Arama sonuçları

YÖK Başkanı: Barajı kaldırınca kalite yükseldi

YÖK Başkanı: Barajı kaldırınca kalite yükseldi

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih barajları geçtiğimiz yıl kaldırılmıştı. Yani ön lisans programlarını tercih etmek için gereken 150, lisans programlarını tercih için istenen 180 puan barajı uygulanmamaya başladı. Başarı sırası bulunan bölümler hariç puanı hesaplanan her aday tercih yapma hakkına sahip oldu. Bu durumda da yarım net çıkaran bir aday için üniversite kapısı açıldı. Eğitimciler bu kararı eleştirirken, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, uygulamanın “başarıyı ve kaliteyi” getirdiğini savundu. 

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile ilgili açıklama yapan YÖK Başkanı Özvar, yine barajların kaldırılmasına değindi ve tercih havuzu genişlediği için kalitenin arttığını da dile getirdi. Yükseköğretime olan talebin bir karşılığı olarak, 2022'den itibaren YKS'de baraj uygulamasını kaldırdıklarını hatırlatan Özvar, şöyle konuştu: 

ARTIK BAŞARIYA DAYALI SIRALAMA SINAVI

"Yaptığımız bu düzenlemeyle YKS bir eleme sınavı olmaktan çıkmış, başarıya dayalı sıralama sınavına dönüşmüştür. Bunun yanı sıra sınav sürelerinin uzatılmasıyla öğrencilerimizin yaşadığı stres de azalmıştır. Barajın kaldırılmasıyla daha da önemlisi gerek ön lisans gerekse lisans programlarını tercih edecek adayların sayısı artmıştır. Tercih havuzu büyüdükçe kalite yükselmiştir. Baraj uygulamasını kaldırılmasının ardından sınava giren aday sayısında yüzde 24 oranında büyük bir artış yaşandı. Bu yıl da aynı yoğun talebi görerek, yükseköğretime olan ilgi ve talebin aslında ne denli büyük olduğunu bir kez daha gözlemlemiş olduk. Geçtiğimiz yılla karşılaştırırsak başvuru sayılarında bu yıl yaklaşık yüzde 9'luk bir artış görüyoruz. Bu durum bize yükseköğretime olan talebin artarak devam ettiğini göstermektedir."

BARAJ KAYGISI TAŞIMAYIN

Sınava girecek adaylardan baraj kaygısı taşımadan yalnızca sınava odaklanmalarını isteyen ve bu sayede sahip oldukları potansiyeli en üst seviyede ortaya koymalarını beklediğini belirten Özvar, şunları aktardı:

"Baraj uygulamasının kalkmasıyla birlikte, tercih yapacak aday sayısında belirgin bir artış gerçekleşti. Daha fazla sayıda aday tercih yapabilme imkanı elde etti ve üniversiteye kabul edilme şansları arttı. Yükseköğretimin yalnızca bir meslek ve eğitimsel kazanım olmadığının, dahası tüm bunları da içeren bir 'yükseköğretim kültürünün' olduğunun bilincinde olarak, aldığımız kararla daha çok gencimizin bu kültüre erişimini sağlamaktayız. Gençlerimizin arzu ettiği alanlarda ve üniversitelerde eğitim alma şansını artırmak bizlerin en önemli önceliklerindendir. Bu sayede her bir gencimiz, ilgi duyduğu alanlarda yeteneklerini en iyi şekilde geliştirebileceği bir üniversiteye yerleşme fırsatı bulabilecek. “

TYT SÜRESİNİ ARTIRDIK

Temel Yetenek Testi'nin süresini geçen yıl 135 dakikadan 165 dakikaya çıkararak öğrencileri bu konuda da motive ettiklerini belirten Özvar, "Baraj uygulamasının sonlanması ve sınav süresinin uzatılmasıyla birlikte sınava girecek öğrencilerimizin yaşadıkları kaygıları büyük oranda ortadan kaldırma imkanına kavuşmuş olduk. Buna bağlı olarak, sınava girecek öğrencilerimizin baraj kaygısı taşımadan yalnızca sınava odaklanmalarını istiyor ve bu sayede sahip oldukları potansiyelleri en üst seviyede ortaya koymalarını bekliyorum.”

17-06-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş