Kocaeli, Sakarya gibi öğrenci nüfusunun yüksek olduğu illerde kiralar 500 TL ile 1500 TL arasında iken, Eskişehir'de 400 ile 1000 TL arasında ev bulmak mümkün oluyor.
ÖZEL YURTLARDA ÜCRETLER NEDİR?
Özel öğrenci yurtlarında ücretler sundukları olanaklara ve kaç kişilik odalarda konaklandığına göre aylık 600 TL ile 2 bin 500 TL'ye kadar değişiyor. Üniversitelerin yurtlarında ise ücretler yıllık 10 bin TL ile 45 bin TL arasında değişiyor.

Kaynak: Habertürk

12-08-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş