Arama sonuçları

Barajlara takılan 5 bölümü tercih edemeyecek

Barajlara takılan 5 bölümü tercih edemeyecek

Barajlara takılan 5 bölümü tercih edemeyecek. Eğer tıp, hukuk, mühendislik, mimarlık ya da öğretmenlik programlarında okumayı düşünüyorsanız, tercih listenize bunları almadan önce "barajı" aşıp aşmadığınızı kontrol etmelisiniz. Üstelik getirilen başarı sırası barajları sadece devlet üniversiteleri için geçerli değil. Vakıf ve KKTC üniversitelerini de tercih ettiğinizde aynı kural onları da kapsıyor.   

2 YIL ÖNCE BAŞARI SIRASI BAŞLADI

Üniversite adayları ilk olarak iki yıl önce başarı sırası barajı ile tanıştı. YÖK 2015 yılında aldığı kararla tıp ve hukuk fakülteleri için başarı sırası barajı getirdi. Buna göre tıp için MF-3 puanınında en düşük 40 bininci, mühendislikte ise en düşük 150 bininci sırada olmayanlar bu iki programı tercih edemedi. İlk yıl KKTC üniversiteleri bu uygulamadan muaf tutuldu. Türkiye'de tıp ve hukuk için baraja takılanlar KKTC üniversitelerine gitti.   

MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK EKLENDİ

İkinci yıl yani geçen yıl ise bu baraja YÖK'ün kararı ile mühendislik ve mimarlık fakülteleri de eklendi. Ziraat, su ürünleri ve orman fakülteleri hariç ama ziraat fakültesi gıda mühendisliği dahil olmak üzere mühendislik programları için MF-4'te en düşük 240 bin, mimarlık için ise MF-4'te ilk 200 bin başarı sırası barajı getirildi. Bu kez KKTC üniversiteleri için de barajlar geçirli oldu. 

BU YIL ÖĞRETMENLİK PROGRAMLARINA DA GELDİ 

YÖK, 2017 yılında aldığı kararla başarı sırası barajı olan programlara öğretmenlik programlarını da ekledi. Bu yıl öğretmenlik programını tercih etmek isteyen adaylar da tıpkı tıp, hukuk, mühendislik ve mimarlık okumak isteyenler gibi baraja takılacak. Öğretmenlik programları için rehber ve psikolojik danışmanlık (PDR) da dahil olmak üzere getirilen baraj ilgili puan türünde en düşük 240 bin oldu. Bu başarı sırasının altında olan adayların bu bölümleri tercih etmemesi gerekiyor. 

VAKIF ÜNİVERSİTELERİ BARAJI YÜKSELTİYOR

Başarı sırası barajları tüm üniversiteler için geçerli. Ancak vakıf üniversiteleri istedikleri takdirde bu barajı daha da yükseltme hakkına sahipler. Örneğin devlet üniversitelerinde hukuk fakültelerini tercih edebilmek için en az TM-3 puanında 150 bininci sıra aranırken, bu vakıf üniversitelerinin bazılarında 120 bin olarak da belirlenebilir. Bu yüzden tercihlerinizi yaparken mutlaka vakıf üniversitelerin bu barajı yükseltip yükseltmediğine de dikkat etmelisiniz. 
Bazı adaylar başarı sırası barajı olsa da "belki yerleşirim" diyerek bu programları tercih listelerine alarak, şanslarını denemek istiyorlar. Ancak tercih listenize barajı getirilen bölümlerde istenen sırada değilseniz yazamazsınız, 

BARAJ OLAN BÖLÜMDE ÇAP YAPILABİLİR Mİ?

Tercih yapmaya hazırlanan adaylar barajı olmayan bir bölümü tercih edip, baraj olan bölümde çift anadal programı (ÇAP) yapıp yapamayacaklarını merak ediyor. ÇAP uygulaması öğrencinin yerleştiği bölümden başka bir lisans bölümünde de okumasını ve çift diploma ile mezun olmasını sağlıyor. Örneğin psikoloji bölümüne yerleşen öğrenci Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR) ÇAP yapabilir mi? YÖK'ün bu konuda sınırlaması var. Eğer baraj olan bölümde çift anadal yapmak istiyorsanız o bölüm için istenen başarı sırası barajını aşmanız gerekiyor. Aksi halde ÇAP yapmazsınız. Bu örnekte olduğu gibi PDR için aranan 240 bininci başarı sırasını aşamıyorsanız bu bölümde ÇAP yapamazsınız. Ancak yandalsertifikası yapılıp yapılmayacağına üniversiteler kendileri karar verebiliyor. 

HANGİ PROGRAM EN DÜŞÜK BAŞARI SIRASINI İSTİYOR?

TIP: 40.000
Hukuk: 150.00
Mimarlık: 200.000
Mühendislik: 240.00 (*)
Öğretmenlik: 240.000 (**)
(*) Ziraat fakültesi gıda mühendisliği dahil
(**) PDR dahil 
 

ÖĞRETMENLİK PROGRAMLARINDA PUAN TÜRÜ DEĞİŞTİ?

BU yıl tercih yapacak adayları etkileyecek bir başka değişiklik ise Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) puanlarıyla öğrenci alan öğretmenlik programlarının Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) puan türüne geçmesi oldu. İşte YGS'den LYS puan türüne geçen öğretmenlik programları: 
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri: MF-1
Beden eğitimi ve Spor: TM-2
Kimya: MF-3
Okul Öncesi: TS-1
Özel Eğitim: TS-1

PUAN TÜRÜ DEĞİŞEN PROGRAMLAR NASIL TERCİH EDİLECEK?

Tercihlerinizi yaparken puan türü değişen bölümleri de dikkate almanız gerekiyor. Çünkü öğretmenlik programlarının yanı sıra başka bölümlerde de bu yıl puan değişiklikleri söz konusu. Bunlardan biri ilahiyat. YGS-5 ile öğrenci alan bu program TS-1 ile öğrenci alacak. Yine YGS ile öğrenci alan Dijital Oyun Tasarımı artık MF-4 ile öğrenci almaya başlıyor. Tekstil Tasarımı bölümü de YGS puan türünden TM-2 puan türüne geçen bir bölüm oldu. 

PUAN TÜRÜ DEĞİŞİKLİKLERİNİ NASIL ANLAYACAKSINIZ?

 Puan türü değişen programlar 2017 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda (****) işareti ile gösteriliyor. Bu yüzden de bir programın puanının değiyipdeğişmediğini kılavuzda başarı sırası yerinde yer alan bu işaretlerden anlayacaksınız.
Peki puan türü değişen bölümleri tercih ederken nasıl davranmanız gerekecek? Bu soruya rehberlik koordinatörü Cihan Yeşilyurt'un yanıtı şöyle: 
"Puan türü değişen programları yani (****) işareti olan bölümleri adayların tamamen istek sırasına göre tercih listelerine almaları gerekiyor. Çünkü geçen yılki başarı sıralarını kullanmak gerçekçi olmayacak. Örneğin okul öncesi öğretmenliği bölümü 2016'da YGS puan türü ile 100-150 bin gibi başarı sıraları ile öğrenci alırken, 2017'de puan türü TS-1 olduğu için 100 binli sıralardan alması mümkün olmayacak. Aynı şey puan türü değişen tüm program için geçerli olacaktır. Dolayısı ile (****) olarak geçen bölümlerin başarı sıralarının ne olacağı ile bir tahminde bulunmak mümkün değildir." 

AÇIKÖĞRETİM İÇİN DE PUAN TÜRÜ ZORUNLULUĞU GELDİ 

 TIP, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik okumak isteyenler nasıl başarı sırası barajına takılacaklarsa açıköğretim fakültelerine girecek öğrenciler de bu yıl "puan türüne" takılacak. Bu yıl kontenjanı yaklaşık 14 bin artan açıköğretim fakültelerine örgün eğitim programları gibi puan türü getirildi. Örgün eğitimdeki bir program hangi puan türünden öğrenci alıyorsa açıköğretimde de o puan türünden öğrenci girecek. 
Örneğin Açıköğretim Fakültesi'nden işletme bölümünü tercih edecek adayın bu yıla kadar yalnızca YGS'ye girmesi yeterliydi. Ancak bu yıl bu aday örgün eğitim programında olduğu gibi bu bölüme açıköğretimde TM-1 puan türü ile tercih yapabilecek. Eğer örgün eğitimdeki bir program MF-1 puan türüyle öğrenci alıyorsa açıköğretimdeki aynı program da aynı puan türü ile öğrenci alacak.

YENİ AÇILAN PROGRAMLARI NASIL TERCİH EDEBİLİRSİNİZ?

 Adayların tercih listelerine alacakları bazı programlar bu yıl ilk kez öğrenci alacaklar. Bu yüzden de bu programların hangi başarı sırasından ve puanından öğrenci aldığını karşılaştırma yapabileceğiniz veriyi 2017 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda bulamayacaksınız. 
Peki ilk kez öğrenci alacak bu programları tercih ederken nasıl bir yol izlemeniz gerekecek?
Öncelikle bu yıl yeni açılan programların hangileri olduğunu bilmeniz gerekiyor. Bunu da yine kılavuzu inceleyerek bulacaksınız. Bu programların karşısında (- - - -) işareti yer alıyor. Bu işareti gördüğünüz zaman bu programların ilk kez bu yıl öğrenci alacağını bilmelisiniz. Bu programların puanları ve başarı sıraları oluşmadığı için tercih listenize alırken uygulayabileceğiniz yöntem şu olabilir: 
Seçtiğiniz üniversite ile benzer nitelik taşıyan bir ya da birden fazla üniversiteyi karşılaştırabilirsiniz. Geçen yıl bu programların kaçıncı başarı sırasından öğrenci aldığını görmek size tercihlerinizde bir fikir verecektir. 

HANGİ PUAN TÜRÜNDE KAÇ ADAY BARAJI GEÇTİ?

 MF PUAN TÜRÜNDE  KAÇ ADAY BARAJ GEÇTİ? 
MF-1: 294.986
MF-2: 308.524
MF-3: 314.648
MF-4: 297.966
TM PUAN TÜRÜNDE KAÇ ADAY BARAJI GEÇTİ? 
TM-1: 443.352
TM-2: 481.255
TM-3: 531.911
TS PUAN TÜRÜNDE KAÇ ADAY BARAJI GEÇTİ?
TS-1: 481.474
TS-1: 543.542
DİL PUANINDA KAÇ ADAY BARAJI GEÇTİ?
ALMANCA
DİL-1: 1367
DİL-2: 1544
DİL-3: 1652
FRANSIZCA
DİL-1: 880
DİL-2: 947
DİL-3: 980
İNGİLİZCE
DİL-1: 59.977
DİL-2: 70.618
DİL-3: 77.447

20-07-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş